In de afgelopen jaren is het aantal jongeren dat cosmetische chirurgie overweegt bijna verdubbeld, blijkt uit onderzoek. Waar in 2018 slechts 17% wel eens nadacht over plastische chirurgie is dat inmiddels 30% van de jongeren.
Daar hebben sociale media zoals Instagram en TikTok waar menig ‘perfecte’ influencer op zit ongetwijfeld mee te maken. Een van de dingen die je aan jezelf kunt doen, is je lippen laten opvullen met lip fillers. Ik zocht voor je uit wat je moet weten over je lippen vergroten met zulke fillers.
Lippen opvullen gebeurt al heel lang
Voordat ik je meer vertel over de lip fillers van nu is het leuk om even terug in de tijd te gaan. Veel mensen denken namelijk dat het opvullen van je lippen iets van nu is, maar dat is zeker niet waar. In de 19e eeuw werd er al van alles gedaan om je lippen groter te laten maken. Zo werd er in de jaren 60 van de vorige eeuw gebruik gemaakt van siliconen en gebruikte men in de jaren 70 collageen van koeien om lippen op te vullen.
Vandaag de dag worden deze producten niet meer gebruikt voor lip fillers. Nu zet men hyularonzuur in om lippen te vergroten. Dat is een natuurlijke substantie die van oorsprong sowieso al in je lichaam voorkomt. Ook vind je hyularonzuur in veel verzorgingsproducten. Tot 2015 werd er niet zoveel gepraat over lip fillers. In dat jaar kwam Kylie Jenner er echter voor uit dat ze ze gebruikte om haar lippen voller te maken en sindsdien is het taboe dat erop lag eigenlijk verdwenen.
Lip fillers: hoe werkt zo’n behandeling precies?
Na de uitspraak van Kylie Jenner steeg het aantal aanvragen voor lip fillers zelfs met 70% in 24 uur! Het is dus veel toegankelijker geworden om je lippen op te laten vullen. Maar: onthoud dat het een cosmetische ingreep is en dat het dus wel iets is waar je even over na moet denken. Je verandert er immers (tijdelijk) je uiterlijk mee. Daarom is het wel zo prettig om te weten dat je eerst een intakegesprek hebt met je mogelijke arts waarmee je samen kijkt naar je wensen en behoeften.
Ben je klaar voor een behandeling om je lippen te laten opvullen dan krijg je eerst een verdovingscrème op je lippen. Zodra je lippen compleet verdoofd zijn, begint de behandeling. Met een dunne injectienaald zal de vloeistof worden geïnjecteerd zonder dat je daar iets van merkt. Meestal duurt de behandeling nog geen 10 minuten, waarna de arts je lippen zal masseren en meer vertelt over de nabehandeling. Al met al ben je gemiddeld zo’n 30 minuten kwijt aan een behandeling voor lip fillers.
Zo lang blijven lip fillers zitten
Waar sommige cosmetische ingrepen voor altijd zijn, is dat met lip fillers niet het geval. Gemiddeld blijven fillers in je lippen 9 tot 12 maanden zitten. Doe je er vervolgens niks aan dan heb je gewoon weer de oude vorm van je lippen terug. Dat vinden veel mensen die twijfelen over de behandeling een prettig idee, omdat het dus niet permanent is. Daarnaast moet je weten dat wanneer je écht ontevreden bent je nog altijd kunt kiezen om de behandeling ongedaan te laten maken. Er is een speciaal enzym beschikbaar dat in je lippen kan worden gespoten waarna het hyualonzuur wordt opgelost.
Ben je echter wel tevreden met de lip fillers dan is het aan te raden om na 6 tot 9 maanden een nieuwe behandeling in te plannen. Met behulp van een kleine touch-up blijven je lippen mooi gevuld. Als je dat zou willen, zou je zo lang als je dat zelf wilt lipfillers kunnen blijven gebruiken. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat wanneer je ouder wordt je huid meer gaat hangen en minder sterk wordt. Dat geldt ook voor je lippen. Met lip fillers kunnen je lippen er weliswaar strak uitzien, maar dat gaat wel opvallen als de rest van je huid slap is.
Zijn er risico’s verbonden aan lip fillers?
Tot slot is het goed om meer te weten over de eventuele risico’s van lip fillers. Je hebt waarschijnlijk wel eens horrorverhalen gelezen van mensen waarbij zo’n behandeling compleet mis is gegaan. Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen bij welke kliniek je je lippen laat opvullen zodat je zeker weet dat het een goede beautykliniek is waar je zonder zorgen naartoe kunt gaan voor lip fillers.
Een ander groot risico aan lip fillers is dat het resultaat je niet bevalt, omdat je lippen bijvoorbeeld veel groter zijn in verhouding met de rest van je gezicht. Maar: wanneer je het gesprek aan gaat met je behandelend arts en je je wensen aangeeft, zal dit niet zo snel gebeuren. Je moet weten dat je lippen direct na lip fillers altijd meer opgezwollen zijn dan het uiteindelijke resultaat.
Wat vind jij van lip fillers? Zou je het ooit overwegen of is deze behandeling niets voor jou?