Je planten langer in leven houden doe je zo!

Ik ben persoonlijk erg gek op planten en heb dus ook een aantal mooie grote kamerplanten in mijn huis geplaatst. Planten zijn een geweldige aanvulling op elk huis en kunnen elke ruimte opfleuren! Planten maken een woning ook echt een ‘thuis’ als je het mij vraagt. Samen met een mooie bos bloemen vind ik planten echt onmisbaar in huis. Ik denk eigenlijk ook wel dat iedereen wel een of twee planten kan bedenken die hij of zij mooi vindt. Wat veel mensen alleen nog steeds tegenhoudt is het verzorgen van zo’n plant. Niet dat de basis heel moeilijk is (tijdig een beetje water bij een plant gieten kunnen we allemaal toch?) maar vooral het onthouden hiervan blijkt in de praktijk wat lastig. Ook komen er natuurlijk nog een aantal andere punten kijken bij dit proces en ook deze zijn erg belangrijk om rekening mee te houden. Ga jij binnenkort nieuwe planten aanschaffen of wil je jouw huidige planten wat beter gaan verzorgen de aankomende tijd? Lees dan snel verder!

1. Genoeg zonlicht

Ervoor zorgen dat je plantjes genoeg zonlicht krijgen is erg belangrijk. Alle planten hebben zonlicht nodig om te overleven dus je planten op een plek positioneren waar ze genoeg licht krijgen is een goed idee. Wanneer je ze niet bij een raam kunt plaatsen (of een andere plek waar ze op welke manier dan ook zonlicht krijgen) overweeg dan om een kweeklamp te kopen. Let wel op: sommige planten kunnen juist wat minder goed tegen (heel veel) zonlicht. Laat je dus goed informeren wanneer je een plant aanschaft. Elke plant is anders!

2. Meer of juist minder water?

Geef je planten niet alleen tijdig water, geef ze ook de juiste hoeveelheid water. De meeste planten moeten ongeveer één keer per week water krijgen, maar controleer altijd de grond van je plant voordat je ze water geeft. Zo ben je er zeker van dat de grond niet te vochtig is. Je planten te veel water geven kan namelijk net zo schadelijk zijn als ze helemaal géén water geven. Zorg ook dat je over genoeg informatie beschikt voor het verzorgingsproces voordat je een plant mee naar huis neemt. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Gelukkig kan je tegenwoordig ook heel veel informatie online terugvinden, zoals op de website van 123planten.

3. Vergeet ze niet

Vind je het lastig om te onthouden wanneer je planten toe zijn aan een nieuwe scheut water? Daar hebben we in 2022 gelukkig een aantal oplossingen voor! Zo bijvoorbeeld een herinnering toevoegen in je telefoon via je agenda maar ook kan je een speciale app downloaden voor het bijhouden van je plantjes. Hoe handig is dat?

4. Verwijder de dode bladeren op tijd

Niet alleen staan al die dode bladeren en stengels niet heel erg gezellig, ze hebben ook nog eens een slechte invloed op je plant. Dode of stervende bladeren en stengels moeten dus ook zo snel mogelijk worden verwijderd om nieuwe groei te stimuleren.

5. Inspecteer je planten zo nu en dan op ongedierte

Bladluizen en andere soorten ongedierte kunnen schadelijk zijn voor je planten. Als je ongedierte op je planten ziet, verwijder ze dan meteen. Niet een heel fijn klusje maar wel heel belangrijk!

Heb jij op dit moment veel planten in huis? En hoe zorg jij ervoor dat deze plantjes zo lang mogelijk blijven leven? Laat jouw tips hieronder achter in een reactie!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.