Interieurweetjes #1 – Perzische tapijten

Zoals jullie weten ben ik gek op interieur. Ik vind het heerlijk om op Pinterest door mooie interieurplaatjes te ‘bladeren’, door woonwinkels te struinen en andere interieurliefhebbers te volgen op Instagram. Zo kom je steeds weer nieuwe interieurtrends tegen óf leer je ‘oude’ trends op een hele nieuwe manier te combineren. Sommige items blijven echter terugkomen op élk interieurplatform en dat geldt bijvoorbeeld voor het Perzische tapijt. Daar wilde ik graag meer over weten. Waar is zo’n Perzisch tapijt nou eigenlijk van gemaakt en waar combineer je zo’n tapijt nou het beste mee? Dat vertel ik je in deze blogpost.

Verschillende soorten Perzische tapijten

Je hebt tegenwoordig (zelfs in Nederland!) een heel groot aanbod in Perzische tapijten. Zo heb je nog steeds de mogelijkheid om voor de traditionele tapijten te gaan (de tapijten met de bloemen bijvoorbeeld) maar gelukkig zijn er ook steeds meer moderne ontwerpen op de markt. Zo kan je tegenwoordig ook prachtige Perzische tapijten vinden in heldere en krachtige moderne kleuren. Ook zijn er tegenwoordig oneindig veel verschillende maten beschikbaar en dat betekent dat je dus moeiteloos voor een klein of juist heel groot model kunt gaan.

Waar worden Perzische tapijten van gemaakt?

Perzische tapijten worden over het algemeen gemaakt van wol, zijde en katoen. Hoe het dan met al die sprankelende kleuren zit? Dat is een mooi verhaal. Deze ontwerpen worden van kleur voorzien met kleuren uit mineralen, insecten en planten en dus niet met chemische ingrediënten! Ook worden de echte Perzische tapijten met de hand gemaakt en dat betekent niet alleen dat er heel veel uren in zo’n tapijt zijn gestoken maar dat je dus ook echt iets unieks in huis haalt. Dit verklaart ook de prijzen van Perzische tapijten. Een voordeel is wel dat deze tapijten door hun hoge kwaliteit erg lang mee zullen gaan. Wanneer je er dus voorzichtig mee om kan gaan zal je er nog heel lang van kunnen genieten. Let tijdens het kopen van je Perzische tapijt wel goed op de regio waar je tapijt vandaan komt. Zo is Nain bijvoorbeeld een erg goede regio voor Perzische tapijten. Met een Nain tapijt zit je dus sowieso goed. Hetzelfde geldt voor een Tabriz tapijt, uit de regio Tabriz dus. Ook binnen deze regio kan je uitgaan van goede kwaliteit.

Hoe combineer je een Perzisch tapijt in 2021?

Net zoals bij andere interieuritems het geval is ben jij natuurlijk volledig de baas over je eigen interieur én de combinaties die je hierin maakt. Toch is het leuk om inspiratie op te doen bij anderen. Zo is het bijvoorbeeld erg tof om je ‘traditionele’ Perzische tapijt te combineren met moderne meubels en elementen. Deze combinatie gaat je sowieso complimenten opleveren. Ook kiezen bewoners van een huis met een druk interieur vaak voor een rustig kleed en bewoners van een huis met een rustig interieur juist voor het tegenovergestelde. Een clean en simpel interieur kan namelijk helemaal opleven wanneer je de ruimte aanvult met een prachtig kwalitatief Perzisch tapijt. Het tapijt wordt dan absoluut de eye-catcher van je woonkamer.

En, wat vind jij van het Perzisch tapijt? Zou dit iets voor jou kunnen zijn of is jouw interieur op dit moment (nog) niet echt geschikt voor een Perzisch tapijt? Ik ben benieuwd!
Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.