Quarantainetip: Tv-programma Liefde voor Muziek (en ook een beetje waar mijn liefde voor muziek vandaan komt)

De mensen die mij ook maar een beetje kennen weten dat muziek een grote rol in mijn leven speelt. Het is er ook gewoon een beetje met de paplepel ingegoten door mijn ouders, eraan ontkomen was niet echt een optie. Mijn vader speelt gitaar, mijn moeder speelt gitaar en zingt en zij hebben, samen met een hoop muzikale familieleden, voor een hele muzikale opvoeding gezorgd. Op elke verjaardag werd er wel een gitaar tevoorschijn getoverd en ook werd onze achtertuin regelmatig omgebouwd tot podium voor een of ander muziekfeest. Ik werd vanaf mijn vijfde meegesleept naar allerlei soorten musicals, theatervoorstellingen en concerten en het duurde niet lang voordat ik ook zelf met instrumenten aan de slag wilde gaan. Ik startte met vioollessen, ging daarna op zangles en leer mezelf as we speak dan eindelijk ook een beetje gitaar spelen. Vroeger wilde ik natuurlijk dolgraag musicalster worden (mag ik éven lachen) maar dat is ‘m duidelijk niet geworden. Misschien maar beter ook want ik ben dus echt rampzalig in het onthouden van teksten, laat staan zo’n complete voorstelling inclusief pasjes. Muziek maken doe ik nog steeds met veel plezier, maar dan wel op de bank in mijn eigen woonkamer. Ook een prima uitlaatklep in deze rare tijden van corona trouwens.

Het TV-programma Liefde voor Muziek
Goed, geen gebrek aan muziek in mijn leven zul je denken… but there’s more! Mijn grootste guilty pleasure zul je na bovenstaand verhaal misschien wel kunnen raden: ik ben gek op het volgen van muziekprogramma’s. Van Idols tot Popstars tot aan alle afleveringen van The Voice, deze vrouw heeft allus gezien. Mijn laatste toevoeging aan deze lijst is het programma ‘Liefde voor Muziek’. Nee, het is niet gek als je hier nog nooit van had gehoord, dit programma komt namelijk alleen op televisie in België. Ik ontdekte het programma drie jaar geleden door Josje en Gers Pardoel, zij deden toen toevallig mee aan dit voor mij onbekende programma en ik had die avond toch wat uren over. Een paar afleveringen verder was ik niet alleen fan geworden van het programma maar ook van de (voor mij onbekende) bekende Vlaamse deelnemers.

Ik weet niet of het nu het accent is of de super serieuze kijk op muziek van de deelnemers maar ik ben echt van dit programma gaan houden. Waar de Nederlandse muziekprogramma’s vaak enorm commercieel overkomen lijkt het bij Liefde voor Muziek nog echt om de muziek te draaien. Je leert de deelnemers kennen als mensen in plaats van artiesten, krijgt een kijkje in hun schrijfproces en ziet bovendien kanten van hen die je nergens eerder zag. Het kernconcept is, net zoals bij ‘Beste Zangers’, het coveren van nummers van de andere deelnemers maar dan op je eigen manier. Er zijn natuurlijk hier en daar uitzonderingen te noemen maar ik moet stiekem toegeven dat ik de Vlaamse versie leuker vind dan de Nederlandse. De meeste nummers worden super creatief omgegooid tot iets compleet anders en wanneer het dan ook nog eens daadwerkelijk goed klinkt word ik daar persoonlijk heel blij van.

Mocht je nou nog een beetje sceptisch zijn over de kwaliteit van onze Vlaamse vrienden (totaal onnodig maar het kan natuurlijk) is er goed nieuws: er doen vrijwel altijd een of twee Nederlanders mee! Zo kwamen Josje, Gers Pardoel, Sharon van den Adel en Ilse DeLange al voorbij in eerdere seizoenen en doen dit seizoen André Hazes en Karen Damen (voormalig K3) mee. Ook de Nederlandse Jake Reese komt geregeld voorbij en verzorgt de zang voor de creaties van Regi Penxten. Het huidige seizoen is trouwens opgenomen op een prachtige locatie wat de optredens nóg beter maakt.

Waar te zien?
Mocht je dus binnenkort nog wat uurtjes over hebben, van muziek houden en je Vlaamse vocabulaire wat willen aanvullen (ik leerde vorige week bijvoorbeeld nog ‘schuppenzot’, ik bedoel maar) dan kan ik je dit programma zeker aanraden. Je kijkt het programma online op de website van VTM. Binnen een paar minuutjes heb je een account en heb je toegang tot alle afleveringen. Je kunt ook vorige seizoenen terugkijken. Om alvast even in te komen deel ik hieronder drie favorieten uit het huidige seizoen:

The Starlings met hun versie van K3’s ‘Liefdeskapitein’.

Karen Damen met haar versie van ‘Joker’ van Kato Callebaut.

Regi Penxten met zijn versie van ‘De drie biggetjes’, natuurlijk van K3.

En vooruit, nog eentje van onze André dan:

En, welke TV-programma’s of andere guilty pleasures trekken jou door deze rare tijden heen?

Bron omslagfoto: VTM

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

  1. Rachel

    Wat een heerlijk programma zeg, het is voor mij nieuw.. maar het klinkt goed!

  2. Nanda

    Ik ken inderdaad de nederlandse versie wel maar deze nog niet. Klinkt heel mooi wel zeg!

  3. Wouter Vos

    Hoi Sharon, leuk artikel!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.