Een kat aanschaffen.. waar let je op?

Het is nog niet goed tot me doorgedrongen maar ik ben sinds afgelopen maandag officieel afgestudeerd! Vier jaar lang heb ik de hbo-opleiding communicatie gevolgd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en sinds afgelopen maandag is mijn studententijd dus officieel beëindigd. Dit betekent dat mijn leven er ook een stukje anders uit gaat zien. Zo wil ik in 2021 o.a. gaan verhuizen naar een groter appartement én wil ik heel graag een kat. Over dat laatste ben ik denk ik nog wel het meest enthousiast en ik speur dus ook al geregeld het internet af naar voorbereidingstips zodat ik precies weet waar ik op moet letten. Aangezien ik genoeg kattenfans onder mijn volgers heb leek het me een leuk idee om deze regels/tips met jullie te delen! Laten we snel starten.

1. Welke kat past bij jou?
Hoe fantastisch het ook is om een kitten in huis te halen, ik ga ‘mijn’ kat sowieso uit het asiel halen. Niet alleen omdat ik dat een fijn idee vind (ik gun alle dieren uit het asiel een fijn thuis) maar ook omdat ik graag al iets wil weten over de persoonlijkheid van de kat. Zo kunnen de medewerkers uit het asiel je al direct vertellen of de kat bijvoorbeeld heel bang is of juist graag met mensen (en kinderen) omgaat. Dat kan hele belangrijke informatie zijn. Ik hoor ook geregeld van vrienden dat zij na het betreden van een asiel direct aandacht kregen van een bepaalde kat en door die match ook direct wisten welke zij wilden hebben. Hoe lief is dat?

2. Kosten

Wat een kat kost verschilt nogal. Een kat zonder stamboom kost gemiddeld 100 euro. Heb je liever een kat met stamboom? Dan is de aanschafprijs gemiddeld 750 euro! Ook moet je natuurlijk rekening houden met een castratie/sterilisatie. Voor een kater kost een castratie gemiddeld 50 euro, het steriliseren van een poes kost gemiddeld 125 euro. De accessoires voor je nieuwe huisgenoot zijn natuurlijk ook erg belangrijk. Het uitzoeken van een leuk mandje is natuurlijk een feest maar denk ook aan producten als kattenbakken, voer, een krabpaal en verschillende speeltjes.

3. Beweegruimte
Hoewel natuurlijk niet elke kat even actief is blijft het wel belangrijk dat je kat genoeg beweegruimte heeft om te spelen en rond te rennen. Dit is ook de reden dat ik in mijn huidige studio-appartement tot nu toe nog geen kat heb genomen. Een klein appartementje van 40m2 is over het algemeen niet geschikt voor een kat. Heb je een klein appartement en wil je toch een kat in huis nemen? Ga dan de hoogte in en gebruik de muren van je appartement. Met een paar extra plankjes of een hoge krabpaal creëer je al extra uitdagingen voor je kat!

4. Planning
Past een kat eigenlijk wel in je planning? Wanneer je elke week minstens een aantal dagen en nachten van huis bent misschien niet. Een kat heeft natuurlijk elke dag eten en vers drinkwater nodig en dat betekent dat je óf genoeg thuis moet zijn óf een aardige buurvrouw of vriendin moet hebben die af en toe kan bijspringen.

5. Veiligheid
Woon je voor een erg drukke straat en ben je bang dat je kat de gevaren niet inziet? Voorkom dan dat je kat hier toegang tot heeft. Het is voor een kat natuurlijk heerlijk om af en toe naar buiten te kunnen maar als het echt te gevaarlijk is doe je dit liever niet. Wellicht kan je je tuin of balkon dan ombouwen tot een fijn kattenparadijs. Alles voor de veiligheid van je kat!

Ben jij ook zo’n kattenliefhebber? Ik moet nog even geduld hebben maar die kat gaat er komen!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

One Comment

  1. Rachel

    Wij hebben momenteel een pup en het kost zoveel energie, liefde en tijd.. pfiew! achteraf krab ik mezelf soms achter m’n oren, maar hopelijk is het straks allemaal weer een stukje rustiger.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.