Gezonder eten in 2022? 5 tips!

Kan jij geloven dat we alweer in 2022 zitten? De feestdagen zitten erop en dat betekent dat veel mensen (weer) op zoek gaan naar een gezond eetpatroon. Het nieuwe jaar staat natuurlijk toch wel symbool voor een nieuwe start en daar maak ook ik graag gebruik van. In het artikel van vandaag geef ik je vijf tips om in het nieuwe jaar gezonder te gaan eten en drinken maar dan wel op een realistische manier. Kleine veranderingen zijn namelijk makkelijker te implementeren maar zorgen uiteindelijk wel (gezamenlijk) voor een grote verandering voor je gezondheid.

1. Minder bestellen

Ik moet het toegeven, ook ik ben zo nu en dan gek op een bestelling via thuisbezorgd of een andere bezorgingsdienst. Je bent geen tijd kwijt aan het bereiden van je maaltijd en je hoeft ook niet door de regen naar de supermarkt. Toch gaat het bij dit soort besteldiensten vaak om een vette hap en dat past dan weer minder goed in je nieuwe (gezonde) eetpatroon. Hoe je zo’n impulsbestelling kunt voorkomen? Door je maaltijden te plannen! Besluit op maandag al wat je gedurende de hele week als avondeten wilt eten en haal de producten op de maandag al in huis. Dit voorkomt dat je op een drukke donderdagavond met een lege koelkast zit (en dus maar een pizza bestelt) maar zorgt er ook voor dat je je door de volle koelkast bijna verplicht voelt om te koken. Eten weggooien is namelijk zonde.

2. Gevarieerd eten

Gezond eten bereik je natuurlijk niet alleen door je pizza’s weg te laten, je zult ook een daadwerkelijk gezond eetpatroon op moeten bouwen. Dit doe je door niet alleen gezond maar ook gevarieerd te eten. Er bestaat geen enkel voedingsmiddel waarbij je alle stoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Een volledig en gezond eetpatroon draait dus altijd om verstandige combinaties van voeding, in goede verhoudingen. Door gevarieerd eten een prioriteit te maken, voorkom je dat je belangrijke voedingscategorieën mist en daardoor tekorten oploopt.

3. Minder frisdrank

Ben jij gek op frisdrank met (veel) suiker en wil je graag minderen? Ga dan niet cold turkey over op alleen maar water maar bouw rustig af. Meteen alle slechte dranken laten staan is niet realistisch. Je kunt er ook voor kiezen om je frisdrank in te wisselen voor gezondere opties die ook erg lekker zijn. Een heerlijk vers sapje bijvoorbeeld. Verdiep je dus zeker eens in een apparaat wat bij jouw wensen past. De werkwijze van een slowjuicer verschilt namelijk van die van een sapcentrifuge. Op deze pagina van The Kitchenary Lab lees je de verschillen tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer. Ik vind het zelf ook altijd oprecht leuk en motiverend om zo’n sapje te maken. Bezoek de groenteboer of supermarkt voor je favoriete ingrediënten en voor je het weet geniet jij van een heerlijk zelfgemaakt sapje! Vul deze sapjes gedurende de dag aan met heerlijke koude glazen water en voor je het weet zeg jij je frisdranken volledig vaarwel.

4. Samen koken

Willen vrienden van je ook gezonder gaan eten in 2022? Dan kan samen koken ook een goede tip zijn. Zo kan je elkaar motiveren om gezond maar lekker te koken en heb je ook nog eens een gezellige avond. Ook kan je een speciale groep op bijvoorbeeld WhatsApp starten waarmee je elkaar motiveert om gezonder te gaan eten en waarin je bijvoorbeeld lekkere maar gezonde recepten deelt.

5. Gemotiveerd blijven

Wanneer je het besluit hebt genomen om gezonder te gaan eten is dat natuurlijk de eerste stap (en een hele goede stap!) maar jezelf gemotiveerd blijven voelen is dan de volgende stap. Die stap is alleen een stuk moeilijker. Het is dus ook belangrijk dat je jezelf ook af en toe een cheat day gunt of af en toe jezelf laat genieten van iets wat je heel erg lekker vindt. Wanneer je veel moeite steekt in het verbeteren van je eetpatroon mag je jezelf best eens belonen namelijk. Jezelf op een andere manier belonen kan natuurlijk ook, beloon jezelf dan met een mooi product of een leuk uitje. Het gaat er in ieder geval om dat je het leuk blijft houden voor jezelf. Zo blijf je uiteindelijk ook gemotiveerd om gezond te blijven eten.

En, ben jij van plan om gezonder te gaan eten in 2022? Of deed je dat in 2021 ook al? Ik ben benieuwd!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

  1. Evelien R.

    Leuk artikel, bedankt voor de tips!

  2. Lieve

    Zijn supplementen ook gezond? Of zou je deze niet aanraden. Het hele jaar door in 2021 heb ik extra vitamine ingenomen (van https://www.flinndal.nl) Voornamelijk doordat ik bang was om ziek te worden met corona. Maar helpt het uberhaupt?

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.