Budgettips voor het studentenleven

Zoals jullie weten ben ik weer lekker druk bezig met een nieuwe studie. Ik studeer Communicatie in Nijmegen en ben voor deze studie (en mijn sociale leven hier) ook in deze stad gaan wonen. Super leuk natuurlijk maar op jezelf wonen brengt natuurlijk wel veel extra kosten met zich mee. Met alleen je huis inrichten tot een paleisje ben je er helaas nog niet. Benieuwd naar mijn tips om de kosten toch zo laag mogelijk te houden? Lees snel verder!

1. Kook (en eet) samen!
Ik vind het werkelijk waar fantastisch om alleen te wonen. Niemand die zeurt dat de TV te hard staat, je schoenen in de weg staan of tot laat vrienden over de vloer heeft wanneer jij net je zware tentamenstof probeert te stampen. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat je ‘s avonds in je eentje in de keuken staat. Natuurlijk super dat je zelf kunt beslissen wat je gaat eten maar alleen voor jezelf koken is best prijzig. Je kunt ervoor kiezen om voor drie dagen te koken en drie dagen lang hetzelfde te eten maar veel leuker is het natuurlijk om samen met vrienden te eten! Dan kom je qua kosten per persoon veel goedkoper uit en het is ook nog eens een stuk gezelliger. Check voor budget recepten bijvoorbeeld eens deze pagina!

2. Vermijd kleine uitgaven
Het is echt heel verleidelijk om jezelf te belonen met een kop (veel te dure) koffie en een chocolademuffin wanneer het koud is buiten. Of wanneer het regent. Of sneeuwt. Voor je het weet koop je elke dag voor een paar euro aan troep en vraag je je aan het einde van de maand af hoe je toch elke maand weer 100 euro kwijtraakt aan niets. Probeer je kleine aankopen in de hand te houden door bijvoorbeeld eens koffie van thuis mee te nemen of thuis goed te ontbijten. Die muffins, croissantjes en dure drankjes zijn zo op terwijl je van die uiteindelijke 100 euro per maand echt hele leuke dingen kunt doen!

3. Houd je abonnementen in de gaten
We hebben denk ik allemaal wel eens een abonnement afgesloten voor een dienst waar we uiteindelijk maar vrij weinig mee hebben gedaan. Dit kan je sportabonnement zijn maar ook een televisiezender die je toch niet zo vaak gebruikt als je voorheen had ingeschat. Omdat het elke maand weer moeiteloos wordt afgeschreven van je rekening kan het zijn dat je vergeet dat je dat abonnement überhaupt had. Zonde natuurlijk! Ga eens goed zitten voor al je afgesloten abonnementen en besluit of ze nou echt de moeite waard zijn. Voor je het weet betaal je iedere maand vijftig euro minder.

4. Kies voor een Sim Only abonnement
Over abonnementen gesproken: ik ben zelf groot fan van een sim-only abonnement. Ik koop mijn telefoons zelf altijd graag los en kies er dan een fijn aansluitend Sim Only abonnement bij. Ik vind het een fijn idee dat ik in een keer een groot bedrag betaal (wanneer ik het dus ook kan betalen) en daarna nog maar een klein bedrag betaal per maand. Zo hoef je niet aan het einde van de maand ook nog eens een flink bedrag aan je telefoonabonnement te besteden. Een Sim Only abonnement kan je tegenwoordig al super betaalbaar aanvragen dus zeker een aanrader. Er komen elke maand weer nieuwe kosten om de hoek kijken als je student bent (dat ene leuke onverwachte festival, een nieuwe laptop, verjaardag van je huisgenootje etc.) en dan is het fijn dat je je telefoon al volledig hebt afbetaald!

5. Weet wat je uitgeeft
Heeft een beetje te maken met puntje 2 maar ook weer niet. Dat je zelf voor je snacks en drankjes zorgt wanneer je de deur uitgaat is top maar we doen natuurlijk nog veel meer belachelijke uitgaven wanneer we even niet opletten. Wanneer je bij gaat houden wat je per week nu eigenlijk precies uitgeeft aan wat zul je zien dat je veel beter met je geld om zult gaan. Is al dat geld wat je aan je boodschappen uitgeeft nou wel echt nodig of kan het goedkoper? En weet jij hoeveel geld je nou eigenlijk uitgeeft tijdens een avondje stappen? Je zult waarschijnlijk heel erg schrikken! Er valt altijd wel een puntje te ontdekken waarbij je kunt besparen en zo kan jij aan het einde van de maand mooi wat extra euro’s overhouden!

En, houd jij je al aan bovenstaande punten? En wat is jouw tip om zoveel mogelijk geld te besparen? Laat het weten in de comments!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 1. Malou

  Samen eten scheelt inderdaad echt bizar veel! Als ik niet samen eet vries ik ook altijd een portie in of eet ik het de volgende dag als lunch. Anders is het echt te duur! Niet te veel geld uitgeven aan kleine dingen helpt inderdaad ook heel erg… Malou x

 2. Britt

  Die paar kleine snackjes kosten wel vaak een handjevol geld op een maand heb je helemaal gelijk in! Maar de verleiding is zooo groot, haha. Is dit je eerste jaar communicatie? Bevalt het je een beetje?

 3. Sanne

  Samen eten is inderdaad een goede (en leuke!!!) tip!

 4. Marieke

  haha kluswijs! daar kwamen mijn verhuisdozen ook vandaan. Leuk artikel!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.