Persoonlijk

Advanced Business Creation? Nooit van gehoord.

‘Welke opleiding doe jij nou eigenlijk?’ een vraag die ik ontzettend vaak krijg. Op youtube video’s, op de blog zelf maar ook zeker via de mail. Het werd me duidelijk dat ik deze vraag maar eens uitgebreid moest gaan behandelen! Mijn opleiding kan je namelijk niet in een zin uitleggen of beantwoorden met ‘ik doe marketing’ of ‘commerciële economie’. Tijd voor het hele verhaal van begin tot eind.

Laat ik maar beginnen bij het begin, Ik had mijn HAVO-diploma zo goed als binnen en moest dus op zoek naar een geschikte HBO opleiding. Eigenlijk wilde ik helemaal geen HBO-opleiding en ging ik liever fotografie, visagie of iets in die richting doen. Maargoed, van de andere kant vond ik dat ook wel weer zonde van mijn 4-jarige-geploeter op de HAVO dus de zoektocht ging verder.

Ik was niet erg goed in economie.

Ik schreeuw al vanaf mijn 4e dat ik een eigen bedrijf wil en dan kom je al snel uit bij een opleiding als commerciële economie bijvoorbeeld. Probleem was wel dat ik economie ontzettend saai vond en dat ik mezelf al helemaal niet zag zitten bij small business & retail management. Heb ik mijn vele onvoldoendes voor economie al genoemd? Bij deze dus.

Nu zul je denken wat doe jij in hemelsnaam bij een economische opleiding wanneer je alleen maar drieën haalt voor economie?! Ik ben natuurlijk altijd al een tikje eigenwijs geweest ;-)

Toen mijn moeder een keer thuiskwam van een shopmiddag met ‘A’ begon ze over de opleiding van de nicht van ‘A’. Hoe geweldig zij het vond dat je bij ‘Advanced Business Creation’ (jep, zo heet mijn opleiding) met echte opdrachtgevers als KPN en Albert Heijn te maken kreeg en hoe ze daar perfect haar creativiteit met echte business kon combineren. Die woorden kwamen voor mij als een geschenk uit de hemel en ik wist toen al dat er voor mij geen betere opleiding bestond.

Maargoed, ik moest eerst mijn HAVO-diploma nog even halen en daarna zou ik ook nog een intake-gesprek moeten doorkomen bij Advanced Business Creation. Je krijgt daar namelijk eerst een gesprekje waarin je wordt verteld of je wel of niet geschikt bent voor de opleiding. Ik heb mijn hele leven inclusief fotografie, visagie en blog verhaal daar op tafel gegooid en kreeg een groen licht. Toen ik op een wonderbaarlijke wijze mijn havo heb afgesloten met een voldoende voor economie was het vrij duidelijk: ik ging de opleiding Advanced Business Creation volgen.

Advanced Business Creation? Nooit van gehoord.

Hoe ik de opleiding zou omschrijven? Als een mixje tussen bedrijfskunde, communicatie, multimedia, web analytics, marketing, economie maar ook zeker de kunstacademie. Er komt aan het begin van het blok een opdrachtgever langs met een echt probleem. Je krijgt een groepje toegewezen en vervolgens ga je het project uitvoeren van begin tot eind. Dit begint met onderzoek, deelvragen beantwoorden, brainstormen over eventuele oplossingen, campagnes opzetten, nieuwe branding methodes toepassen, deze ook uitwerken met photoshop en vervolgens het hele idee presenteren aan de opdrachtgever.
Dat is het belangrijkste gedeelte van een periode, op de tentamens na dan.

Verder heb ik natuurlijk ook nog gewoon vakken zoals marketing, business, web analytics, accountability maar ook creatief denken, branding, communicatie en ga zo maar door. De combinatie van creatief & business is voor mij echt top, zo leer je toch alle dingen die je nodig hebt voor bijvoorbeeld een eigen bedrijf maar zit je niet suf iedere dag te luisteren naar een saai hoorcollege over marketing. Dat had ik nooit maar dan ook nooit volgehouden.

Natuurlijk doen we ook wel eens wat rare dingen. Zo werden we vorig jaar bij het vak ceatief denken in een kring gezet met de boodschap ‘doe paarden na’ en toen stond ook ik een beetje raar te kijken. Uiteindelijk werden we er allemaal een stuk losser van en waren we toen pas (volgens de lerares) klaar voor het creatieve proces. Een energizer dus.

Helaas is het niet allemaal paarden nadoen en is het een hele intensieve opleiding. Mocht je deze opleiding willen gaan doen: it’s a lot of work. Verwacht geen knutselwerkjes maar dikke, moeilijke marketingboeken van 500 pagina’s die je uit je hoofd moet leren voor een tentamen. Daarbij komt ook dat ze je helemaal gek maken aangezien je per vak ook nog een extra ‘projectje’ erbij krijgt. Stressbestendigheid is een grote plus, laat ik het daar op houden.

Maargoed, mocht je nu echt geïnteresseerd zijn in Advanced Business Creation zou ik gewoon eens naar een meeloopdag gaan bij Avans Hogeschool in Den Bosch, op dit moment de enige plek waar je deze opleiding kan volgen. Het is een zware opleiding maar wel een hele leuke & interessante. Alle overige vragen mag je natuurlijk ook hier stellen, ik zal mijn best doen ze zo goed mogelijk te beantwoorden!

29 thoughts on “Advanced Business Creation? Nooit van gehoord.”

 1. Klinkt echt heel erg interessant! Ik kende het nog niet. :) Doordat mijn middelbare school niet helemaal is gelopen zoals het moest, kan ik als het goed is september 2014 beginnen met een vervolgopleiding, maar kiezen is zo lastig. :)

 2. Ik heb nog nooit gehoord van deze opleiding, maar het lijkt me heel leuk. Zelf wil ik graag ook deze richting op met mijn studie, maar ik weet nog niet precies wat en waar. Ik ben pas 13, maar weet eigenlijk al wat ik met mijn toekomst wil.

  Ik moet ook bijna een profiel gaan kiezen, welk profielkeuze heb jij gemaakt op de havo?

  x

  1. Officieel is het Cultuur & Maatschappij maar ik mag het ook Economie & Maatschappij noemen aangezien mijn vakken voor beide geschikt waren :) Als je nog eens vragen hebt, let me know!

 3. Ik heb nog nooit gehoord van deze opleiding, maar het lijkt me heel leuk. Zelf wil ik graag ook deze richting op met mijn studie, maar ik weet nog niet precies wat en waar. Ik ben pas 13, maar weet eigenlijk al wat ik met mijn toekomst wil.

  Ik moet ook bijna een profiel gaan kiezen, welk profielkeuze heb jij gemaakt op de havo?

 4. Wow, wat klinkt dat gaaf zeg! Als ik nou de kans had gekregen om te gaan studeren, dan had ik dit wel willen doen! Ik ben ook iemand die creatief is, maar eigenlijk ben ik ook graag met mijn verstand bezig! Wat een toffe opleiding lijkt me dat zeg.
  Helaas is ‘t bij mij niet zo’n feest, hihi.
  Lijkt me leuk als je vaker eens dingen zou vertellen over je opleiding!
  Lisanneleeft onlangs geplaatst…Stop een beetje lente in je outfits!My Profile

 5. Heee,

  Wat een leuke opleiding zo te horen! Ik zit nu in 4vwo mijn voorkeur neigt naar een WO opleiding, maar mocht ik toch voor een hbo opleiding kiezen ga ik sowieso hier kijken! Dankjewel voor de informatie

  xxx

 6. Klinkt heeeel interessant!
  Wat ik mij afvraag; gebruiken die bedrijven jullie ideeen/oplossingen uiteindelijk daadwerkelijk?
  En, is de baankans uiteindelijk ook groter omdat je daadwerkelijk in contact komt met grote bedrijven? Of valt dat dan wel weer tegen hoeveel contacten je daadwerkelijk maakt in het ‘wereldje’?

  1. Jep, de bedrijven gebruiken de oplossingen (meestal) echt ;-) En je tweede vraag: we zijn op dit moment bijvoorbeeld bezig met stageplekken proberen te bemachtigen en dan is het erg handig dat je al veel contacten hebt bij grote bedrijven. Een hoop klasgenoten kunnen al terecht bij bedrijven waar we in het verleden mee gewerkt hebben!

 7. wauw dit klinkt echt als wat ik wil, ik ben aan het zoeken naar een leuke opleiding maar dit klinkt echt heel erg leuk! Ben je alleen deze opleiding gaan doen en zit je op kamers? Want ik vind het zelf echt best eng om alleen op een opleiding te komen en ook gelijk op kamers te gaan.

 8. Wow klinkt echt heel tof..
  Ik heb me vorige week ingeschreven voor Communicatie & Multimedia design, maar dit was misschien ook wel iets voor mij geweest..

 9. Ik volg je al een tijdje op je blog en youtube en las net dat je deze opleiding doet, echt superleuk om te lezen want ik wil deze opleiding dus ook doen en heb volgene week woensdag proefstudeerdag!!
  Heel leuk en toevallig hihi X

 10. Wauw… Die studie klinkt echt super leuk. Ik heb nu echt het gevoel dat ik de verkeerde studie aan het doen ben. Haha.
  Ik ga er maar eens goed over na denken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge