Starten met sporten – hoe pak je dat aan?

Je hebt eindelijk besloten de sprong te wagen en op regelmatige basis te gaan sporten. Gefeliciteerd! Beginnen met sporten kan in het begin een beetje overweldigend zijn, maar het is het zeker waard. Vind je het toch nog wat spannend om te gaan sporten? Lees dan onderstaande tips nog even door voordat je start. Klik snel verder!

1. Zoek een activiteit die je leuk vindt

Het is natuurlijk heel goed dat je met jezelf hebt afgesproken dat je (meer) gaat sporten. Wel is het zo dat starten met sporten het makkelijke gedeelte is. Daadwerkelijk voor een langere tijd consistent blijven sporten is een heel ander verhaal! Daarvoor is veel doorzettingsvermogen en motivatie nodig. Het is dus ook belangrijk dat je een sport uitkiest die bij je past en waar je niet snel op uitgekeken raakt. Als je een hekel hebt aan hardlopen, dwing jezelf dan dus niet om elke dag te gaan joggen. Probeer in plaats daarvan iets anders, zoals zwemmen, fietsen of zelfs stevig wandelen. Zo zal je meer plezier ervaren tijdens het sporten en ook wordt de kans dat je er na een korte periode mee stopt steeds kleiner. Je reistijd is vanzelfsprekend ook van belang. Wanneer je bijvoorbeeld wilt starten met fitness in Ridderkerk zoek je vanzelfsprekend op Fitness Ridderkerk en ga je niet op zoek naar een personal trainer of sportschool waarvoor je een uur moet rijden. Kies dus niet voor de sport of plek die als eerste optie omhoog komt in Google maar investeer genoeg tijd in het zoeken naar een sport of activiteit die écht bij je past.

2. Stel realistische doelen

Wanneer je voor het eerst start met afvallen of begint aan een nieuwe sport is het belangrijk om realistische doelen te stellen. Verwacht dus ook niet dat je na een paar weken hardlopen al een marathon kunt lopen. Dit werkt alleen maar averechts. Begin klein en verhoog stapje voor stapje je doelen naarmate je fitter wordt en meer bekend raakt met de sport. Wanneer je start met een thuis train schema kies dan goede workouts voor thuis die bij je niveau passen. Thuis trainen kan namelijk op heel veel verschillende manieren en om je schema vol te houden is het belangrijk om je sessies rustig op te bouwen van beginner naar gevorderd.

3. Maak een plan

Wil jij van je nieuwe sport of activiteit een blijvertje maken? Dan heb je een plan nodig! Bepaal van tevoren hoevaak je gaat sporten en wat je tijdens dit sportmoment exact wilt doen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je niet meer onbewust een aantal weken lang vergeet te sporten maar je zal je daarnaast ook elke keer trots voelen wanneer je weer een dag in je schema kunt afvinken. Een win-winsituatie dus!

4. Sport met een sportmaatje

Trainen met een vriend of familielid is natuurlijk veel leuker dan sporten in je eentje. Ook kan sporten met een maatje erg motiverend werken aangezien je op deze manier minder snel je sessie zult overslaan. En eerder opgeven is er ook niet meer bij wanneer je sportmaatje zijn/haar training wél wil afmaken. Dat helpt ook!

5. Beloon jezelf

Nadat je een doel hebt bereikt of je een bepaalde tijd aan je trainingsplan hebt gehouden, beloon jezelf dan vooral! Dit zal je helpen gemotiveerd en enthousiast te blijven over het sporten. En beloon jezelf dan niet met een portie slecht voedsel (dat zou jammer zijn van al je harde werk toch?) maar bijvoorbeeld met die mooie nieuwe tas waar je al een paar weken naar kijkt.

En dat waren de tips alweer! Wat doe jij op dit moment om fit te blijven? En sport jij liever alleen of met een vriend? Ik ben benieuwd!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.