Duurzaam voor mode shoppen in Europa: drie steden

Er wordt in deze eeuw van grote merken steeds meer verwacht dat ze transparant zijn over de productie van hun kleding en de herkomst van grondstoffen. Een onderzoek van Deloitte leerde dat 43 procent van de consumenten, naast deze aspecten waar ik het vorige week nog over had, duurzaamheid zwaar vindt wegen bij kledingkeuze. Reebok ging dit jaar op onderzoek naar de steden waarbij de meeste bijbehorende winkels daaraan voldoen. Deze drie plekken scoren daarbij het hoogst.

Zelfs verzekeren kan duurzaam

Een trip naar een modestad in Europa is leuk, het geeft nog meer voldoening als je je duurzame zelf blijft en dus niet alleen mode- maar ook milieubewust op stap gaat. Zo’n beetje alles wat we doen kan duurzamer, zoiets als een autoverzekering afsluiten bijvoorbeeld: er valt prima te meten hoe duurzaam het investeringsbeleid van een verzekeraar is. Dat is wel handig als je je heilige koe als vervoermiddel kiest.

Vintage in Antwerpen

Duurzamer is de trein. Deze brengt je in no time naar Antwerpen, nummer twee op de lijst van meest duurzame fashion-walhalla’s bij onze Zuiderburen. Alleen al het centraal station is een bezienswaardigheid op zich. Eenmaal buiten wandel je met je rolkoffertje zo de Meir op, de beroemde brede winkelstraat waar de grote merken de toon zetten. Natuurlijk stal je eerst je koffers en fris je je op in je hotel of B&B, maar daarna gaat het al snel richting de straatjes rondom Grote Markt en Groenplaats. Hier zijn vintage, tweedehands en retro de keywords. Het ene hippe boetiekje na het andere nodigt je uit tot uren- en urenlang shoppen.

Kampioen Kopenhagen

De normen die bij het onderzoek gehanteerd werden, zijn de hoeveelheden textielafval per jaar, wat daarvan gerecycled werd, het totale uitgavebedrag voor nieuwe kleding en de score op internet qua zoektermen zoals ‘duurzame mode’. Kopenhagen mocht zichzelf tot kampioen kronen. Komt dat even mooi uit, want als het ergens fijn shoppen is, is dat de schitterende Deense hoofdstad! Beroemd qua smaakvol design, hetgeen doorgetrokken wordt in de modezaken. En nog op een veelal duurzame manier ook. In het centrum, maar ook in de wijken Nørrebro en Vesterbro is het net als in Antwerpen goed toeven voor de 21e-eeuwse fashionista.

Dublin doen

Minder voor de hand ligt de Ierse hoofdstad Dublin, die de top 3 volgens Reebok completeert. Natuurlijk heb je hier de bekende winkelstraten zoals Grafton Street, Henry Street en Powerscourt Centre, met 43 boetiekjes en horeca in een gerenoveerd 18e-eeuwse huis een waar paradijsje. O’Connell en Dury Street zijn eveneens populaire plekken, maar duik vooral de vele kleinere straatjes en steegjes in. Er is in Dury Street ook een overdekte markt, geen overbodige luxe in dit deel van Europa.

Denk jij tijdens het winkelen eigenlijk na over duurzaamheid? Of zou je dat bijvoorbeeld graag wat meer willen doen? Laat het hieronder achter in de comments!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.