Kinderen een eigen stijl laten ontwikkelen – hoe doe je dat?

Wanneer ik op een plek ben waar veel ouders met kinderen rondlopen vind ik het altijd erg leuk om te kijken naar de outfits van kinderen. En dan in het specifiek of deze outfits een beetje bij de kledingstijl van de ouders of verzorgers passen. De kans is namelijk groot dat families met een hele nette en klassieke kledingstijl hun kinderen tijdens een dagje uit ook in een bijpassend kledingsetje laten verschijnen. Dit kan natuurlijk nog prima wanneer kinderen nog klein zijn (ze hechten dan ook nog geen waarde aan het uiterlijk van kleding) maar wanneer je kinderen wat ouder worden zullen ze het waarschijnlijk hartstikke leuk vinden om zelf ook mee te mogen beslissen wat ze dragen. Elke dag dezelfde prinsessenjurk goedkeuren zie je waarschijnlijk niet helemaal zitten (wanneer je dit wel goed vindt, good for you!) maar hoe kan je je kinderen dan wel begeleiden tijdens het ontwikkelen van hun eigen stijl? Lees snel verder voor een aantal tips.

Laat je kids zoveel mogelijk zelf doen

Een van de beste manieren om je kinderen vertrouwen te geven in hun kunnen en in hun eigen stijl, is door ze de kans te geven om zichzelf aan te kleden. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kinderen die aangemoedigd worden om zichzelf te kleden een sterk gevoel van voldoening zullen ontwikkelen en al snel de basis onder de knie zullen krijgen. Niet alleen zal het (fysieke) proces van aankleden erg goed zijn voor de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden, het zal hen ook leren om zichzelf (snel) klaar te maken voor een activiteit. Dit komt later goed van pas wanneer ze vaker geconfronteerd zullen worden met tijdsdruk en/of haast in hun leven.

Verkleedpartijtjes

Een leuk idee om je ​​kids te helpen bij het ontwikkelen van hun eigen gevoel voor stijl is door hem of haar aan te moedigen om verkleedpartijtjes te organiseren met items uit hun eigen kast (of eventueel ook uit andere kledingkasten in huis). Belangrijk hierbij is wel dat je je eigen mening zoveel mogelijk achterwege laat! Laat ze in plaats daarvan experimenteren met mode en zichzelf vermaken met allerlei soorten kledingstukken en verschillende combinaties.

Geef ze de kans om stijlen uit te proberen

Wanneer je geen geldboom in je tuin hebt groeien zal je dit punt waarschijnlijk een beetje eng vinden klinken maar je kunt je kids alleen een stijl laten ontwikkelen wanneer ze ook daadwerkelijk de kans krijgen om zelf kledingstukken uit te kiezen. Zelfs wanneer je zelf niet helemaal overtuigd bent dat je kind het kledingstuk ook daadwerkelijk gaat dragen. Het is dus ook aan te raden om tijdens dit soort shoptripjes weg te blijven van hele prijzige kledingstukken of schoenen. Wat wel goed werkt? Rondkijken tussen de sale! Net zoals de Shoesme kinderschoenen sale bijvoorbeeld. Zo kunnen je kinderen een mooi paar naar keuze uitkiezen zonder je bankrekening boos te maken. Tip: ze hebben bij Shoesme ook een hele leuke babyschoenen sale.

Praat erover!

Als je kind eenmaal oud genoeg is om een goed gesprek te kunnen voeren kun je beginnen met het aanwijzen en bespreken van verschillende soorten mode en hoe bijvoorbeeld sommige kleuren goed bij andere passen en andere niet. Terwijl je je kinderen vooral zelf kleuren en combinaties laat ontdekken wil je ze ook laten weten dat wanneer het gaat om de uiteindelijke beslissing over wat ze buitenshuis kunnen dragen, die beslissing uiteindelijk aan de ouder is. Als je zevenjarige naar school wil in zijn Iron Man Halloween-kostuum, kan je hem of haar uitleggen dat school bedoeld is om te leren en studeren en hoe het dragen van zijn kostuum dus ook een ​​afleiding kan vormen voor de andere kinderen. Voor oudere kinderen is het een goed idee om ergens in het midden een compromis te sluiten. Als je te streng bent in wat je kinderen kunnen dragen, zul je in de toekomst misschien problemen kunnen krijgen met een kind dat in opstand komt tegen alle strikte regels. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe heb jij vroeger eigenlijk je eigen stijl ontwikkeld? Of kwam dit pas veel later? Ik ben benieuwd!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.