Waar je op moet letten wanneer je een onderneming start

Het starten van een onderneming is voor veel mensen een droom. Veel mensen willen graag hun eigen tijden indelen, zelf kiezen welke opdrachten ze doen en welke niet en vooral genieten van het gevoel dat alle deuren voor je openstaan. Zelf ben ik alweer een aantal jaren ondernemer en ik vind het nog steeds fantastisch. Toch is ondernemen niet alleen maar leuk en moet je heel serieus nadenken over elke stap wanneer je gaat voor een eigen bedrijf. Vandaag deel ik een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een onderneming start.

1. Start op tijd met een zakelijke rekening

Ik weet het, je bezoekje langs de Kamer van Koophandel moet natuurlijk gevierd worden met taart en een fles champagne maar vergeet niet om zo snel mogelijk een zakelijke rekening aan te vragen. Het is heel belangrijk om je zakelijke en privé-uitgaven goed uit elkaar te houden en het is best vervelend wanneer je bij je eerste kwartaalaangifte nog een paar verloren transacties van je bedrijf op je privérekening hebt staan.

2. Wie gaat over de cijfers?

Nu we het toch over kwartaalaangiftes hebben schakel ik meteen over naar het onderdeel boekhouder. We kennen allemaal de cijfer genieën waar je vroeger geregeld naast zat op school. Ik hoorde niet bij die groep. Belastingaangiftes geven mij persoonlijk een hoop stress en dan is het heerlijk om alles uit handen te geven aan een boekhouder. Wanneer je besluit dat jij ook graag je boekhouding uit handen wil geven is het belangrijk om goed te kijken naar welke boekhouder het beste bij jou en je bedrijf past. Iemand met een webshop en 1000 bestellingen per maand heeft andere needs dan een vormgever met maar 3 (grote) opdrachten per maand. Vraag aan verschillende bedrijven wat ze voor welk bedrag voor je kunnen betekenen en vergelijk deze goed met elkaar. Zelf wel een held met cijfers? Good for you! Dat betekent dat je alles zelf kunt doen en flink wat kosten bespaart.

3. Leg je domeinnaam vast

We leven in 2019 en dat betekent dat een online aanwezigheid onmisbaar is geworden voor (bijna) elk bedrijf. Je kunt nog zo’n prachtige naam hebben bedacht voor je dierenspeciaalzaak, als hij online al bestaat kan dit een hoop problemen opleveren in de toekomst. Ga dus niet voor ‘DierenvanAnne’ als DierenvanAnne.nl al een blog van een tienjarig meisje is met een dierenhobby. Een goede en originele naam gekozen maar nog geen directe online plannen? Leg toch alvast je domeinnaam vast. Dit kan al voor een paar euro per maand en voorkomt het risico dat een ander er met jouw naam vandoor gaat.

4. Maak een plan voor je werkplek

Wanneer je een onderneming gaat starten waarbij je eigenlijk alleen je laptop nodig hebt is het heel verleidelijk om te werken vanuit je woonkamer. Dit is echter niet altijd de beste keuze voor je productiviteit. Je kunt het niet laten om dat zojuist bezorgde pakketje even open te maken, krijgt je moeder op bezoek (want je bent toch ‘altijd thuis’) of steekt net even te veel tijd in die uitgebreide salade die je altijd nog een keer wilde gaan maken. En dan heb ik het nog niet eens over je iets te comfortabele werkplek op die grote loungebank waarbij je gemakkelijk in slaap tuimelt. Om alles uit je uren te halen moet je óf heel veel discipline in huis hebben of kiezen voor een kantoor. Maak er het beste van en richt je nieuwe kantoor in met spullen naar je smaak maar maak het ook weer niet té gezellig. Er moet zonder afleiding gewerkt kunnen worden. Ik kijk voor kantoorinspiratie altijd graag rond op Pinterest. Daar vind je ontzettend mooie ideeën!

5. Zorg dat je goed verzekerd bent

Wanneer je een kantoor, winkel of andere werkruimte in beheer hebt is het natuurlijk super belangrijk om ook voor een goede verzekering te kiezen. Je moet in alle rust je bedrijf tot een succes kunnen maken en wilt niet wakker liggen van risico’s als een inbraak, vandalisme of bijvoorbeeld brand. Tegenwoordig moet je namelijk niet meer alleen denken aan oplossingen als een inbraakalarm maar is het ook belangrijk om je computers goed te beveiligen. Wat dacht je bijvoorbeeld van alle privéinformatie van klanten die op jouw computers staan? Verdiep je goed in alle opties en kies bijvoorbeeld voor moderne Inbraakbeveiliging voor het MKB verzorgt door belcentralesecurity.nl. Zij leggen de focus op het midden- en kleinbedrijf en weten dus ook voor jouw startende onderneming precies wat je nodig hebt. Zo kan jij zonder zorgen je bedrijf tot een succes gaan maken!

Wat zou jij willen aanraden aan startende ondernemers? Of heb jij op dit moment geen onderneming maar zou je er wel graag ooit een willen starten? Laat het weten in de comments!

Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking

Meer lezen over ondernemen? Bekijk dan mijn ondernemen categorie!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

  1. Dio

    Yes! Die zakelijke rekening vind ik het wel een dingetje. Zo duur en vaak niet op afstand te openen. Gelukkig iets gevonden via Knab.
    Dio onlangs geplaatst…Lancering e-book ‘Haal alles uit Pinterest’My Profile

  2. Mariska

    Boekhouding kan zoooo veel stress opleveren he. Wat een drama. Echt belangrijk om iig een goed idee over te hebben of je het zelf gaat doen of gaat uitbesteden. (Gelukkig is het bij mij goed gekomen :) )

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.