Wat is je diepe slaap?
Wil jij je diepe slaap verbeteren? Laten we dan eerst starten bij het begin en het begrip ‘diepe slaap’ eens onder de loep nemen. Simpel gezegd is je diepe slaap het slaapstadium waarin je spieren zich ontspannen en je hersengolven vertragen. Normaal gesproken droom je niet tijdens de diepe slaap. Je hebt daarnaast vast wel gehoord van je REM-slaap, toch? Dat is dus het stadium waarin je hartslag stijgt en je droomt. Diepe slaap maakt deel uit van het niet-REM-gedeelte van je slaapcyclus. Het treedt op aan het einde van je niet-REM-slaap, net voor je REM-slaap start. Onthoud dat elke slaapcyclus ongeveer 90 minuten duurt. Van je totale slaap behoort ongeveer 13 tot 23 procent tot diepe slaap en 25 procent tot je REM-slaap. Dat is bizar weinig dus. Hoe je dit kleine stukje slaap dan het beste tot zijn recht kan laten komen? Dat lees je in dit artikel
Hoe belangrijk is je diepe slaap?
De fase ‘diepe slaap’ wordt nog altijd gezien als de belangrijkste slaapfase. Dat komt omdat het de fase is waarin het glucosemetabolisme in de hersenen toeneemt, wat zowel het korte- als het langetermijngeheugen ondersteunt. Erg belangrijk dus! Diepe slaap geeft je lichaam ook de mogelijkheid om belangrijke hormonen te produceren die de groei en ontwikkeling van het lichaam mogelijk maken. Andere voordelen van diepe slaap zijn onder meer het versterken van je immuunsysteem, verhoging van de bloedtoevoer naar je spieren, energie herstel en weefsel- en botherstel.
Van alle voordelen van diepe slaap is de meest verrassende misschien wel het vermogen om je te beschermen tegen het risico op de ziekte van Alzheimer.
Diepe slaap verbeteren
Nu we het over de voordelen van diepe slaap hebben gehad kan ik me voorstellen dat je het interessant vindt om te weten te komen hoe je je diepe slaap verbeteren kan. Daar zijn een aantal tips voor te noemen en hieronder heb ik er drie voor je op een rijtje gezet.
1. Zorg dat je genoeg slaapt
De meest effectieve manier om je diepe slaap te verbeteren is door simpelweg voldoende uren te slapen. Geef en gun jezelf dus ook die slaapuren! De gemiddelde volwassene krijgt 1 tot 2 uur diepe slaap per 8 uur slaap, dus experts raden aan om 7 tot 9 uur per nacht te slapen om de diepe slaap te maximaliseren. Probeer consistent te zijn over uw slaapschema, ga naar bed en word elke dag op hetzelfde tijdstip wakker. De reden dat je voldoende slaap nodig hebt om voldoende diepe slaap te krijgen, is dat diepe slaap gedurende een korte tijd tijdens elke slaapcyclus plaatsvindt. Je slaapcyclus moet meerdere keren worden herhaald om voldoende diepe slaap te krijgen.
2. Let op je eetpatroon
Het ontwikkelen van een gezond dieet verbetert natuurlijk je algehele gezondheid en lichaamsfunctionaliteit. Ook je diepe slaap! Het is ook de moeite waard om ’s avonds laat cafeïne en alcoholgebruik te verminderen als je ’s nachts moeite hebt om goed te slapen. Kies eens voor een glas water of kruidenthee voordat je naar bed gaat om op deze manier je lichaam goed te laten ontspannen. Eet ook geen grote maaltijden vlak voordat je gaat slapen, je diepe slaap verbeteren doe je daarmee namelijk allesbehalve.
3. Slaapkamer aanpassen
Wil je je je diepe slaap verbeteren en er écht voor gaan? Dan is je slaapkamer (en nog belangrijker, je bed) natuurlijk een belangrijke kamer om eens goed onder de loep te nemen. Word je ’s ochtends veel te vroeg wakker door je iets te transparante gordijnen of zou je wel wat meer rust kunnen gebruiken in je kleurthema? Kijk eens kritisch naar je slaapkamer en creëer zoveel mogelijk rust zodat je zo ontspannen mogelijk in slaap kunt vallen. Een goede tip hiervoor is dus ook om fanatiek te gaan ontspullen. Wil je graag inspiratie opdoen voor rustige slaapkamers? Bekijk dan eens wat slaapkamers op Pinterest. Houd het dus echt op de spullen waar je graag naar kijkt en verberg de onnodige rommel. Enkel een mooie chique retro bluetooth speaker op je nachtkastje voldoet bijvoorbeeld prima. Een ander zeer belangrijk punt is natuurlijk je bed zelf. Investeer ten allen tijden in een goed matras en een fijne topper. Dit is niet alleen beter voor je rug maar ook absoluut voor je diepe slaap. Dat het luxe voelt en je er elke avond opnieuw van kan genieten is dan mooi meegenomen. Volgens de consumentenbond is Emma nog altijd de beste optie voor een kwalitatief matras. Ik heb er zelf ook een en ben daar nog steeds ontzettend tevreden over. Ik heb zelf het Emma 02 matras waar ik ooit deze Emma matras review over schreef.
En, wat doe jij eigenlijk om je diepe slaap te verbeteren? Ik ben benieuwd!