5 kort maar krachtige tips om te ontstressen

We leven in een tijd waarin heel veel mensen tot het uiterste willen gaan om alles uit zichzelf te kunnen halen. We rennen, haasten, staan continu ‘aan’ en vinden onze prestaties niet snel goed genoeg. Omdat we zoveel van onszelf zijn gaan eisen en geen enkele minuut meer verloren willen laten gaan vinden veel mensen het dus ook lastig om gedurende de dag hun hoognodige rustmoment te pakken. Dat is natuurlijk ook best wel lastig wanneer we dit helemaal niet meer gewend zijn en continu worden afgeleid door werk, vrienden, radio, televisie en onze telefoons die maar om onze aandacht blijven vragen. Wanneer je dus wilt ontstressen en dagelijks meer rust wil gaan ervaren zal je daar zelf aan moeten gaan werken. En dat is gelukkig helemaal niet moeilijk. Wil jij direct aan de slag gaan en ook meer rust creëren in je leven? Lees dan snel mijn vijf tips!

1. Ruil haast in voor rust

Ben jij gek op de snooze-knop omdat je op dat moment denkt dat slaap is wat je het meeste nodig hebt en wat je het meest gelukkig maakt? Dan is het tijd om deze gewoonte voorgoed aan te passen! Het is namelijk allesbehalve goed voor je lichaam en geest om de dag te starten met haast. Je start de dag dan namelijk al direct met een gevoel van onrust. En eerlijk, van stressen om het halen van een trein of dat ene stoplicht wat te lang op rood blijft staan wordt niemand blij toch? Dat extra kwartiertje slaap is het dus ook echt niet waard. Start je dag dus op tijd (ja, bij de eerste wekker dus!) zodat je genoeg tijd hebt voor een rustgevende ochtend. Maak een lekker ontbijt voor jezelf, neem een douche waarbij je zonder haast kunt genieten van je favoriete producten en neem daarna met een glas water je dag door in je favoriete badjas. Tip: een badjas van de webshop Badjas.nl zorgt sowieso voor een heerlijk comfortabel gevoel, wanneer je hem ook draagt. Bekijk hier de heerlijke opties: zomer badjas dames.

2. Durf voor jezelf te kiezen

Sommige mensen plannen elke avond een sociale activiteit in en andere mensen houden het liever bij 2-3 per week. Of helemaal geen, dat is natuurlijk ook prima. Het gaat allemaal om balans. Wanneer je merkt dat je het heerlijk vindt om met vrienden activiteiten te ondernemen maar je na een hele week vol sociale activiteiten wel compleet uitgeput bent en niet bent toegekomen aan taken die je graag had willen volbrengen kan het goed zijn om je weekplanning eens goed onder de loep te nemen. Altijd maar doorrennen en het gevoel van controle verliezen kan zorgen voor een gevoel van onrust. Durf dus wat vaker voor jezelf te kiezen en besteed ook eens een avondje aan jezelf. Besteed die tijd aan de taken waar je normaal gesproken niet aan toekomt (en die dus stress opleveren) of vul die tijd in met ontspannende activiteiten.

3. Sluit je dag goed af

Ervaar jij stress en slaap je daardoor ook minder goed? Tijd om daar verandering in te brengen. Een goede nachtrust is namelijk een basisbehoefte en daar moeten we zuinig op zijn. Houd dus ook in je achterhoofd dat je best wel wat liever voor jezelf mag zijn voordat je gaat slapen. Het kan bijvoorbeeld helpen om je favoriete (rustgevende!) muziek af te spelen voordat je gaat slapen, een stukje van je favoriete boek te lezen of een kopje rustgevende thee te drinken. Heb je de daaropvolgende dag een belangrijk evenement en lig je te piekeren over je paklijst of andere punten? Schrijf deze dan op om jezelf ervan te overtuigen dat ze zo absoluut niet vergeten zullen worden.

4. Las me-time in zonder afleiding

Het is inmiddels bij veel mensen wel bekend dat onze geliefde telefoons en andere elektronische schermen niet goed voor ons zijn. Ze maken niet alleen relaties kapot maar zijn ook niet goed voor onze mentale gezondheid. Ook wanneer je wilt ontstressen kan het goed zijn om je elektronische schermen wat vaker aan de kant te leggen. Wil je het helemaal goed aanpakken? Las dan me-time in voor jezelf zonder elektronische apparaten in de buurt. Wanneer jij helemaal tot rust komt tijdens het lezen van een goed boek heb je je telefoon natuurlijk ook helemaal niet nodig. Leg het apparaat dus lekker in een andere kamer en haal hem pas weer op wanneer je me-time voorbij is.

5. Ontdek waar jouw stress vandaan komt

Natuurlijk is het vooral belangrijk om te ontdekken waar jouw stress precies vandaan komt. Dan kan je het probleem namelijk aanpakken bij de kern. Eis je te veel van jezelf? Vind je het lastig om nee te zeggen tegen sociale verplichtingen? Slaap je misschien wel te kort? Kijk kritisch naar je huidige weekplanning, de tijden waarop je in slaap valt en wanneer je ontwaakt en naar de andere factoren die voor jou stress kunnen opleveren en probeer deze stapje voor stapje aan te passen. Ik wens je heel veel succes!

Ervaar jij op dit moment stress in je leven? En hoe probeer jij meer rust te creëren tijdens een gemiddelde dag? Ik ben benieuwd!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.