Geld besparen doe je zo!

Altijd nog een stukje maand over wanneer je bankrekening weer eens op €0,06 staat terwijl jij dacht dat er nog minstens 200 euro’s over waren? Ik geef je vandaag mijn tips voor een betere omgang met geld waardoor je aan het einde van de maand zelfs geld over hebt! Let’s go!

Plan je eten vooruit
Wanneer je op jezelf woont is (vind ik dan) boodschappen doen een van de vervelendste dingen die er is. Ik woon in de stad en dat betekent dus vooral heel veel slepen met zware tassen, snel even boodschappen doen voor het avondeten of ’s avonds nog even snel een snack halen voordat Idols begint. Dit is ontzettend slecht voor je bankrekening! Minder vaak naar de supermarkt en goedkoper uitkomen? Maak iedere maandagochtend een schema (het liefst gebaseerd op de aanbiedingen van je supermarkt) met wat je die week gaat eten en haal dan ook alleen de nodige producten in huis. Zo ga je iedere maandag even naar de supermarkt met een vast budget en schrik je je aan het einde van de week niet een hoedje van de afgeschreven bedragen van de appie.

Gebruik aankopen niet als ‘oplossing’ wannneer je sad bent
Waar veel mensen hun verdriet wegeten heb ik heel erg de gewoonte om dingen te gaan kopen om mezelf op te vrolijken. Dit kost geld en je koopt vaak dingen die ontzettend onnodig zijn. Probeer andere manieren te zoeken om jezelf op te vrolijken zoals bijvoorbeeld een leuke film of een knuffelsessie met je konijn.

Sport thuis
Ik ken zo ongelofelijk veel mensen die elke maand weer opnieuw een bedrag neerleggen voor de sportschool terwijl ze misschien maar twee keer per jaar gaan. Dit is zonde! Zeg op wat je niet gebruikt (dit geldt ook voor Netflix of Videoland etc.) en mocht je toch door willen gaan met sporten maar is een sportschool te duur sport dan thuis! Ga dagelijks lekker hardlopen of volg work-out video’s op YouTube. Hoppa!

Neem je eigen koffie mee naar je werk/school
Met deze tip spreek ik mezelf ook even heel hard aan: stop met dure koffie. Het voelt heerlijk om voordat je naar school gaat nog even een Starbucks te halen maar wanneer je dit twee keer per week doet (en soms een koekje erbij pakt) kost dit je met koffie van €4,50 per stuk al snel 50 euro per maand. Met dat geld kan je een halfjaar iedere ochtend koffie voor jezelf inschenken wanneer je een simpel thermoskannetje aanschaft bij de Action.

Stel een tijd in voordat je iets online koopt
Wanneer je net zo impulsief bent als ik koop je soms net even iets te snel zonder hier goed bij na te denken. Vooral met het online gemak van tegenwoordig hebben we binnen drie klikjes een bank van 800 euro besteld en dat is nou toch net even niet de bedoeling. Spreek met jezelf af dat je voor iedere verkoop een uur, een halve dag of een hele dag goed moet hebben nagedacht over de verkoop en de gevolgen hiervan (voor je bankrekening etc.) voordat je daadwerkelijk op bestellen klikt. Vaak heb je iets toch minder hard nodig dan je denkt!

Keep your head in the game!
Haha, High School Musical! Maar even zonder grapjes, spreek goed met jezelf af wat je nu eigenlijk belangrijker vindt. Dat broodje in de kantine ben je aan het eind van de maand al lang vergeten terwijl je misschien wel een nieuwe telefoon nodig hebt. Wanneer er grote uitgaven aan zitten te komen (verhuizen, nieuwe computer etc.) is dat een goede motivatie om doelloze producten te laten liggen. Focus on what’s important!

Try to DIY
Iedere dag opnieuw doe ik via Social Media inspiratie op voor nieuwe kleding en interieur aankopen. Het enige minpunt is wel dat ik niet iedere dag voor een nieuwe kledingkast of woning make-over kan zorgen (dat is nou niet echt geld besparen) maar dat valt op te lossen! We kennen nu allemaal het begrip DIY wel en dat kan je vaker toepassen dan je denkt. Pak eens wat oude jasjes uit de kast en lijm hier wat goedkope afbeeldingen op van bijvoorbeeld AliExpress of print wat toffe posters uit van Google Afbeeldingen en vervang de inhoud van je huidige lijstjes.

Blijf op de hoogte van je aankopen/kosten
Weet wat je uitgeeft. Geen idee waar je geld iedere maand toch weer naar verdwijnt? Neem geregeld de tijd om een duidelijk kostenplaatje op te stellen zodat je niet voor verassingen komt te staan!

Pas op met trendgevoelige items
Ik weet hoe leuk het is om met felle schoenen te lopen en enorme studs op je jassen te dragen. Wel is het zo dat dit soort trends na een seizoen ook weer verdwijnen voor de zon terwijl jij toch wel even 300 euro’s voor die opvallende jas hebt neergelegd. Wil je geld besparen? Kies dan wat vaker voor tijdloze items. Je raakt zo veel minder snel uitgekeken op een item en kunt er zo langer mee doen. Zo ben je ook meteen lekker duurzaam bezig!

Geld maakt niet gelukkig!
Sta er af en toe bij stil dat geld niet echt gelukkig maakt. Natuurlijk is het leuk om de laatste trends te volgen, een dure tas aan je arm te hebben hangen of meerdere malen per maand uit eten te gaan maar het hoeft niet in verband te staan met je geluk. Wanneer je vaste lasten (huurkosten, school etc.) zijn betaald kan je er ook voor kiezen om gezellig met je vriendinnen te gaan picknicken met dingen die toch al in de koelkast staan in plaats van ergens duur uiteten te gaan. Jij weer centen op de spaarrekening en toch een super leuke dag met je friends! Dat is uiteindelijk toch veel belangrijker dan een nieuwe tas?

Wat doe jij om geld te besparen? En ben jij veel bezig met je financiën?

handtekeningsharon

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

7 Comments

 1. Judy

  Ik koop ook veel te veel starbucks. Goede tips!

  1. Sharon van Bommel

   Starbucks maakt het ons veel te moeilijk :( hopelijk hielp deze blogpost voor je haha!

 2. Benthe

  Geweldige tips! Wij zijn inderdaad ook gestopt met elke dag boodschappen doen – veel te veel kansen op impulsaankopen! Helemaal met honger naar de supermarkt gaan is funest. Eén keer per week boodschappen doen helpt echt.

  1. Sharon van Bommel

   hahaha ja elke dag boodschappen doen is verleidelijk maar zó slecht inderdaad. Bedankt voor je comment <3

 3. Wendy (B)

  Aanbiedingen zijn een goede manier om te besparen.
  Wat ook goed is: eerst opgebruiken wat je hebt.
  Ik hou mijn inkomsten en uitgaven bij in een Excel bestand.

 4. Rosalie

  Super handige tips! Ik doe vooral aan impuls aankopen en dat zou echt moeten stoppen

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.