Voor het eerst op jezelf gaan wonen is (over het algemeen) ontzettend leuk. Je kunt wanneer je maar wilt je vrienden uitnodigen, je interieur volledig zelf bepalen en over het algemeen zal je veel meer vrijheid ervaren. Toch kan er ook een hoop niet zo soepel gaan wanneer je op jezelf gaat wonen en het kan verstandig zijn om je hier een beetje op voor te bereiden. De kosten kunnen namelijk flink oplopen wanneer je voor het eerst uit huis gaat! Wanneer je een flinke spaarrekening hebt opgebouwd is het natuurlijk een ander verhaal maar wanneer dit niet zo is kan je wellicht wat tips gebruiken om de kosten zo laag mogelijk te houden. Mensen die wél een gespekte spaarrekening hebben kunnen deze tips trouwens ook gewoon toepassen. Besparen is natuurlijk altijd fijn. Laten we snel beginnen!
1. Boodschappen
Als er iets tegenvalt wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen is het wel boodschappen doen. Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk: zelf kiezen wat je eet, welk merk cola er in de koelkast staat en altijd je favoriete magnumkleur in de vriezer. Toch valt het bij veel mensen (so I’ve heard) flink tegen. Niet alleen moet je nu toch echt zelf op pad om die koelkast vol te krijgen maar je moet ook bij elk product zelf voor de kosten opdraaien. Laat je niet verleiden door de marketingtrucs van de supermarkt! Voorkom dat je uiteindelijk de supermarkt uitloopt met zakken vol ijs, koekjes en dure ijskoffie en maak van tevoren een duidelijk plan. Pak de actiefolders er eens bij, maak een fijn betaalbaar weekmenu en haal je boodschappen in één keer voor meerdere dagen in huis. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je ’s avonds om 18:00 nog naar de supermarkt moet. Dan klinkt het namelijk veel te aantrekkelijk om vanaf je bank een pizza te bestellen…
2. Opletten
Hoe saai het ook klinkt om op te letten, je bent vanaf nu volledig zelf verantwoordelijk voor alle kosten! Dit betekent dus ook dat je de hoogte van de rekening van het gas, water en licht helemaal zelf in de hand hebt. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om hier goed mee om te gaan. Vergeet je bijvoorbeeld vaak alle lampen uit te doen voordat je de deur uit gaat? Print dan een klein lampje uit en leg deze bij je voordeur (aan de binnenkant) neer. Zo krijg je elke keer wanneer je je huis wilt verlaten een kleine herinnering om de lampen uit te doen!
3. Marktplaats en/of kringloopwinkels
Hoewel je waarschijnlijk al wel wat meubels of accessoires mee kunt nemen vanuit je kamer uit je ouderlijk huis heb je vast nog wel een lijstje met meubels die je nog moet aanschaffen. Nu zijn er gelukkig veel betaalbare meubelzaken in Nederland waar je voor weinig geld de mooiste meubels kunt kopen maar sommige meubels blijven nu eenmaal altijd aan de prijzige kant. Een mooie zware, houten eettafel kost vaak minimaal een paar honderd euro en daar heb je niet altijd ruimte voor in je budget. Wist je dat er dagelijks honderden eettafels op marktplaats worden gezet voor een paar tientjes? Even een doekje er overheen en je hebt een prachtige houten tafel voor een super goede deal! Bekijk je meubels liever direct in het echt? Kijk dan eens rond bij de kringloopwinkel. Ook daar kan je soms echte parels vinden voor weinig geld.
4. Verwerk trends in accessoires, niet in dure aankopen
Wanneer je net zo’n interieurliefhebber bent als ik is het soms moeilijk om niet elke maand van interieur te veranderen. Er komt gewoon zoveel leuks voorbij op Pinterest! Elke maand een andere bank, vloer of tafel aanschaffen is alleen wel een duur grapje. Hoe je toch een trendy interieur kunt krijgen (en houden)? Dat is gelukkig makkelijk! Zorg ervoor dat je duurste meubels zo neutraal mogelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld een zwarte bank zijn of een mooie robuuste houten eettafel want die kunnen namelijk altijd. Vervolgens kleed je je huis aan met accessoires die op dat moment een trend zijn. Op dit moment zou je dan dus bijvoorbeeld voor een okergeel plaid kunnen kiezen. Nu prachtig in je interieur maar volgend jaar kan je misschien wel écht geen geel meer zien. Dan ga je er gelukkig niet failliet aan om een plaid in een andere (op dat moment trendy) kleur te kopen. Verwerk trends dus in je interieur in de vorm van accessoires en houd je dure meubels wat meer neutraal.
5. Besparen op andere vlakken
Wil je nou echt per sé die nieuwe dure designerbank of koop je liever het A-merk in de supermarkt maar wil je tóch geld besparen? Probeer dan te besparen op andere vlakken! Misschien heb je een abonnement voor de sportschool waar je niets mee doet of kan je de kosten van je autoverzekering verlagen. Laten we een autoverzekering even als voorbeeld nemen. Wanneer je een nieuwe auto koopt wil je natuurlijk je auto direct verzekeren maar blijf ook zeker daarna zo nu en dan rondkijken naar de meest voordelige optie. Misschien had je op het moment van je aanvraag de goedkoopste autoverzekering maar is dat nu misschien helemaal niet meer het geval. Een hoger bedrag uitgeven dan nodig wil natuurlijk niemand. Kijk dus eens goed naar je maandelijkse kosten en beslis waar je misschien op kan bezuinigen of waar je de kosten kunt verlagen. Zo houd je weer meer geld over voor je nieuwe woning!
En dat waren de tips van vandaag! Woon jij al op jezelf? En hoe bevalt dat?