Vijf tips die jouw leven als zelfstandig ondernemer makkelijker maken

Ga jij binnenkort starten met een eigen onderneming? Good for you! Ondernemen is ontzettend leuk en kan heel veel deuren openen. Toch zijn er ook een aantal punten te noemen waar je rekening mee moet houden. Ook hoeven sommige taken veel minder lang te duren dan je denkt. Wil jij jezelf zo goed mogelijk voorbereiden en kan je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder.

1. Je boekhouding

Ben jij geen fan van het administratieve gedeelte van jouw bedrijf? Dan wil je daar natuurlijk ook zo min mogelijk tijd aan besteden. Wanneer je net begint met het opzetten van een bedrijf kan het bijhouden van je administratie nogal overweldigend zijn maar gelukkig zijn hier tegenwoordig hele handige tools voor. Zo kan je via WeFact gemakkelijk facturen en offertes maken, verwerk je ook gemakkelijk je inkoopfacturen én krijg je een actueel inzicht in je administratie. Zo heb jij altijd je zaken op orde en houd je meer tijd over voor activiteiten waar je wél van geniet.

2. Je vakantie inplannen

Wanneer je voor jezelf werkt lijkt het misschien onnodig om een vakantieperiode in te plannen maar niets is minder waar. Juist wanneer je voor jezelf werkt is de kans groot dat je zonder dat je het doorhebt twaalf maanden achter elkaar doorwerkt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Niet alleen is dat niet goed voor je gezondheid maar ook is het in het algemeen erg goed voor jou én je bedrijf om af en toe te kunnen opladen en je onderneming even los te kunnen laten. Met een beetje geluk kom je door deze rust juist op nieuwe ideeën.

3. Vrienden en familie

Je vrienden en familie vinden het waarschijnlijk ontzettend leuk voor je dat je eindelijk voor jezelf bent begonnen en dat is natuurlijk heel erg lief. Misschien komen ze wel ongepland langs op je gloednieuwe kantoor of bellen ze je halverwege de dag op om samen koffie te drinken (want hij/zij is toevallig in de buurt van je kantoor en jij bepaalt tenslotte je eigen werktijden). Hoewel het erg verleidelijk is om hierin mee te gaan is het wel verstandig om bij te houden hoeveel tijd je hier per week aan kwijt bent. Merk je na een tijdje dat je wekelijks best wel veel uren kwijt bent aan deze bezoekjes en/of telefoontjes? Spreek je familie en/of vrienden hier dan op aan en leg aan hen uit dat je jouw bedrijf serieus neemt en dat je je werktijden ook echt wilt vullen met werken. Dat begrijpen ze vast wel en zo kan jij uiteindelijk ongestoord je werkdag doorkomen.

4. Prioriteiten stellen

Wanneer je net bent gestart als ondernemer kan het verleidelijk zijn om heel veel tijd te besteden aan het mooi maken van je kantoor, het uitbreiden van je website of het ontwerpen van nieuwe/betere visitekaartjes. Voor je het weet ben je een hele week verder en heb je geen tijd besteed aan de taken die daadwerkelijk geld opleveren. En ja, natuurlijk levert een ‘fantastische’ website uiteindelijk meer geld op dan een ‘prima’ website maar wanneer je net start is het voor veel ondernemers vooral belangrijk om zo snel mogelijk aan klanten en/of inkomsten te komen. Zorg dus dat je je prioriteiten goed op orde hebt en dat je je kostbare tijd in de juiste taken steekt.

5. Verzekeringen

Veel ondernemers komen er helaas te laat achter dat ze beter toch wel voor die ene verzekering hadden kunnen kiezen. Wanneer het om hoge kosten gaat kan dit natuurlijk heel pijnlijk zijn voor je bankrekening en dit wil je voorkomen. Verdiep je dus ook op tijd in de opties en bekijk welke verzekeringen voor jou en jouw vakgebied van toepassing zijn.

Heb jij eigenlijk een eigen onderneming? Laat jouw tips voor starters achter in een comment onder deze blogpost!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.