Starten met afvallen – 5 tips om mee te starten

Wil jij starten met afvallen maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Misschien wil je nog even wachten met de sportschool (of heb je daar helemaal geen tijd voor/behoefte aan) en wil je starten met andere en/of kleinere stappen. Daar is niets mis mee! Er zijn namelijk nog zoveel meer manieren om te starten met afvallen. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder.

Meer water drinken

Wanneer je denkt aan afvallen denk je waarschijnlijk al snel aan minder en minder vaak eten. Dat klinkt voor de mensen die altijd honger lijken te hebben natuurlijk wel als een flinke uitdaging. Om hier simpelweg ‘nee’ tegen te zeggen is ook ontzettend moeilijk en niet realistisch. De oplossing is in veel gevallen makkelijker dan je zou denken. Wist je dat we dorst namelijk vaak verwarren met honger? Probeer elke keer dat je een hongergevoel hebt eens een glas water te drinken en kijk wat er met je lichaam gebeurt. De kans is groot dat je lichaam gewoon snakte naar water en niet naar voedsel.

Koolhydraatarm

Weet jij eigenlijk wat je elke dag binnenkrijgt aan koolhydraten? Wanneer je hier kritisch naar gaat kijken schrik je je waarschijnlijk een hoedje. Toch kan het wel een goed idee zijn om hier meer inzicht in te krijgen en wekelijks meerdere koolhydraatarme recepten in te zetten binnen je weekmenu. Misschien vraag je je nu af: waar zitten koolhydraten in? En dat is wanneer je hier mee begint ook best wel lastig te bepalen. Gelukkig kan je tegenwoordig enorm veel lekkere koolhydraatarm recepten online vinden waarmee je binnen no-time een lekker koolhydraatarm gerecht op tafel zet.

Actiever worden

Wanneer je wilt afvallen ligt sporten natuurlijk voor de hand maar vergeet niet dat dit niet betekent dat je zeven dagen in de sportschool moet staan. Juist wanneer je op dit moment op een gemiddelde dag niet (veel) beweegt kan het al een enorme verbetering zijn om een dagelijkse wandeling aan je dag toe te voegen of bijvoorbeeld met de fiets naar je werk toe te gaan in plaats van met de auto. Maak je vaak gebruik van de lift? Kies ook dan eens voor de betere optie en pak de trap. Dit lijken allemaal kleine aanpassingen (en zo moeten ze in het begin ook voelen om gemotiveerd te blijven!) maar opgeteld maken ze een groot verschil voor je dagelijkse lichaamsbeweging. Start jij wel direct met een strak schema in de sportschool? Ook dat is natuurlijk goed. Creëer voor jezelf een plan wat bij jouw levensstijl en lichaam past.

Gebruik een kleiner bord

Wist je dat het 20 minuten duurt voordat je maag je hersenen vertelt dat deze vol is? Wanneer je een hele snelle eter bent en je grote borden en porties gewend bent kan het dus zijn dat je al jaren veel meer eet dan je daadwerkelijk nodig hebt. Dit verklaart dus ook waarom je je bord steeds moeiteloos kunt leegeten maar pas later het gevoel krijgt dat je te veel gegeten hebt en ‘te’ vol zit. Wat je in dit geval kunt doen om je brein voor de gek te houden? Kleinere borden en kleinere porties gebruiken! Eet rustig je bord leeg en geef je lichaam even de tijd om te realiseren dat je daadwerkelijk genoeg voedsel in je maag hebt. Dan hoef je écht geen tweede portie meer en hoef je jezelf dus ook niet in te houden.

Geen troep binnen handbereik

Ben jij gek op chocolade, koekjes, chips, taartjes of andere slechte snacks? Wat je ook doet, haal ze in ieder geval ook niet in huis. Een beloning op z’n tijd mag absoluut maar maak het jezelf ook weer niet te makkelijk. Die zak chips gaat nog altijd veel eerder open wanneer hij je ligt aan te starten elke keer wanneer je je keukenkastje opent dan wanneer je hem nog moet gaan ophalen in de supermarkt.

En, welke tips pas jij al toe? Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

  1. Eva

    Kun je aankomen van supplementen?

  2. Agnes

    Hoi Sharon, ik heb gelezen dat je van Vitamine D kunt afvallen juist, maar misschien is dit ook niet waar. Heb je ervaring met deze vitamine d https://www.flinndal.nl/vitamine-d van Finndal?

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.