Waar baseren we onze kledingkeuzes op?

Wanneer je op een drukke locatie om je heen kijkt zie je mensen in allerlei verschillende soorten outfits en kledingkeuzes. Sommige mensen kleding zich graag uitgesproken, andere mensen kiezen juist graag voor een wat veiligere optie. Hoe komt dit eigenlijk? Waarom kiest iemand voor het dragen van merkkleding, opvallende kleuren of juist voor een hele veilige look? En waarom kleden we onze kinderen dan ook op deze manier? Dit leek me een interessant onderwerp om eens meer over te lezen. Waar ik achter kwam? Dat lees je in dit artikel.

1. Persoonlijkheid

Onze persoonlijkheid speelt een belangrijke rol tijdens het maken van kledingkeuzes. Zo blijkt uit onderzoek namelijk dat we onszelf van de ene kant heel graag willen uiten door middel van onze kledingkeuzes (en dus zo willen laten zien wie we zijn en waar we voor staan) maar dat we er ook graag ‘bij’ willen horen. Dit begon al heel vroeg wanneer we terugkijken naar onze tijd op het schoolplein. Welke zomerjas jongens en welke zomerjas meisjes droegen op jouw schoolplein was belangrijk om in je hoofd te houden tijdens het kopen van je eigen zomerjas. Je wilde natuurlijk een jas hebben die bij jouw smaak paste maar je wilde er ook (bewust of onbewust) graag bij horen. Het was dus zoeken naar de gulden middenweg. Nu we wat ouder zijn wordt die drang wat minder deze twee factoren (zoeken naar een individuele manier om jezelf uit te drukken en een reactie op je sociaal-culturele omgeving) blijven bewust of onbewust altijd aanwezig.

2. Het land waar je woont

Wist je dat ook het land waar je woont invloed heeft op je kledingstijl? Wanneer je geboren bent of inmiddels al een langere tijd woont in Nederland zal je hoogstwaarschijnlijk niet elke dag op hoge hakken en een strakke glitterjurk door de supermarkt lopen. Het kan natuurlijk wel (en good for you als je dit wel doet!) maar waarschijnlijker is het wanneer je tijdens zo’n moment voor een casual look gaat. Kledingstijlen kunnen flink verschillen per land. Zo wordt de kledingstijl van de inwoners van Frankrijk beschreven als ‘moeiteloos verfijnd’ en krijgen de Italianen de stempel ‘elegant’. Wij Nederlanders? Wij staan helaas niet bekend om onze briljante keuzes in mode. Jammer maar helaas.

3. Fashion

Natuurlijk moeten we het ook nog hebben over de invloed van reclames, magazines en etalages. De invloed van kledingmerken op onze keuzes dus. Hoewel merken graag consistent zijn en een duidelijke boodschap willen uitdragen (kijk bijvoorbeeld naar grote merken als Prada, Burberry en Gucci) kijken ze bij elke collectie ook naar de consument van nu. Waar heeft de consument van nu behoefte aan? Wat wil hij/zij uitdragen? Zo blijft het dus ook een wisselwerking tussen de consument en het merk. De consument heeft deze merken ook weer nodig om uit te dragen wat hij/zij wil uitdragen (zoals in punt 1 al beschreven werd) en zo blijft de consument dus ook vaak jaren trouwen aan een merk wat bij hem/haar past.

Hoe zou jij jouw eigen kledingstijl omschrijven? En wat is nu jouw favoriete kledingmerk? Ik ben benieuwd!
Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

  1. Rachel

    ai lastig, ik vind de Zara, Mango, The Must Haves leuke merken om kleding van te kopen. Liefst een beetje beige en oude tinten gecombineerd met zwart. Ik denk dat ik een chique stijl leuk vind, maar ook het stoere dus de leren jasjes etc.

  2. Umit

    Ik meestal op hoe ik me voel. Als ik me opgezwollen voel, doe ik liever iets wijds and langs aan. Voel ik me goed, dan komt het er ook uit in mijn kledingstijl. Ook al zit het in m’n hoofd, hoe ik me voel beinvloedt dit voor mij. Ik wil dit echt heel graag veranderen en ben dus op zoek gegaan naar hoe ik dit kan doen. Ik vond dit product online https://www.flinndal.nl/mentale-ondersteuning/gemoedsrust heeft iemand hier ervaring mee?

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.