Over geld praten blijft voor veel mensen nog steeds een beetje taboe. Waarom is dat eigenlijk zo? Gelukkig vinden steeds meer jongeren dat over geld praten helemaal geen taboe moet zijn. Ik heb zelf ook niet zo’n moeite met over geld praten. Ik vind ondernemen bijvoorbeeld een super interessant gespreksonderwerp en dan komt geld (en hoe je het kunt verdienen) al snel naar voren. Ook denk ik dat we elkaar juist heel erg kunnen helpen als we wat meer open over geld zijn. Misschien zouden we dan allemaal wel iets kunnen verbeteren in onze omgang met geld! Vandaag leek het me leuk om vijf algemene geldtips op een rijtje te zetten.
1. Houd overzicht
Dit is iets waar ik sinds een paar weken heel enthousiast mee bezig ben. Overzicht houden over je inkomsten en uitgaven! Zo heb ik bijvoorbeeld (naast mijn zakelijke en privérekening) een extra rekening geopend voor plezieruitgaven. Ik vind het fijn om deze apart te houden van mijn andere privérekening waar ik o.a. mijn vaste lasten mee betaal. Wanneer al je geld op een grote hoop komt heb je minder overzicht waar alles nu eigenlijk naartoe gaat. Sommige mensen vinden het fijn om nóg een stapje verder te gaan en hun inkomen op te delen in verschillende (spaar)potjes. Hier heb je verschillende online aanbieders voor! Overzicht houden kan er in ieder geval voor zorgen dat je bewuster met geld om kunt gaan. Zo zie je beter waar je (onnodig) veel geld aan uitgeeft en wellicht beter over na kunt denken de volgende keer!
2. Leen verstandig
Soms kom je er niet onderuit om geld te lenen (en is het ook heel normaal) en in sommige situaties kan geld lenen zelfs gunstig zijn. Wanneer je gaat lenen is het hoe dan ook erg belangrijk om volledig geïnformeerd te zijn voordat je een lening afsluit. Hier heb je verschillende onpartijdige vergelijkingssites voor en vergeet ook zeker niet met een (onpartijdige) expert te praten. Zo weet je zeker dat je met een betrouwbaar bedrijf in zee gaat!
3. Denk goed na voordat je iets koopt
Gooi jij graag nog even iets in je winkelmandje terwijl je in de rij staat voor de kassa? Dan kunnen wij elkaar de hand schudden! Ik heb in mijn leven ook heel wat impulsieve aankopen gedaan. Shoppen in de sale is ook zo’n gevaarlijke situatie. De afgelopen jaren (en ook door mijn studie communicatie, we worden namelijk letterlijk bespeeld in dit soort situaties haha) probeer ik hier wel steeds bewuster mee om te gaan. De truc is eigenlijk heel simpel: vraag jezelf of je het desbetreffende item echt nodig hebt. Koop je die jeans omdat hij in de sale is of omdat je hem echt graag wil dragen? Iets langer stilstaan bij aankopen zal je enorm gaan helpen! En het geld wat je normaal gesproken aan onnodige producten uitgeeft kan je besteden aan iets leuks óf lekker op je spaarrekening zetten.
4. Niet inleveren, wél minder uitgeven
Wil je niet inleveren op je dagelijkse maaltijden maar toch minder uitgeven? Verdiep je dan wat vaker in aanbiedingen! Er bestaan tegenwoordig heel veel verschillende manieren om minder geld te besteden aan je (luxe) boodschappen. Zo is het natuurlijk een optie om veel in te slaan wanneer jouw favoriete product in de aanbieding is maar er is nog zoveel meer. Zo heb je tegenwoordig bijvoorbeeld apps als TooGoodToGo waarmee je voor een veel goedkopere prijs eten kunt kopen wat nog prima in orde is maar anders weggegooid zou worden. Woon je alleen? Eet dan wat vaker samen met iemand of kook bijvoorbeeld voor twee dagen. De kleinere verpakkingen (voor eenpersoonshuishoudens) zijn in verhouding toch vaak duurder. Wil je er echt voor gaan? Zoek dan op internet naar acties voor producten waarbij je je geld na de aankoop online terug kan vragen. Score! Dit is natuurlijk ook mogelijk bij andere producten zoals beautyproducten. Koop je graag luxe beautyproducten en wil je hier niet op inleveren? Kijk dan eens bij abonnementen als de Goodiebox. Zo krijg je toch elke maand luxe beautyproducten binnen maar dan voor een veel lagere prijs. Wanneer je goed oplet kun je soms zelfs de Goodiebox met korting scoren!
5. Is het je geld waard?
Ik had het hierboven natuurlijk al even over impulsaankopen en daar past deze tip ook wel een beetje bij. Sommige producten zijn namelijk ‘makkelijk’ te noemen maar achteraf het geld absoluut niet waard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slechte koffie en slappe voorverpakte sandwiches op treinstations. Voor een sandwich betaal je al snel drie of vier euro en heel eerlijk, was je er ook écht enthousiast over? Laat die producten liever staan en sta in de ochtend even tien minuutjes eerder op zodat je zelf (een nog veel betere!) sandwich in elkaar kunt zetten. Daar bespaar je niet alleen geld mee maar het levert ook een betere lunch op!
En, wat doe jij allemaal om zo goed mogelijk met geld om te gaan? Deel je tips in de comments!
Rachel
Wat een mega fijne tips heb je met ons gedeeld! Ik ben blij dat ik met geld kan omgaan en kan sparen anders hadden we ons nooit dit huis kunnen veroorloven.