De jaren ’90, de aanloop richting millennium, was in meer opzichten anders dan alleen de twee waar onze jaartallen mee zouden beginnen. Toch werden er in die tijd films gemaakt die je zo naar deze tijd zou kunnen verplaatsen. Een remake van deze drie jaren ’90-films zou ze eng actueel maken. Het acteerwerk is trouwens tijdloos goed. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
Tijdmachine
Mobieltjes waren er wel, maar overal ter wereld je sociale media kunnen bijhouden en films opzoeken op internet was ondenkbaar. Kort na de eeuwwisseling kwam ook de euro en namen de dvd’s het over van de VHS-banden. Verder werd de energiemarkt vrijgegeven zodat je tegenwoordig door energieprijzen vergelijken zelf bepaalt via welke soort stroom je tv kijkt. Er gebeurde niks engs tijdens de eeuwwisseling – in ieder geval niet de digitale catastrofe en stroomuitval die voorspeld werden – maar achteraf gezien lijkt het alsof we in een tijdmachine hebben plaatsgenomen. Helaas laten racisme, internetcriminaliteit en virussen de mensheid nog niet met rust.
The Net (1995)
Als je je een beetje kunt inleven in die tijd, heb je geen moeite met de kleding en het decor in bijvoorbeeld The Net, waarin Sandra Bullocks identiteit wordt gehackt. Dit gebeurt nog steeds en hoewel in deze film met floppy disks wordt gewerkt, zou je The Net als voorspellend signaal kunnen beschouwen. Maar hij is bovenal razend spannend, niet in de laatste plaats door Bullock, die als geen ander (zie ook klassieker Speed uit 1994) – een vrouw in paniek kan acteren.
Outbreak (1995)
Spannend en griezelig actueel is ook Outbreak, met de enorme waslijst aan Hollywoodgiganten op de loonlijst: Dustin Hoffman, Renee Russo, Donald Sutherland, Kevin Spacey, Cuba Gooding jr. en Morgan Freeman. Een op ebola lijkend virus bereikt een Amerikaans stadje, waarna viroloog Hoffman een antiserum moet zien te vinden. Het wordt een race tegen de klok omdat er een pandemie dreigt en de Amerikaanse regering een dubbele agenda heeft. In het duister tastende medici, quarantaine, tenten waarin getest wordt, een muterend virus… Durf jij hem te kijken in deze tijd?
American History X (1998)
Niet voor tere zieltjes, dit relaas met als hoofdthema racisme dat zich afspeelt in Los Angeles. Edward Norton en Edward Furlong schitteren als twee broers die met hun identiteit in gevecht zijn. Derek (vertolkt door Norton) probeert zich te ontworstelen aan zijn bestaan als ultrarechtse skinhead, terwijl zijn broertje Danny (vertolkt door Furlong) steeds verder radicaliseert. Je wordt tijdens deze film constant heen en weer geslingerd tussen verwondering, ergernis, spanning, afschuw en ontroering. De afwisseling van kleur en zwartwit-beelden is smaakvol gedaan en na afloop zit je geheid een aantal minuten stil te wezen.
Welke van deze films heb jij al gezien? En welke film ontbreekt volgens jou nog in dit rijtje? Ik ben benieuwd!