Long Black vs. Americano koffie: Wat is het verschil?

Als je fan bent van koffie heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van “Long Black” en “Americano”. Deze twee drankjes lijken erg op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen die het waard zijn om te kennen. In dit artikel ga ik deze twee koffievarianten vergelijken en de verschillen tussen Long Black en Americano met je delen, zodat je de volgende keer dat je in een koffiezaak staat een weloverwogen keuze kunt maken!  

Wat is Long Black koffie?

Long Black is een koffiedrank die populair is in Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook in andere delen van de wereld wordt gedronken. Het belangrijkste kenmerk van een Long Black is dat de espresso bovenop het water blijft drijven en niet wordt gemengd. Hierdoor blijft de intense smaak van de espresso behouden en wordt het water minder bitter dan bij andere koffievarianten. Long Black heeft een sterke, rijke smaak en wordt vaak gedronken als een sterke ochtenddrank om de dag goed te beginnen.

Wat Maakt Long Black koffie anders?

Het belangrijkste verschil tussen een americano en een long black zit in de manier waarop het hete water wordt gemengd met de espresso. Terwijl een americano wordt gemaakt door heet water over espresso te gieten, geldt het tegenovergestelde voor een long black koffie. Door de espresso over heet water te gieten, behoudt de koffie meer crema. Meestal wordt een long black ook bereid met minder water dan bij een americano het geval is. Het is daardoor meer geconcentreerd, waardoor de smaak van de espresso meer uitgesproken is. Long black koffie moet niet worden verward met een Lungo, wat een espresso is die is geëxtraheerd met meer water dan normaal.

Hoe smaakt Long Black koffie?

Long Black-koffie heeft een vergelijkbaar smaakprofiel als een americano, maar is iets sterker doordat de espresso bovenop zit. Het heeft typisch een sterke en rijke smaak, met een evenwicht tussen bitterheid en zoetheid. Het is minder geconcentreerd dan een espresso, maar heeft nog steeds een volle smaak dankzij de dubbele espresso die bij de bereiding is gebruikt. De toevoeging van heet water aan de espresso-shot helpt om de subtiele smaken en aroma’s van de koffie naar voren te brengen, waardoor een zachter en minder intens smaakprofiel ontstaat in vergelijking met een espresso. De exacte smaak van een long black coffee kan variëren, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de gebruikte koffiebonen, evenals het brandniveau en de zetmethode. Sommige long black koffiesoorten hebben een licht fruitige of bloemige smaak, terwijl andere een meer chocolade- of nootachtig smaakprofiel hebben. Over het algemeen moet een goed gemaakte long black koffie een gedurfde en bevredigende smaak hebben die aangenaam in de mond blijft hangen.

Hoe maak je Long Black koffie?

Hieronder staan de algemene stappen om Long Black koffie te maken:

Je hebt nodig:
Een espresso machine
Een dubbele shot espresso
Heet water
Een kopje of glas

Instructies:
1. Maal de koffiebonen in de piston van je espressomachine.
2. Vul een cappuccinokopje voor ongeveer driekwart met heet water rechtstreeks uit de espressomachine.
3. Voeg een dubbele shot espresso direct bij je kopje heet water en serveer.

Let op: De verhouding tussen espresso en heet water kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven misschien de voorkeur aan een sterkere of juist minder sterke long black koffie, dus je kunt de verhouding wat aanpassen.

Wat is koffie Americano?

Koffie Americano, of simpelweg “Americano”, is een populaire koffiebereiding die bestaat uit espresso en heet water. Het wordt traditioneel gemaakt door een dubbele espresso te zetten en daar vervolgens heet water aan toe te voegen om de koffie minder sterk te maken en het volume te vergroten. Het resultaat is een koffie die lijkt op zwarte koffie (filterkoffie), maar met een meer uitgesproken smaak en aroma. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de naam “Americano”. Een veelvoorkomende theorie is dat de naam is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten in Europa vaak espresso bestelden maar het te sterk vonden. Ze vroegen om extra water om de espresso te verdunnen, en zo ontstond de naam “Americano” voor deze koffiebereiding. Hoewel de traditionele Americano een dubbele espresso bevat, kan de hoeveelheid espresso en water worden aangepast naar de voorkeur van de drinker. Sommige mensen geven de voorkeur aan een enkele espresso met meer water, terwijl anderen juist liever een sterker drankje willen met minder water. De smaak kan ook variëren afhankelijk van de kwaliteit en de herkomst van de koffiebonen die worden gebruikt.

Hoe maak je Americano koffie?

Hieronder staan de algemene stappen om Americano koffie te maken:

Je hebt nodig:

Een espresso machine
Een dubbele shot espresso
Heet water
Een kopje of glas

Instructies:

1. Verwarm het kopje of glas door het te vullen met heet water gedurende ongeveer 30 seconden en gooi het water daarna weg.
2. Begin met het zetten van een dubbele shot espresso in het kopje of glas.
3. Verwarm water tot ongeveer 93-95°C in een waterkoker of op het fornuis.
4. Voeg langzaam heet water toe aan het kopje of glas, over de achterkant van een lepel gehouden net boven de oppervlakte van de espresso. Dit voorkomt dat het hete water de crema op de espresso verstoort.
5. Voeg het hete water toe totdat het kopje of glas ongeveer twee derde vol is.
6. Proef de Americano koffie en pas de hoeveelheid water aan naar jouw voorkeur. Als de koffie te sterk is, voeg dan meer heet water toe. Als het te zwak is, voeg dan minder heet water toe.
7. Geniet van je Americano koffie direct terwijl het warm is!

Opmerking: De verhouding van espresso tot heet water kan verschillen afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan een enkele espresso met meer water, terwijl anderen juist liever een sterker drankje willen met minder water.

Wat is sterker, Long Black or Americano?

Over het algemeen kan worden aangenomen dat een Long Black koffie sterker is dan een Americano. Dit komt omdat bij het maken van een Long Black koffie, eerst heet water wordt toegevoegd aan een kopje en vervolgens een dubbele espresso-shot wordt gegoten over het hete water. Hierdoor behoudt de espresso zijn crema en worden de aroma’s en smaken van de koffie versterkt.

De conclusie

Hoewel Long Black en Americano-koffie vergelijkbaar zijn omdat ze beide bestaan ​​uit heet water en espresso, zijn er enkele belangrijke verschillen die hen onderscheiden. Een Long Black-koffie wordt gemaakt door eerst heet water in het kopje te doen en er vervolgens een dubbele espresso overheen te gieten, terwijl een Americano-koffie wordt gemaakt door een dubbele shot espresso in een kopje te gieten en vervolgens heet water toe te voegen. Als gevolg hiervan heeft een Long Black-koffie de neiging om een ​​sterkere smaak en een meer uitgesproken crèmelaag te hebben, terwijl een Americano-koffie doorgaans milder en minder intens is. Uiteindelijk komt de keuze tussen een Long Black en een Americano neer op persoonlijke voorkeur, en het is de moeite waard om met beide te experimenteren om de smaak te vinden die het beste bij je past.

En, heb jij vandaag iets gelezen wat je nog niet wist? Ik ben benieuwd! 

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.