Starten met kunst in huis – waar begin je? Inspiratie, kunstuitleen en meer.

De kunstwereld kan wanneer je op het gebied van kunst een beginner bent aanvoelen als een wat ontmoedigende wereld. Op televisie heb je natuurlijk weleens kunstwerken voorbij zien komen in huizen van bekende zangers, acteurs of zakenmannen maar dat heb je misschien altijd gezien als een ver-van-mijn-bed-show. Is dat ook echt zo? Is kunst alleen beschikbaar voor de miljonairs onder ons? Gelukkig niet! Of je nu achttien bent met een klein budget of al zeventig met een groter budget: starten met kunst kan op elk moment in je leven. Voelt het voor jou op dit moment wel wat overweldigend om te starten met kunst? Lees dan onderstaande tips zodat jouw weg naar een huis vol kunst hopelijk een stuk gemakkelijker wordt. Veel leesplezier!

Kunstuitleen

Starten met kunst is voor veel mensen vooral overweldigend omdat het aanschaffen van kunst (veel) geld kost en ze dit bedrag wel aan het juiste kunstwerk willen uitgeven. Best lastig wanneer je niet weet waar je moet starten. Gelukkig leven we in het jaar 2022 en heb je tegenwoordig oplossingen voor vrijwel alles, zo ook voor dit dilemma. Wist je namelijk dat je tegenwoordig kunst kunt huren in de vorm van kunstuitleen? Wat een uitvinding is dat! Een goed voorbeeld van een bedrijf waarbij dit mogelijk is, is IQ Kunstuitleen. Zij zijn al sinds 1985 gespecialiseerd in de verhuur en verkoop van hedendaagse kunst aan particulieren en bedrijven. Je kunt bij hen al vanaf 10 euro per maand je decoratieve aanwinst kiezen. Hoe leuk is dat? Wil je daarna een keer wat anders, omdat je een beetje op het design bent uitgekeken of de stijl van je interieur is veranderd of zie je daarna een ander kunstwerk (bij IQ Kunstuitleen) wat je nog mooier vindt? Dan kan je het stuk ook gewoon omruilen. Echt een super uitvinding als je het mij vraagt. Helemaal wanneer je een beginner bent op het gebied van kunst of wanneer je van jezelf weet dat je een enorme twijfelaar bent is dit echt een uitkomst.

Hoe werkt kunstuitleen dan precies?

Er zitten heel veel voordelen verbonden aan dit concept. Je bepaalt namelijk zelf volledig hoelang je een kunstwerk in huis wilt hebben en een ander bijkomend voordeel is dat je, wanneer je het kunstwerk uiteindelijk toch wel heel graag wilt kopen, je een groot gedeelte van het huurbedrag wat je al hebt uitgegeven tijdens de maanden daarvoor van de verkoopprijs af kunt trekken. Je spaart als het ware door te huren dus een tegoed bij elkaar. Heb je het kunstwerk dus al een paar maanden in huis en wil je het daarna pas kopen? Dan betaal je in totaal dus niet veel meer dan wanneer je het kunstwerk al vanaf dag 1 voor de verkoopprijs gekocht zou hebben. Mocht je meer willen lezen over kunstuitleen of direct een bezoekje willen brengen aan IQ Kunstuitleen & Galerie (dit kan in Amersfoort en Zwolle) bekijk dan zeker even hun website voor meer informatie. Je kunt op hun website ook de huidige collectie bekijken. Ben jij een echte twijfelaar en vind je het moeilijk om in te schatten hoe een kunstwerk er bij jou aan de muur uit zou zien? Geen probleem! Bij IQ Kunstuitleen & Galerie kan je in dat geval namelijk een gratis proefplaatsing aanvragen. Een medewerker van IQ Kunstuitleen & Galerie komt dan kosteloos bij je langs met het door jou gekozen kunstwerk (een paar alternatieven laten meenemen kan ook trouwens) waarna jij op dat moment kunt beslissen of het kunstwerk bij je past. Wil je het kunstwerk huren of kopen? Dan blijft het product natuurlijk bij jou. Ben je toch niet zo enthousiast als je had gehoopt? Dan neemt de bezorger het kunstwerk gewoon weer mee terug. Dit is trouwens mogelijk door het hele land, ook bij jou thuis dus.

Kunst zonder kennis

Wanneer je start met het verzamelen van kunst zal je merken dat het aanbod van
tegenwoordig echt enorm is. Het aanbod is natuurlijk altijd wel aan de grote kant geweest maar door de komst van platformen als Instagram en Pinterest en héél veel webshops die online kunst aanbieden kregen kunstliefhebbers de kans om moeiteloos met een paar klikken heel veel verschillende kunstwerken te bekijken en aan te schaffen. Dit enorme aanbod kan best wel overweldigend zijn, helemaal wanneer je net begint en nog maar weinig kennis hebt van kunst(werken). Hoewel het erg leuk is om meer te weten over de makers, de stijlen, de materialen en de gedachtegang achter de kunstwerken blijft er één ding het allerbelangrijkst wanneer het om kunst gaat en dat is jouw gevoel bij het kunstwerk. Word jij blij van het kunstwerk of vind je het gewoon prachtig om te zien? Of denk je dat dit kunstwerk jouw woonkamer nóg mooier maakt? Dan heb je jouw eerste kunstwerk gevonden!

Start klein

Kunst bestaat in heel veel verschillende vormen en maten. Het is natuurlijk verleidelijk om direct te denken aan de grote en bekende kunstenaars met de daar bijhorende kunstwerken van duizenden euro’s maar het is wanneer je net komt kijken in de kunstwereld helemaal niet nodig om direct uit te pakken. Ook kan het juist heel waardevol zijn (zowel voor jouw huis als voor de carrière van de desbetreffende kunstenaar) om te beginnen bij een kleine of net startende kunstenaar. Jouw aankoop kan dan echt verschil maken voor hem/haar en wie weet kan jij over een paar jaar wel zeggen dat jij een van de eerste mensen was die in kunstenaar ‘X’ (die op dat moment inmiddels wél heel groot is!) geloofde.

Online kanalen

Wil je meer leren over kunst of op de hoogte blijven van interessante ontwikkelingen? De tijd waarin we leven maakt het erg makkelijk om meer informatie te verkrijgen over welk onderwerp dan ook en dat geldt natuurlijk ook voor de kunstwereld. Beschik je al over een account op instagram? Zorg er dan voor dat je naast je vrienden en familie ook accounts over kunst gaat volgen. Accounts over exposities bij jou in de buurt bijvoorbeeld, of van jonge kunstenaars met een veelbelovende toekomst. The choice is yours! Zo leer je elke dag wat bij op een luchtige en vermakelijke manier.

Heb jij eigenlijk al kunst in huis? Ik ben benieuwd naar jullie aankopen en ervaringen!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

One Comment

  1. Marie de Jonge

    Inderdaad verstandig om met kleine kunstobjecten te starten. Daarnaast hebben we ook vooral objecten gekocht die goed bij elkaar passen. Je verdiepen in kunst is natuurlijk ook een must!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.