Energie besparen thuis? Check deze 5 handige tips

De laatste maanden stonden in het teken van torenhoge inflatie en de daarbij horende hoge energieprijzen en bizar hoge kosten voor het dagelijks leven. Misschien merk je het zelf al wel dat je ineens wat minder geld overhoudt aan het einde van de maand.

Door te beginnen met kijken waar je energie kunt besparen, kun je er gelukkig voor zorgen dat je her en der wat minder geld kwijt bent. Dat doe je onder andere door rolluiken te laten plaatsen en energieslurpende apparatuur te vervangen met nieuwe apparaten.

1. Isoleren kun je leren: isoleer je woning

Energie besparen begint bij een goed geïsoleerd huis. Woningen zonder goede isolatie zorgen er namelijk voor dat de gestookte warmte binnen no time vervliegt; iets dat je juist niet wil om zo geld te besparen. Daarom is het nodig om je huis goed te (laten) isoleren. Sommige isolatie kun je zelf toepassen en voor andere heb je de hulp van een expert nodig.

Denk bijvoorbeeld aan het laten isoleren van het dak, de spouwmuren en de vloer. Kijk direct even naar de beglazing van je ramen (en eventueel deuren). Via daar gaat namelijk veel warmte verloren. Zorg er daarom voor dat je minstens dubbele beglazing hebt, maar ga nóg liever voor HR++ glas of triple glas als extra dekking voor de ramen.

2. Rolluiken laten plaatsen voor extra isolatie

Ben je op zoek naar net dat extra beschermlaagje om de warmte echt binnen te houden? Dat kan met behulp van goede rolluiken die je voor je ramen (en eventueel deuren) laat plaatsen. Veel mensen weten niet dat rolluiken een isolerend karakter hebben waardoor je er veel energie mee kunt besparen. Meestal worden rolluiken gekocht om zo meer donker te creëren op bijvoorbeeld de slaapkamer of om in de woonkamer meer privacy te hebben.

Maar: met de goede rolluiken zorg je er ook voor dat de kou lekker buiten blijft. Je hoeft minder te stoken waardoor je minder kwijt bent aan je energierekening. In de zomer heb je overigens ook wat aan rolluiken; in dat seizoen worden ze juist gebruikt om de warmte buiten het huis te houden. Interesse? Een rolluiken offerte aanvragen doe je gewoon online.

3. Bespaar energie en geld met LED-verlichting

Ook binnen kun je het een en ander aanpassen om zo minder energie te verbruiken. Beschikt je huis bijvoorbeeld nog over gloeilampen en halogeenlampen? Dan is het tijd om deze te vervangen met LED-verlichting. LED-lampen zijn namelijk duurzaam en verbruiken tot wel 85% minder energie dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Wow! Moet je nagaan hoeveel geld je daarmee kunt besparen!

Daarbij moet je weten dat LED-lampen ook nog eens veel langer mee kunnen gaan. De aanschafprijs is weliswaar hoger dan een gemiddelde gloeilamp maar met de bovenstaande voordelen is dat in verhouding helemaal niet duurder. Je energierekening gaat immers omlaag én je hoeft minder vaak nieuwe lampen aan te schaffen. 1 + 1 = 2 wat dat betreft.

4. Verwarming een graadje lager helpt al veel

De herfst van 2022 was al behoorlijk fris. Met temperaturen ver onder nul hebben we al een voorproefje van de winter gekregen. Je merkte waarschijnlijk zelf al wel hoe koud het thuis kon worden. Wil je minder energie verbruiken om zo minder geld kwijt te zijn dan is het tóch aan te raden om de verwarming een graadje lager te zetten.

Het is meestal een kwestie van wennen aan een temperatuur binnen die net ietsje lager is dan je gewend bent, maar je kunt hier echt al heel veel geld op jaarbasis mee besparen. Vind je het toch te fris worden? Trek dan een dikke trui aan en een paar lekkere warme sokken aan. Of: investeer in een elektrische deken of een elektrisch kussen voor wat extra warmte.

5. Energieslurpers de deur uit; ga voor energielabel

Tot slot is het aan te raden om eens te kijken over hoeveel oude apparaten je beschikt. Een oude koelkast of een oude wasmachine verbruikt namelijk veel meer energie dan een nieuw apparaat. Grote kans dat je dat niet wist, maar dergelijke oude apparaten kunnen echte energieslurpers zijn. Dat is ontzettend zonde van je energie en geld.

Vervang deze oude apparaten met nieuwe apparaten die over een energielabel beschikken. Het energielabel geeft aan hoe zuinig zo’n apparaat is. Hierbij is A het meest energiezuinig en G het minst energiezuinig. Dit herken je ook aan de kleuren: A is groen en G is rood. Natuurlijk kosten nieuwe apparaten geld, maar minder geld in verhouding met het energieverbruik van oude apparatuur.

Wat is jouw ultieme tip om energie te besparen in 2023? Ik ben benieuwd!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.