Hoe kun je duurzamer leven met makkelijke aanpassingen? Zo dus.

Duurzamer leven is iets wat veel mensen graag zouden willen doen maar waarvan veel mensen uit deze groep ook niet zo heel goed weten hoe ze dit moeten aanpakken. Of je dan direct je hele leven moet omgooien? Absoluut niet! Vaak helpt het om juist te starten met kleine aanpassingen. Met welke vijf je bijvoorbeeld zou kunnen starten? Dat lees je in dit artikel.

Winkel vaker bij duurzame winkels

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat de kleding die je bij alle welbekende trendy budget fashion stores koopt niet (heel) duurzaam is. Het kan dus een groot verschil maken om (wat vaker) bij duurzame winkels of webshops te winkelen. Deze duurzame mode is net zo mooi maar winkelen bij duurzame winkels is natuurlijk wel een stuk beter voor onze planeet. Je betaalt in dat geval wel iets meer maar draagt wel bij aan een betere wereld.

Stop met het kopen van waterflesjes

Wist je dat er elk jaar 8 miljoen ton plastic afval in onze oceanen terechtkomt? Dit plastic wordt nooit (maar dan ook echt nooit!) afgebroken en valt uiteen in kleinere stukjes. Plastic waterflesjes spelen hier een hele grote rol in terwijl de oplossing enorm simpel is. Koop geen single use plastic meer (plastic wat je na één keer gebruiken weggooit) maar koop een herbruikbaar flesje wat je telkens opnieuw vult. Een mooi en geliefd voorbeeld daarvan is het merk Dopper. Hetzelfde geldt voor koffiebekers, een herbruikbare cup is een veel betere keuze en het meenemen van koffie van thuis is nog een stuk goedkoper ook.

Maak minder gebruik van je droger

Ja, je leest het goed. Als je kunt, droog je kleding dan buiten aan de lucht. Het lijkt misschien een stap terug in de tijd om je kleren aan een waslijn in de zon te hangen – maar in sommige delen van de wereld is dit harstikke normaal voor welk stukje stof dan ook. We zijn alleen veel te gewend geraakt aan het gemak van een droger. Als je de gewoonte kunt doorbreken om je droger voor elke wasbeurt te gebruiken, zal je de hoeveelheid energie die je huis elke maand verbruikt drastisch verminderen. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je energierekening. Je droger is namelijk naast je koelkast het apparaat dat verantwoordelijk is voor het grootste energieverbruik. Bovendien helpt het ophangen van je kleding in de zon om grijzend wit op te fleuren en dat is mooi meegenomen.

Gebruik waar mogelijk led-lampen

Heb jij al je lampen al vervangen voor led-lampen? Led-lampen kosten tijdens het aanschaffen dan wel iets meer maar ze zullen je op de lange termijn uiteindelijk geld besparen. Led-lampen verbruiken namelijk 85 procent minder energie en zullen ongeveer 25 keer langer meegaan dan traditionele gloeilampen. Nog zo’n gevalletje van goed voor de wereld en voor je portemonnee.

Pak wat vaker de fiets

Voor ons Nederlanders natuurlijk een hele realistische optie: pak wat vaker de fiets! Heel veel mensen hebben een fiets tot hun beschikking maar maken hier te weinig gebruik van. Niet alleen is dit beter voor onze planeet en je gezondheid maar je bespaart er ook nog eens geld mee. Kies dus wat vaker voor de fiets in plaats van de auto of de trein!

Ben jij in het dagelijks leven veel bezig met duurzaamheid? En pas je een van de bovenstaande opties al toe? Ik ben benieuwd!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.