fashion Inner beauty lifestyle Persoonlijk

Minimalisme.

kleding2

Minimalisme. We hebben er waarschijnlijk allemaal wel al iets over gehoord of gelezen, het is namelijk enorm ‘hip’ de laatste tijd. Je zou gelukkiger worden van het weggooien van overbodige spullen en je zou meer moeten nadenken tijdens het winkelen. Of je dat jurkje nou wel echt nodig hebt bijvoorbeeld. Teveel spullen in je huis zouden namelijk zorgen voor chaos in je hoofd en in je lijf. Of ik het hier mee eens ben? Absoluut.

Over het algemeen is mijn leven vrij chaotisch. Ik ben impulsief, heb een rare baan, reis heel de dag heen en weer van de ene naar de andere kant van Nederland en probeer er ook nog een sociaal leven op na te houden. Dit zorgt soms voor stress en vooral voor heel veel rotzooi. Ik koop al sinds ik voor het eerst kleedgeld kreeg (toen was ik denk ik een jaar of 13/14?) zoveel als ik maar kan. Een dure trui van Tommy Hilfiger? Liever 12 van de Primark. Hoe meer hoe beter, toch? Een gevulde kast is namelijk waar ik op dat moment erg gelukkig van werd dus daar werd iedere maand weer veel tijd en energie in gestoken. Nu, een aantal jaren later, ben ik nog steeds verslaafd aan shoppen. Ik koop nog steeds graag zoveel mogelijk items voor zo weinig mogelijk geld en aangezien ik blogger ben en mijn blog steeds interessanter begint te worden voor merken mag ik ook geregeld wat uitzoeken. Om nog maar niet te spreken over mijn make-up collectie die de laatste tijd triest in een hoekje ligt.

Vorige week vond ik de kledinghoop op mijn slaapkamer toch iets teveel uit de hand gelopen en besloot ik maar meteen mijn kleding opnieuw te gaan sorteren. Er lagen namelijk ook nog twee(!) wasmanden vol gewassen kleding op me te wachten. De inhoud van die manden kreeg mijn moeder niet meer in mijn kast aangezien die al veel te vol zaten. Om nog maar niet te spreken over de berg review-producten die iedere dag weer naar me staren met de hoop dat ze eindelijk eens uitgepakt mogen worden.

Wat ik toen heb gedaan? Een spoed opruimsessie. Ik heb in plaats van de ‘wat vind ik niet mooi’ eens op de ‘wat vind ik nou echt ontzettend geweldig fantastisch leuk’ manier gesorteerd en geloof me, dan houd je ineens een stuk minder over. De items die ik geen dikke tien geef heb ik in een zak gestopt en deze ga ik de aankomende week verdelen onder familie, vrienden en het goede doel. Voor mijn make-up collectie hetzelfde verhaal, ik heb vorige week tijdens een familiedagje zo goed als de helft van mijn collectie weggegeven.

Of ik nu niet toch een beetje spijt heb? Absoluut niet. Het voelt heerlijk! Begrijp me niet verkeerd, ik ben ontzettend dankbaar dat ik blogger mag zijn en zoveel spullen opgestuurd krijg maar al die spullen om je heen kunnen al heel snel een benauwend gevoel geven. Eigenlijk is het ook gewoon heel simpel: liever 10 prachtige tops in je kast dan een rek gevuld met 50 kledingstukken waar je toch niet echt trots op bent. Ook al betaal je dan maar 3 euro voor een broek, als ‘ie je geen echt ‘wauw’ gevoel geeft is hij zelfs die drie euro niet waard. Ook niet met de “komt ooit nog wel van pas” gedachte. Foei. Ik moet vanaf nu dus ook gewoon wat kritischer worden. Het maakt niet uit of een broek nu 600 of 6 euro is, als ik er maar helemaal weg van ben.

Minimalisme vind ik dus zeker geen onzin-trend en misschien is trend in dit geval sowieso al een verkeerde omschrijving voor deze levensstijl. Ik geloof oprecht dat je gelukkiger bent met het minimale aantal spullen. Het ‘minimale’ heeft voor iedereen natuurlijk wel een andere betekenis maar ik blijf toch liever over met spullen die ik écht geweldig vind dan een shitload aan ‘mwa’ spullen omdat het dan zo lekker vol staat in huis en alles toch zo goedkoop was.

Hoe leef jij op dit moment? En kan jij je vinden in de wondere wereld van het minimalisme?

Kom maar op met die discussie!

30 thoughts on “Minimalisme.”

 1. Ik ben ook helemaal in to minimalisme. De enige kleding die ik de laatste tijd koop, zijn accessoires om mijn garderobe mee te updaten of nieuwe basics als de oude versleten zijn. Het is zoveel fijner om outfits te maken als je hele mooie items heb met goede basics. Alleen moet ik nog wel de oude overtollige kleding weg doen. Daar ben ik nog niet zo goed in…
  Akosua onlangs geplaatst…5 Reasons why I smile TagMy Profile

 2. Wat toevallig!
  Ik ben al een tijdje bezig met minimalisme.

  En ik geniet er echt van, overbodige spullen weg doen.
  Ik ben serieus trots op mijn inloopkast omdat er alleen maar items in hangen die ik echt geweldig vind.
  En het hanggedeelte, de kledingstukken kunnen nu “rustig adem halen”
  Ik heb toen 8 vuilniszakken weggedaan.

  En ik merk dat ik geen last meer heb van impulsieve aankopen.
  Ik hou ervan!

 3. Ohh ik wist er eigenlijk helemaal niet zoveel van, heb er al wel veel over gezien. Goed gedaan, zo lang jij er maar blij mee bent, ik hoop dat het zo rustig kan blijven :) ik snap namelijk heel goed dat het rust geeft. Ik zelf heb niet zo veel kleding, dus ik ga ook niet echt iets wegdoen :p

 4. Je hebt een goed punt. Soms ben je alleen maar aan het kopen om het kopen, totdat je 3 maanden later ontdekt dat er nog een shirt in je kast hangt inclusief kaartje. Zo zonde is het. Het is goed om bewust te worden van wat je nu eigenlijk koopt en jezelf wat vaker de vraag te stellen “is het een essentiële aankoop”.
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Dromen & ambitiesMy Profile

 5. Ik vind het minimalisme best wel onzin. Iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt en ik vind de hipe nogal overbodig. Kom op..je zou je vanzelf al bewust moeten worden als je ziet dat je kleding kast uitpuilt van kleding en als je hele kamer vol met rotzooi licht. Ik heb zelf niet veel geld te besteden, ik heb een baan maar tegelijkertijd ook een studie waardoor ik bijna geen tijd meer heb om te werken. Kleding kopen bij de “goedkopere” winkels hoort er dus voor mij bij….

  1. Minimalisme heeft in mijn ogen niets te maken met prijzen van kleding. Misschien heb je het artikel verkeerd begrepen? Bij mij gaat het meer om de manier waarop je iets koopt. Dat deed ik vroeg heel makkelijk als in “wie weet komt het nog van pas en het is maar 3 euro dus wat maakt het uit” maar ik vind nu dat ik iets helemaal geweldig moet vinden voordat ik het koop. Ik zei in het artikel ook al even “Ik moet vanaf nu dus ook gewoon wat kritischer worden. Het maakt niet uit of een broek nu 600 of 6 euro is, als ik er maar helemaal weg van ben”. Dat jij dit besef al eerder had kan natuurlijk, de trend heeft mij in ieder geval aan het denken gezet en ik kwam er toen pas achter dat ik niet goed bezig was. Thanks voor je reactie!

 6. Tof artikel! Ik herken mezelf er een beetje in, begin ook into minimalisme te raken. Ik heb mezelf afgelopen jaar uitgedaagd om helemaal geen kleding/schoenen/accessoires etc. te kopen. Tot nu toe is het me gelukt en ik moet zeggen dat het me nog amper moeite heeft gekost. Door geen kleding meer te kopen ben ik me heel bewust geworden van wat er allemaal in mijn kast hangt en hoe ik dit kan combineren. Eigenlijk ben ik tot de conclusie gekomen dat ik vooral goede basics mis. Ook heeft het mijn kijk op winkelen verandert. Eerder deed ik, net als jij, vrij impulsief aankopen. Als ik een item tegenkwam dat heel goedkoop was maar wat ik eigenlijk niet nodig had, kocht ik het toch vaak en dan inderdaad onder het mom ‘zal ooit nog wel van pas komen’. Deze instelling ga ik achter mijn laten en vanaf het nieuwe jaar koop ik alleen nog maar kleding waar ik 100% achter sta. Ik ben benieuwd hoe me dat af gaat, maar ik verwacht goed. Ook heb ik nu al zin om op zoek te gaan naar goede basics, waarvan ik het eerder zonde vond om hierin te investeren.

 7. Ik begin de laatste tijd de minimalisme trend weer meer te waarderen, ik vergat altijd basics te kopen. Op een gegeven moment had ik gewoon niets meer om aan te trekken, bovendien is het altijd goed om in de basics te investeren, want het komt altijd van pas!
  Natasja onlangs geplaatst…OOTD | Big cosy sweatherMy Profile

 8. Ik denk dat het minimalisme zeker een goede invloed heeft. Ik heb een paar jaar geleden ook een soort make-up verslaving gehad, ik droeg het bijna niet, maar als er 1+1 was op essence, kocht ik het hele schap leeg. Vorig jaar heb ik m’n hele kastje omgekeerd en één tiende deel overgehouden, geen moment spijt van gehad! En vanaf toen heb ik dat vastgehouden :)
  Esther onlangs geplaatst…This or that – FOOD tagMy Profile

 9. Ik moet hier stiekem wel een beetje om lachen. Ik wist niet dat weinig kleding hebben een way of life is en dat het nu een trend is. Ik leef al jaren met weinig kleding, maar hier zit geen hele filosofie achter of wat dan ook. De reden voor het hebben van weinig spullen is: ik haat winkelen.
  Na het iets beter gelezen te hebben zie ik dat het niet alleen voor kleding geldt. Anyway, op basis van dit stuk leef ik minimalistisch. Ik haat winkelen in zijn algemeen, dus ook andere spullen koop ik nauwelijks. Alleen als ik echt iets nodig heb dan duik ik wel even de stad in.

 10. Ik vind het goed om er over na te denken, aangezien sommige mensen ook echt maar heel minimaal kunnen leven. Ik word er zelf echt gelukkig van als ik weer een nieuw nagellakje heb, dus aan deze ene kant word ik blij van kleine dingen, maar ik vind het heerlijk om naar mijn nagellakrek vol met allerlei kleuren te kijken.
  Mariëlle onlangs geplaatst…Review: Oriflame The one eyeliner styloMy Profile

 11. Leuk artikel! Ik kan mij helemaal vinden in minimalisme en vind het ook zeker geen onzin trend. Ik vind het alleen knap hoe sommige mensen het doen. Ik ben er de laatste tijd ook wat meer mee bezig, vooral in mijn kledingkast. Maar ik vind het wel lastig om veel weg te doen.
  Maar dat komt vast beetje bij beetje wel!
  Roos onlangs geplaatst…What’s in my (everyday) make-up bag?My Profile

 12. Ik ”doe” zelf ook aan minimalisme.
  Had laatst toen het herfst seizoen een beetje begon mijn hele kledingkast
  leeggehaald, overbodige dingen, dingen die ik nooit droeg of dingen waar ik niet blij van werd weggegooid. Het is zo fijn!! Het is veel fijner om je kleding uit te zoeken voor deze dag (of de volgende dag) in een opgeruimde, minimalistische kledingkast! :)

 13. Ik herken me heel erg in jou! Ik koop ook vaak impulsief dingen heel goedkoop en draag het vervolgens nooit.. Ik wilde ook liever 5 shirtjes voor 10 euro als 1 mooi shirt voor 30 euro. Maar ik begin nu in te zien, dat ik me er beter bij voel als ik ook echt achter me kleding sta!
  Dus het is fijn om te lezen dat meer mensen zo ook denken haha:)

 14. Leuk Artikel! Laat je goed nadenken over wat je nou eigenlijk wel en niet nodig hebt.
  De laatste tijd heb ik (mede door het lezen van heel veel leuke blogs) een verlanglijstje ontwikkeld die iets groter is dan vroeger, haha. Wat ik daarbij wel heb geleerd is dat ik me af en toe wel mag verwennen, maar als ik na een lange tijd niet nog steeds met smacht aan dat product denk, ik het waarschijnlijk niet moet kopen. Kan ik beter die leuke sjaal kopen waar ik al maanden verliefd op ben.
  Xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge