Geld besparen, willen we dat niet allemaal? Oké, sommige mensen hechten er wat minder waarde aan of hebben het wellicht niet nodig (hoewel ik vind dat geld besparen nooit mis is, met welk salaris dan ook!) maar ik merk dat geld besparen wel een onderwerp is wat steeds vaker met vrienden en familie wordt besproken. Geld is natuurlijk altijd al een interessant onderwerp geweest en hoe leuk is het wanneer je door een aantal tips van vrienden, familie of misschien wel door deze blogpost wat meer geld overhoudt aan het einde van de maand. In het artikel van vandaag geef ik je dus ook vijf tips waar je direct mee aan de slag kunt.
1. Kijk naar wat je kunt en wilt veranderen
Allereerst is het belangrijk om te kijken welke kosten voor jou van toepassingen zijn en waar je eventueel op zou kunnen besparen. Op sommige punten is het namelijk niet realistisch om erover te ‘zeuren’. Een autoverzekering is bijvoorbeeld een voorbeeld van een terugkomende kostenpost maar wel enorm belangrijk om te hebben. Kijk vooral naar de kostenposten waarbij speling mogelijk is. Je boodschappenbudget bijvoorbeeld, of het bedrag wat je per maand aan kleding uitgeeft.
2. Standaard aankopen
We hebben allemaal wel van die producten in huis die we continu opnieuw blijven kopen omdat we ze simpelweg dagelijks of wekelijks nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld je favoriete tandpasta zijn of een wasmiddel wat je graag gebruikt. Hoor jij bij de groep die pas een nieuwe tandpastatube gaat halen wanneer de huidige (bijna) op is? Dat kan beter! Google het desbetreffende product eens in een reclame app naar keuze en kijk waar het product op dat moment in de aanbieding is. Is er een goede deal beschikbaar? Koop dan eens twaalf tubes in plaats van één tube. Zo zit je voorlopig niet meer zonder (handig!) en betaal je niet maandelijks de hoofdprijs omdat er op dat moment toevallig geen actie actief is.
3. De waarde van geld en tijd
Ik moet toegeven dat ik best wel een impulsieve shopper ben. Wanneer ik een mooi product tegenkom zou ik het liefst direct op ‘nu kopen’ klikken. Toch probeer ik hier tegenwoordig wat verstandiger mee om te gaan. Wat hierbij helpt is net even wat langer stilstaan bij de prijs van het product en hoelang je daar daadwerkelijk voor hebt moeten werken. Waarschijnlijk ben je aan het einde van de maand erg blij met je salaris en ben je er trots op dat je hier de hele maand lang hard voor gewerkt hebt. Dan moet je deze euro’s toch ook besteden aan spullen of activiteiten waar je enorm blij van wordt en die hun prijs dus ook volledig waard zijn? Precies!
4. Boodschappen
Kijk jij nergens naar wanneer je boodschappen doet? Dan daag ik je uit om eens naar je bankrekening te kijken en de namen van je favoriete supermarkten in te typen. Je schrikt je dan waarschijnlijk kapot wanneer je ziet hoeveel geld er maandelijks naar de kostenpost ‘boodschappen’ gaat. En er zijn zoveel manieren om dit bedrag te verlagen! Denk hierbij aan het maken van weekmenu’s, goedkopere recepten koken die je gemakkelijk op Pinterest kunt vinden, vaker letten op acties, samen eten en ga zo maar door. Voor je het weet geef jij elke maand tweehonderd euro minder uit aan je boodschappen.
5. Abonnementen
Wanneer je je financiële situatie duidelijk hebt (zie tip 1) zie je natuurlijk ook hoeveel abonnementen je inmiddels hebt. Misschien loopt er nog wel een abonnement op een streamingdienst waar je nooit meer naar omkijkt en dit zijn de echte quick wins. Denk kritisch na over je lijst met abonnementen en zorg dat je de abonnementen waar je eigenlijk geen waarde (meer) aan hecht zo snel mogelijk opzegt. Dan kan je dat bedrag tijdens de daaropvolgende maand gewoon lekker op je rekening laten staan!
En, wat doen jullie op dit moment al om geld te besparen? Ik ben benieuwd naar jullie tips!