Ik stop met YouTube.

stopytbloggen

Nu ik eindelijk aan dit artikel begonnen ben weet ik eigenlijk niet waar ik moet beginnen dus laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik stop met het maken van YouTube video’s. Jep, dat las je goed. Na maanden van lang en hard nadenken heb ik ervoor gekozen om toch een punt te zetten aan iets wat in andermans ogen misschien onbegrijpelijk is om op te geven maar wat voor mij niet meer is wat het ooit was. Schrikken mag, dat neem ik je absoluut niet kwalijk. Als je iemand namelijk altijd hebt horen zeggen hoe leuk YouTube is en hoe geweldig deze community wel niet is ben ik het wel! Laten we maar gewoon even beginnen bij het begin.

Ik heb altijd een grote interesse gehad voor cosmetica en verzorgingsproducten. Mijn moeder was niet voor niets een succesvol schoonheidsspecialiste vroeger, een stukje genen noemen we het maar. Make-up vond ik dus als klein meisje al fantastisch en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Op de middelbare school hielden de meeste meiden het bij een laagje mascara en wat doorzichtige gloss maar ik droeg alle kleuren van de regenboog en deed ’s avonds uren research naar de laatste oogschaduwtrends, make-up paletten en bronzertechnieken. Zo ben ik ook bij de YouTube guru’s van die tijd terechtgekomen en oh wat vond ik dat fantastisch! Voor ik het wist kwam ik bij de video terecht die voor een hoop veranderingen zou gaan zorgen: een Disney make-up contest waarbij je een shitload aan make-up kon winnen. Die video heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik mijn oude fotocamera uit een stoffige hoek van de kast heb gehaald met de hoop dat er een videofunctie op zat. En die was er.

Goed, ik zette dus mijn allereerste YouTube video in elkaar en besloot mee te doen aan de wedstrijd. In mijn beste Engels (kuch) benoemde ik alle stappen en schreef ik er een leuk tekstje onder als beschrijving. De dagen die daarop volgden kreeg ik onwijs veel leuke reacties van meiden die me complimenteerden met mijn eerste video en me ook vooral aanmoedigden om door te gaan. Meiden met dezelfde passie als ik: beauty. Bij de wedstrijd waar het mij in eerste instantie om ging eindigde ik uiteindelijk als vijfde (en kreeg ik alsnog een enorm make-up pakket thuis yay!) maar al die leuke meiden die de moeite hadden genomen om een lief berichtje achter te laten hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat ik ook na die wedstrijd verder ben gegaan met YouTube. Eerst nog een tijdje in het Engels en daarna (inclusief bijpassende blog) in het Nederlands. Tot grote ergernis van mijn eerste echte YouTube vriendin Nikkie trouwens haha! Die had gewoon wat meer met de Engelse taal en kijk waar de vrouw nu staat ;-)

Zelf heb ik het altijd een hele goede keuze gevonden om in het Nederlands door te gaan. Ik voelde meer connectie met mijn kijkers en vond het vooral ook erg fijn dat ik gewoon over Nederlandse dingen kon praten in mijn video’s. Oh Oh Cherso bijvoorbeeld.. of Kruidvat! Ik werd steeds vaker gemaild door grote make-up merken en mocht ook steeds vaker langskomen op perslanceringen of andere leuke evenementen zoals festivals bijvoorbeeld. Crazy!

Waar ‘normale’ meiden op dat moment hun vrije uren vooral staken in hockey en voetbal was YouTube mijn allergrootste hobby. Ik stak al mijn vrije uren in het maken van make-up tutorials, fashion shoplogs, interieur DIY’s en ga zo maar door. Ook ging mijn bankrekening er flink aan want trust me, die filmapparatuur is duur. Gelukkig groeide met mijn abonnees ook het aantal mogelijkheden om daadwerkelijk iets terug te verdienen van die euro’s die ik in mijn kanaal had gestopt.

Mijn leven begon er ook steeds anders uit te zien. Ik ging van zeven dagen in de week rondfietsen in the middle of nowhere (lees Brabant) naar minimaal vier dagen per week rondlopen in de straten van Amsterdam. Ik mocht langskomen op persevents van merken als Dove en Forever21, keek mijn ogen uit bij de Fashionweek van Berlijn, maakte geregeld perstripjes naar o.a. Londen en Los Angeles en bezocht de tofste feestjes in Amsterdam centrum.

Door mijn YouTube tijd heb ik vanzelfsprekend ook onwijs leuke mensen leren kennen! Nikkie heeft altijd voorop gestaan (hi!!) en we kijken nog geregeld samen naar The Voice op vrijdagavond haha! Ook heb ik natuurlijk tijdens mijn Femme (een gezamenlijk youtube kanaal naast mijn eigen kanaal) periode een onwijs leuke tijd gehad met Jiami, Mascha, Charlotte, Sanny en Manon. Met Lotte kan ik ook super goed opschieten en zij mag dus ook zeker niet ontbreken in dit rijtje! Ook ging ik steeds weer opnieuw alle persevents af met Lizzy, Tedje, Sarah en Emila. Super leuke meiden :)

En ja, na dit super positieve stukje klinkt het misschien gek dat ik “stop” maar laat ik nu wel even heel duidelijk zijn: ik stop alleen met YouTube en niet met bloggen! Voor veel mensen liggen deze twee waarschijnlijk heel dicht bij elkaar maar voor mij is dit niet zo. Als ik naar de mensen om mij heen luister ben ik ook eigenlijk altijd wel meer een youtuber geweest (in plaats van een blogger met bijpassende video’s) en daar ben ik het wel mee eens.

Waarom dan wel blogger?
Heel eerlijk: ik heb op dit moment niet het gevoel dat ik content kan maken op YouTube waar ik trots op ben en/of waar ik gelukkig door word. Dat fantastische gevoel wanneer ik vroeger de camera aanzette is gewoon een beetje zoek. Waar YouTube vroeger een community was van kwaliteit, passie, groepsverband en vriendelijkheid lijkt de plek nu soms wel omgeslagen te zijn in een hele nare plek vol negativiteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de clickbait video’s, duizenden mensen die alleen maar beginnen met video’s voor het geld, kranten die dagelijks youtubers belachelijk maken en chagrijnige typjes die per ongeluk op je video terechtkomen en het leuk vinden om je de huid vol te schelden.

Natuurlijk kies je zelf of je meegaat in die negativiteit ja of nee maar ik heb denk ik gewoon het gevoel gekregen dat ik er niet meer tussen pas. Misschien is het na zes jaar gewoon een keertje genoeg geweest en wordt het tijd voor wat anders. Nieuwe activiteiten, mensen, technieken, foto’s en ga zo maar door. Een frisse wind die ik ontiegelijk hard nodig heb om weer lekker creatief bezig te kunnen zijn. Als blogger.

Zoals veel van jullie weten ben ik echt impulsief as fuck en heb ik de afgelopen maanden dus ook van alles geprobeerd en onderzocht om tot een goede oplossing te komen. Ik werd (in mijn hoofd) vlogger, fashion youtuber, ging terug naar het Engels, deed alleen nog maar make-up en ga zo maar door. Ik probeerde mijn video’s steeds in een andere huls te verpakken zodat ik het hopelijk weer wél zou gaan voelen. Niet wetende dat het hele video’s maken van jezelf gewoon niet meer bij me paste. Het gekke was dat ik wel nog steeds netjes alle blogs afging en echt enthousiast kon worden van pakkende stukken met goede foto’s terwijl ik in maanden al geen video meer had gezien..

Dat is ook het moment geweest waarbij ik dacht: time for change. Ik geloof er hard in dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen geluk en dit was mijn weg niet meer. We zijn nu inmiddels een paar maanden (en een nieuwe opleiding!) verder en ik maak bij deze officieel de keuze: I’m a blogger now! :)

Wat betekent dit voor jullie?
Dit betekent voor jullie eigenlijk vooral dat je geen video’s meer van mij voorbij zult ziet komen maar wél een enorme portie nieuwe, toffe blogposts! Ik wil me o.a. opnieuw gaan verdiepen in fotografie en vooral brengen waar ik achter sta. Dit kan een een photo-diary zijn, een make-up product behandelen wat jullie echt moeten proberen of gewoon een goed boek of een goede serie. Ik wil een combinatie gaan brengen tussen vluchtige pakkende artikelen en de wat meer uitgebreide posts zoals bijvoorbeeld een make-up review. Mijn stukje internet waar niemand ‘zomaar’ bij terecht komt na het kijken van een of andere idiote prankvideo. No thanks. Laat mij maar lekker schrijven en fotograferen!

En dat was een heeeeel lang stuk waarmee je nu hopelijk iets meer begrijpt van hoe ik tot deze keuze ben gekomen en wat er dus gaat veranderen. Ik weet dat veel van jullie altijd heel enthousiast zijn geweest over mijn video’s en daar ben ik jullie enorm dankbaar voor! Ik heb een prachtige tijd gehad en kijk nu vooral heel erg uit naar al het nieuwe wat gaat komen!

All we have is now <3

Liefs,
Sharon

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

27 Comments

 1. Lesly

  Wat goed dat je deze keuze voor jezelf hebt gemaakt! ik kijk uit naar je nieuwe artikelen!

 2. Nil

  Yaaay! Ik ben altijd een lezer geweest ipv een kijker dus ik ben happy met je keuze! En happy dat jij nu ook happy bent :)

  1. Sharon

   ahhhh good to know haha! en lief, ik ben zeker heel happy nu! :)

 3. Kevin

  WoW wat een tof besluit heb je genomen. Het is inderdaad anders geworden op YouTube!
  Ben benieuwd naar je artikel en wie weet tot snel
  Xx

  1. Sharon

   jaaa lang geleden dat ik jou gezien heb! hopelijk snel weer eens op een event! :)

 4. Monica

  Ik vind het wel een moedige en toffe beslissing van je. Ik ben zelf niet zo van de YouTube filmpjes kijken dus ik kijk erg uit naar je artikelen. Veel succes met je blog 😘

 5. Ilja

  Goed dat je de stap voor jezelf genomen hebt. Ik ben zelf een lezer… ik hou van mooie foto’s en je schrijft lekker. Ben zelf vorig jaar gestopt en kom nu langzaam aan weer om het hoekje kijken. Liefs ilja

 6. Jamie

  Wat een moedige/stoere beslissing van je, super goed dat je je hart volgt en doet wat bij je past. Ik ben nu al benieuwd naar je artikelen!

  Liefs,
  Jamie

 7. Yessica

  Ik snap je helemaal, ik ben een fan van je video’s maar ook je schrijfwerk. Maar ik ben het volledig met je eens over hoe youtube verranderd is, dus sta ik ook volledig achter je keuze. Zelf heb ik ook voor mijn blog gekozen om geen video’s meer te maken. Al vanaf jongs af aan vind ik het maken van foto’s en het schrijven van verhalen leuk. Je moet gewoon doen wat jij fijn en leuk vind om te doen!

 8. Irina

  Jammer dat je stopt met video’s maken, maar als ik het zo lees wel een goede stap voor jezelf!
  Ik ben benieuwd hoe je blog er uit gaat zien ^^

 9. Edith Sofia

  Jammer dat je stopt met YouTube, vond je video’s altijd erg leuk om naar te kijken! Goed dat je de beslissing hebt genomen en hebt gekozen voor wat voor jou goed voelt. You go girl!

 10. Jolien

  Wat een moedige beslissing! Het is belangrijk te doen wat je graag doet. Heel veel succes! Ik blijf alvast je blog lezen.

 11. Sarina

  Eerlijk gezegd vind ik deze keuze van je verre van vervelend. Ik ben namelijk veel eerder geneigd artikelen te lezen dan een YouTube video te gaan kijken. Al die clickbaits hebben daarvoor gezorgd. Ik ben dus zeer blij dat ik nu vaker artikelen van je zal zien! 😘

 12. Kim

  Goed dat je een keuze hebt gemaakt voor jezelf. Ik kijk uit naar je artikelen!

 13. Cynthiiaa

  Ik zag het op Instagram verschijnen, je hebt helemaal gelijk dame! Inderdaad, YouTube is veranderd. Het valt mij ook op dat de negativiteit is toegenomen, de rare video’s zonder inhoud met talentloze mensen die worden gesponsord omdat zij views trekken. Ik geloof er niet in dat bloggen is doodgebloed volgens vele, ligt er maar net aan wat je doet, wie je bent en ook hoe je jezelf blijft ontwikkelen en zo te horen gaat dat bij jou uitstekend! Dat je zo’n stap maakt zegt al veel over jou als persoon, so keep it up. Je moet gewoon lekker doen waar je je goed bij voelt, want dat is het allerbelangrijkste! <3

 14. Claire van Vrijberghe de Coningh

  Wat een stoere beslissing en wat schrijf je fijn! Ik ben super benieuwd naar je artikelen en foto’s. Je hebt er een nieuwe volger bij. Heel veel (schrijf)plezier!

 15. Marloes - GLAMOURMOES

  Dappere beslissing! En goed dat je voor jezelf na bent gegaan waar je gelukkig van wordt! Ik wacht met smart op je artikelen :)

 16. Manon

  Dapper dat je hiervoor uit durft te komen in de tijd dat bloggen dood wordt verklaard (wat niet waar is overigens, bloggen leeft zelfs meer dan ooit tevoren). Mensen worden nou eenmaal meer geinspireerd door het ene platform dan het andere. Vooral doen waar je je goed bij voelt! You go girl!

 17. Dagmar

  Heel knap dat je deze stap hebt gezet en durft aan te gaan, het volgen van je hart wordt altijd beloond <3 Zet hem op en ik ga dubbel en dwars genieten van je mooie artikelen. Veel plezier met schrijven en creëren!

 18. Alexandra • ilumuoti

  Wauw, wat een moedige beslissing zeg! Ik kan me voorstellen dat het lastig is om te stoppen met iets wat je zolang met zoveel plezier hebt gedaan. Maar superleuk dat je nu meer op je blog gaat focussen, ik ben benieuwd naar je nieuwe content! :)

  xx Alex

 19. Emilia

  Ik vind dit zooo stoer van je! Ik kan me voorstellen dat het echt een lastige beslissing is geweest, want je stopt natuurlijk niet zomaar met iets waarin je zo goed en succesvol bent. Top dat je gewoon doet waar je zin in hebt (maar ik had ook niet anders van je verwacht). :)
  Ik kan me trouwens wel vinden in wat je schrijft: YouTube is de laatste tijd best wel een zooitje en ik merk ook dat ik soms wekenlang geen video’s kijk. Ik weet eigenlijk niet eens wanneer ik voor het laatst op YouTube heb gekeken… Terwijl ik, als ik me verveel of in de trein zit ofzo, nog wel blogs lees. Dus wat dat betreft ben ik blij dat je voor het bloggen hebt gekozen haha. Veeel plezier met het schrijven en fotograferen!

 20. ikstavoorjeklaar

  Ah super jammer! Ik hoop dat je ooit op een dag YouTube weer kan oppakken door tijdelijk pauze te nemen. Daarbij wens ik jou heel veel succes en ik zal met alle plezier jou volgen op jou blog ;-). Ik vroeg me al af waar je was op Youtube.

 21. Yvonne

  Dapper! Velen stoppen juist met bloggen en gaan door op YouTube; en jij doet vice versa. Gelukkig maar, want ik vind blogs lezen juist zo leuk! En doordat er steeds minder blogs zijn, heb jij meer lezers. ;-) Ik snap je helemaal; als het je geen voldoening meer geeft dan houdt het op. Succes met deze nieuwe weg!

 22. Femke

  Wauw Sharon… wat heb ik een respect voor jou! Dat je gewoon zo eerlijk en realistisch naar deze situatie kunt kijken zegt veel over jou als persoon! Ik heb altijd genoten van zowel je video’s als je blogposts. Natuurlijk is het jammer dat je stopt maar als dit voor jou de beste optie is dan kan ik als toch wel ”fan” niet meer als daarachter staan! Ik kijk enorm uit naar je komende blogposts, ik heb zelf ook een blog en ik weet dus dat schrijven enorm veel plezier met zich mee brengt! Heel veel succes de komende tijd lieve Sharon.
  Liefs, Femke

 23. Rosalie

  Wat goed dat je deze keuze gemaakt je moet doen wat je gelukkig maakt! Ik ga je wel missen op YouTube maar ik kan nogal tijd je oude video’s terug kijken.

 24. Nadia

  Ik vind het helemaal prima want ik kijk al jaren geen video’s meer haha.

 25. melissa

  ik vind het wel spijtig dat je alle video’s hebt gewist, ik vond je video’s altijd handig en zocht net eentje :'(

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.