Durf jij het aan? 5 tips voor avontuurlijke sporten

Nu het nieuwe jaar in zicht is, is menig Nederlander al bezig met het maken van goede voornemens. Herken jij jezelf daarin en heb je al een lijstje gemaakt? Of heb je nog geen idee wat je in het nieuwe jaar zou willen doen?

Misschien is het uitproberen van een nieuwe, avontuurlijke sport dan iets voor jou. Wat dacht je van je eigen kite meenemen in een kite boardbag naar het strand of van het halen van je klimdiploma? In dit artikel tip ik je 5 avontuurlijke sporten die je in het nieuwe jaar zou kunnen uitproberen.

1. Klimmen wordt alsmaar populairder als sport

Wat bijzonder is om te zien, is dat er steeds meer mensen in Nederland zijn die klimmen als officiële sport uitoefenen. Dat is niet zo gek, want naast het feit dat klimmen een goede work-out is voor je hele lichaam is het een hele leuke sport om te doen. Je leert om op de kracht van je lichaam te vertrouwen, terwijl je je lijf constant versterkt. 

Daarbij daag je jezelf ook nog eens mentaal uit, omdat de mens zo in elkaar zit om altijd de top te willen halen. Natuurlijk is het ook fijn om te weten dat je met klimmen je conditie en zo dus ook je algehele gezondheid verbetert. In vrijwel iedere (beetje grote) stad zit wel een klimhal waar je eens kunt kijken of klimmen iets voor je is. Het is een hele toegankelijke sport.

2. Kajakken op ruige plekken in het buitenland

Iets wat je in Nederland kunt doen, maar wat hier op de meeste plekken niet zo spectaculair is, is kajakken. Met een kajak de Nederlandse rivieren af is hartstikke leuk, maar voor de echte kick met deze sport ga je naar het buitenland. Natuurlijk moet je dit wel pas doen wanneer je een beetje geoefend bent, want kajakken op bepaalde plekken kan erg extreem worden.

Begin daarom in een meertje, een rustige rivier om misschien zelfs in een zwembad om te kijken hoe het voelt om in een kajak te zitten. Leer de technieken om verschillende soorten bewegingen in het water te kunnen maken en zorg er altijd voor dat je zonder stress de kajak in gaat. Vertrouw op jezelf en de kracht van de natuur en genieten maar!

3. Kitesurfen op open zee in (en buiten) Nederland

Zoek je naar een avontuurlijke sport die je ook onder wilde omstandigheden in Nederland kunt doen? Dan is kitesurfen wellicht iets voor je. Kitesurfen is een watersport waarbij je op een surfplank staat en voort wordt getrokken door een grote vlieger. Je hebt vast wel eens kitesurfers aan de Nederlandse kust gezien die in weer en wind het ruige zeewater bedwingen.

Kitesurfen is ontzettend leuk en uitdagend om te doen en supergoed voor je lichaam. Je gebruikt namelijk veel spieren en je zorgt voor een beter evenwicht omdat je op het surfboard moet blijven staan. Daarnaast biedt kitesurfen ook mentaal gezien veel, omdat je lekker veel buiten bent en er door het bewegen en het buitenzijn allerlei gelukshormonen vrijkomen. Voor echte durfals en waterratten zeker een sport om eens te proberen.

4. Zo vrij als een vogel met paragliding

Heb je altijd al willen weten hoe het is om als een vogel zo vrij te kunnen vliegen? De extreme sport paragliding komt hierbij het meest in de buurt. Paragliding wordt namelijk ook wel gezien als de meest natuurlijke vorm van vliegen voor mensen. In eerste instantie kon je dit alleen in bergachtige gebieden doen, maar inmiddels is het ook mogelijk om in Nederland aan paragliding te doen. Natuurlijk is paragliden tussen de bergen alsnog een enorme aanrader.

Bij paragliden start je vanaf een helling en hang je onder een groot kleurrijk scherm. Met behulp van de opstijgende lucht onder je kun je voor een langere tijd door de lucht blijven vliegen. Hoewel paragliden onder de risicovolle sporten valt, kun je het volledig veilig uitoefenen met de juiste kennis en ervaring; helemaal wanneer je het onder leiding van professionals doet.

5. Suppen waar en wanneer je maar wilt

Tot slot nog een avontuurlijke en vooral actieve sport die we de laatste jaren steeds vaker zien: suppen. Het maakt niet uit waar in Nederland je bent; als er water te vinden is, zie je ongetwijfeld een of meerdere mensen op een sup-board voorbijkomen. Dat is niet zo gek, want suppen is heel toegankelijk, je kunt het overal waar water is doen én je traint er je hele lijf mee.

Daarbij is het een hele klus om rechtop te blijven staan terwijl je jezelf over het water heen peddelt en kun je het op die manier bijna als iets meditatiefs zien. Wat zo fijn is aan suppen is dat je alleen maar een board en een peddel nodig hebt en je vervolgens vrij bent om te gaan waar je maar wilt. Begin op een breed board, zodat het eenvoudiger is om te leren balanceren op zo’n sup.

 

Favoriete producten van dit moment:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.