Collageen tekort: symptomen en oplossingen!

Collageen tekort? Dat is heel vervelend! In deze blogpost vertel ik je meer over de symptomen die je kunt ervaren wanneer je een tekort aan collageen hebt en natuurlijk hoe je dit tekort kunt verbeteren en/of oplossen. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Wat is collageen?

Laten we eerst even starten bij het begin, want wat is collageen eigenlijk? Collageen is belangrijk voor je algehele gezondheid. Zo is collageen erg populair in de beautybranche aangezien collageen enorm belangrijk is voor de huidelasticiteit. Een volle en stralende huid bereik je alleen wanneer je huid genoeg collageen bevat! Wanneer je richting de dertig gaat begin je echter collageen te verliezen. Het gaat hier om ongeveer 1% per jaar. Veel vrouwen willen dus ook graag de collageenproductie helpen met een luxe crème bijvoorbeeld. Ook voor je organen is collageen erg belangrijk, het bindweefsel rondom de darmen beschermt namelijk de spijsvertering en collageen is hier een onderdeel van! Als laatste is collageen erg belangrijk voor je spieren. Collageen bevat namelijk glycerine en glycerine voorziet je spieren van voldoende voeding.

Wanneer heb je een collageen tekort?

Vaak kan je dit merken aan een aantal symptomen. Misschien oogt je huid slapper dan voorheen of heb je een wat doffe huid. Het kan ook zijn dat je veel last hebt van maagzuur of een opgeblazen gevoel. Ook kan een tekort aan collageen pijnlijke gewrichten veroorzaken én kan je het soms zien aan broze nagels of futloos haar. Best wel wat symptomen dus.

Hoe kan je een collageen tekort oplossen?

Om de natuurlijke aanmaak van collageen te boosten kan je verschillende dingen doen. Zoals ik hierboven al vertelde kan je bijvoorbeeld je huidverzorging hierop aanpassen. Veel huidverzorgingsmerken laten de consument graag geloven dat je collageen in een potje kunt kopen. Dit is echter niet het geval. Wanneer je collageen op de huid smeert kan deze namelijk door de grootte niet tot de dermis van de huid (de opperhuid) doordringen. Wel bestaan er andere ingrediënten (die dus in crèmes worden gestopt) waarmee je de pro-collageenproductie kunt verhogen. Hoe kan je dan wel zorgen voor een directe collageenboost? Door te kiezen voor een product wat van binnenuit werkt. Een goed (en makkelijk) voorbeeld hiervan is deze vegan collageen. Je hoeft namelijk alleen maar een schepje aan je smoothie, shake of thee toe te voegen en you’re good to go. Deze specifieke booster bevat ook nog eens hyaluronan. Hyaluronan is een belangrijk bestanddeel van het bindweefsel en zorgt een strakke huid. Mooi meegenomen dus!

Heb jij al eens een product gekocht om je tekort aan collageen te verbeteren?

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 1. Elise De Voort

  Hey Sharon!
  Ik ben aan het kijken om een supplement te nemen om mijn collageenproductie te bevorderen, maar ik heb hiervoor een puur supplement collageen genomen maar was er eigenlijk niet zo tevreden over. Het smaakte een beetje vies en gaf het al snel op. Dus nu ben ik geïnteresseerd in deze “supplement mix” van Flinndal (https://www.flinndal.nl/afslanken/superfood-shakemix-beauty) die ook je huid zou verbeteren. Hoe sta jij hier tegenover? :-) Ze hebben alvast goede reviews.

  Groetjes,
  Elise

 2. Maud

  Eigenlijk bijzonder dat nog relatief weinig mensen van collageen poeders hebben gehoord. Als je weet dat het in Azië al meer dan 20 jaar lang het meest verkochte beauty supplement is, is er bijna geen reden tot twijfel lijkt me ;-)

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.