Thuiswerktips – hoe houd je het leuk?

Wanneer je in een branche werkt waarbij je vooral afhankelijk bent van je laptop en veel minder van je locatie zal je de afgelopen twee jaar waarschijnlijk wel eens vanuit huis hebben gewerkt. Hoewel veel mensen inmiddels weer alle werkdagen op kantoor doorbrengen merk ik ook dat veel mensen in mijn omgeving er nog steeds voor kiezen om meerdere dagen per week thuis te werken. Hoor jij bij die laatste groep en wil je graag nóg meer uit je tijd halen wanneer je vanuit huis werkt? Lees dan snel verder!

1. Thuiswerken hoeft niet altijd ‘thuis’

Wanneer je een flinke afstand moet afleggen om bij het kantoor van je werkgever te komen is het natuurlijk fijn om een groot gedeelte van je werkweek thuis te werken. Je houdt op deze manier meer uren over voor vrije tijd, kunt wat later opstaan en ook in je werkpauze alvast wat taken afstrepen waardoor je ’s avonds bijvoorbeeld niet meer naar de supermarkt hoeft te gaan. Super fijn natuurlijk! Wel heb ik zelf gemerkt (ja, ook ik heb veel vanuit mijn woonkamer gewerkt de afgelopen jaren!) dat elke dag werken op dezelfde plek niet helemaal ideaal is voor je creativiteit en/of productiviteit. Je hebt geen motiverende collega’s om je heen, bent eerder geneigd om ‘even’ een wasje te draaien tussendoor en ook kan de werkdag door het gebrek aan prikkels soms gaan voelen als een sleur. Dat wil je natuurlijk niet. Wat bij mij dus ook enorm helpt is af en toe op een andere plek (in mijn omgeving) werken. Denk hierbij aan een flexplek bij jou in de buurt of een wat stiller koffietentje in je eigen stad. Wanneer je bijvoorbeeld copywriter bent en voor de eerstvolgende dag enkel schrijfopdrachten op je planning hebt staan is dat echt een aanrader. Zorg hierbij wel voor de juiste voorbereiding. Vraag allereerst om toestemming bij je baas (wel zo netjes!) en zorg daarna voor de juiste spullen. Een of twee stevige laptoptassen zijn hierbij wel een aanrader. Bestel je graag online? Op de website van Travelbags vind je ontzettend veel leuke en stevige opties.

2. Zorg voor rust op je werkplek

Merk je dat je tijdens het thuiswerken wat minder productief bent dan wanneer je op het kantoor van je werkgever aan het werk bent? Dan kan het helpen om eens kritisch te kijken naar je thuiswerkplek. Zie je veel items die je gedurende de dag afleiden? Of kan je werkkamer wel een opruimbeurt gebruiken? Plan dan eens een uurtje in op een vrije zondag om je werkplek zo clean en rustig mogelijk te maken. Dit gaat absoluut helpen bij het verbeteren van je focus en uiteindelijk dus ook voor je productiviteit.

3. Pauze? Ga naar buiten!

Voelt je werkdag steeds vaker aan als een sleur? En bestaan je pauzes steeds vaker uit Netflix met een tosti? Tijd om dit om te gooien! Wanneer je ’s ochtends niet meer op de fiets zit naar je werk of bijvoorbeeld niet meer je dagelijkse looproute naar de trein loopt is het erg belangrijk om dit beweegmoment te verplaatsen naar je pauzes. Ook de frisse lucht zal je goed doen wanneer je veel binnenshuis werkt.

4. Plan dagelijks (korte) meetings in met collega’s

Ik zeg niet dat je dagelijks uren met collega’s moet vergaderen (dat is naar mijn mening echt tijdsverspilling) maar door een aantal keren per week een korte catch-up in te plannen blijf je wel dat belangrijke saamhorigheidsgevoel behouden. Leg elkaar problemen voor of motiveer elkaar om alles uit de laatste uurtjes van je werkdag te halen. Jullie doen dit samen!

5. Denk aan je werkhouding

Een bureaustoel aan je keukentafel staat misschien niet heel gezellig maar vergeet niet dat je lichaam (en je gezondheid) altijd voor gaat! Rugpijn is bovendien ook echt niet bevorderend voor je werkplezier. Veel werkgevers denken hier graag over mee dus wanneer je thuis nog niet over een goede bureaustoel beschikt kan je dit punt zeker eens voorleggen aan je baas.

Werk jij eigenlijk (nog) veel thuis? En wat doe jij om het leuk te houden? Ik ben benieuwd!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.