Beter leren sparen – 3 tips

Sommige mensen kunnen het heel goed terwijl anderen er helaas niet zo sterk in zijn. Ik heb het over sparen. De tijd waarin we leven maakt dit niet altijd even makkelijk maar dat maakt sparen niet minder belangrijk! Het is namelijk erg belangrijk om een buffer te hebben voor wanneer het financieel wat slechter gaat of wanneer er een onmisbaar én prijzig product kapotgaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je wasmachine, je laptop of accu auto. Dan is het wel zo fijn dat je een buffer hebt waarmee je deze problemen direct kunt oplossen in de vorm van een vervangend product. Kan jij nog wel wat tips gebruiken op het gebied van sparen? Lees dan snel verder.

1. Bepaal je spaarbedrag

Heb jij je nooit echt beziggehouden met sparen? Dan heb je waarschijnlijk ook nog niet bepaald hoeveel geld je elke maand wilt sparen of vastgesteld waar je daadwerkelijk voor spaart. Een buffer is natuurlijk erg belangrijk om te hebben (je weet maar nooit wat er kan voorvallen namelijk!) maar ook voor een nieuwe auto of een grote verhuizing heb je best wel een flink bedrag nodig. Bepaal voor jezelf wat er mogelijk is met jouw inkomsten en stel vast hoeveel geld je elke maand naar je spaarrekening wilt overboeken. Heb je een bedrag vastgesteld? Mooi! Op naar tip 2.

2. Eerst sparen, dan uitgeven

Wanneer je een bedrag hebt vastgesteld is het tijd om een automatische overboeking in te stellen. Een van de grootste fouten die beginners op dit gebied maken is dat er aan het einde van de maand wordt gekeken naar wat ze overhouden en op basis van dat bedrag wordt bepaald hoeveel er naar de spaarrekening kan. Shocking fact: dan blijft er vrijwel nooit een leuk bedrag over om te kunnen sparen. Wat je dus wel moet doen? Jezelf niet de mogelijkheid geven om je niet aan je spaardoel te houden! Heb je een vaste dag waarop je uitbetaald wordt door je baas (of door jezelf?) zorg er dan voor dat er de dag erna een automatische overboeking wordt uitgevoerd van je betaalrekening naar je spaarrekening. Zo voorkom je gemakkelijk dat er aan het einde van de maand niets overblijft om mee te sparen.

3. Houd het positief

Sparen is goed voor je en daarom moet je er ook echt iets leuks van proberen te maken. Heb je na een aantal maanden een flink bedrag opgebouwd? Beloon jezelf dan ook met iets leuks. Niet iets waardoor je weer van voren af aan moet starten maar wel iets waar je gelukkig van wordt. Dit kan dus ook een fijn etentje met je partner zijn of dat ene mooie armbandje waar je al weken naar kijkt. Om gemotiveerd te blijven is het ook belangrijk om je spaarrekening gesplitst te houden van de rekening waar je buffer op staat. Er is namelijk niets zo vervelend als je spaarrekening (met als doel die geweldige wereldreis) te zien slinken door een kapotte vaatwasser. Keep things positive!

Vind jij het lastig om te sparen of gaat dit je juist erg goed af? Ik ben benieuwd!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

One Comment

  1. theNextG1rl

    Ik heb er gelukkig niet zo’n moeite mee, maar het wordt wel steeds belangrijker én moeilijker in deze tijd waarin alles duurder wordt!
    theNextG1rl onlangs geplaatst…Maybelline Fit Me Matte + Poreless Powder || ReviewMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.