Wanneer je alleen slaapt heb je er waarschijnlijk niet zoveel last van maar wanneer je wél samen met iemand slaapt kan het soms best wel vervelend zijn. Ik heb het over snurken. Hoe komt het eigenlijk dat we snurken en nog belangrijker, hoe kom je ervan af? Bestaat er überhaupt iets tegen snurken? Dat lees je in het artikel van vandaag. Lees snel verder!
Waarom snurken we?
Veel mensen hebben wel eens naast een snurker gelegen maar waarom snurken deze mensen eigenlijk? Daar zijn verschillende oorzaken voor te noemen. Laten we beginnen bij het begin. Wanneer we lucht inademen gaat dit via de neus en de keel via de luchtpijp naar onze longen. Aan het begin van onze luchtpijpen zitten onze stembanden. Is er sprake van een vernauwing tussen de stembanden en de neusgaten? Dan kan de lucht niet moeiteloos door de longen en gaat de lucht dus ook wat stroef en ‘wervelend’ door de vernauwing. Doordat er daar resonantie ontstaat wordt er een geluid hoorbaar wat we snurken noemen.
Hoe komt die vernauwing dan tot stand? Ook dat kan meerdere oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende oorzaak is dat onze tong naar achteren glijdt wanneer we slapen. Al onze spieren zijn namelijk ontspannen wanneer we slapen, ook onze tong. Slaap jij op de rug? Dan is de kans dus ook groot dat je tong naar achteren glijdt en je dus snurkt. Soms is het alleen niet zo simpel en kan snurken veroorzaakt worden door een wat meer ernstig probleem. Vergrote of ontstoken keelamandelen bijvoorbeeld. Een bezoekje aan de huisarts kan bij twijfels dus ook nooit kwaad. Hij of zij kan je dan daarna doorverwijzen naar een KNO-arts voor extra onderzoek.
Hoe kan je stoppen met snurken?
In sommige gevallen is stoppen met snurken makkelijker dan we denken. Snurken wordt namelijk in veel gevallen simpelweg veroorzaakt door een slechte levensstijl. Het drinken van alcohol bijvoorbeeld (en dan vooral voordat je gaat slapen) is natuurlijk sowieso al niet gezond maar deze gewoonte maakt de kans op snurken die nacht ook zeker groter. Ook overgewicht kan bij sommige mensen de kans op snurken vergroten. Je kunt dus ook stellen dat het aanhouden van een gezondere levensstijl (en daarmee bedoel ik dus geen alcohol drinken, gezonder eten en niet of minder roken) de kans op roken kan verkleinen.
Ook kan het zijn dat je een rugslaper bent en daardoor last hebt van snurkproblemen. Een andere slaaphouding aannemen kan dan ook al genoeg zijn om het probleem op te lossen. Word je ’s ochtends tot je grote schrik tóch weer wakker terwijl je op je rug ligt? Op internet kwam ik de tip tegen om een tennisbal aan de achterkant van je pyjama vast te naaien. Dan is dat slapen op je rug natuurlijk snel afgelopen!
Helpen deze simpele oplossingen niet tegen jouw snurkprobleem? Dan is het een goed idee om eens een gespecialiseerde slaapkliniek te bezoeken. Zij kunnen je dan absoluut verder helpen.
Snurk jij eigenlijk? En weet je ook hoe dat komt? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!