Waarom worden steeds meer mensen vegetariër? De schappen in de supermarkt met vegetarische alternatieven worden steeds breder, de trend van het (deels) vleesloze dieet is aan een enorme opmars bezig. Zeker de laatste paar jaar beseffen steeds meer mensen dat elke dag vlees eten niet nodig is. Minder – of zelfs helemaal geen – vlees eten heeft diverse gunstige gevolgen.
Duurzaamheid
De trend van het vegetarisme loopt zo ongeveer parallel aan die van de duurzaamheidsgedachte. Alles kan op een duurzamere manier en dat laten ‘ze’ ons weten ook. Een beetje energieleverancier biedt groene stroom aan, op menukaarten in restaurants worden het liefst lokale en biologische ingrediënten vermeld. Van festivals tot aan kledingfabrikanten, op elke website staat informatie over waar ze hun energie vandaan halen en hoe producten of diensten tot stand komen. De vegetariër (een semi-vegetariër of flexitariër is iemand die minder vlees eet) weet door alle berichtgeving dat hij door zijn eetgedrag niet bijdraagt aan de enorme CO2-uitstoot van de vleesindustrie. Lekker duurzaam bezig dus!
Dierenwelzijn
Het is trouwens een fabeltje dat er voor al die vegetariërs soja verbouwd moet worden, waarvoor bossen moeten sneuvelen. Die soja is voornamelijk bestemd voor slachtvee. Maar zo komen we wel met een mooi bruggetje bij een net zo belangrijke reden terecht: dierenwelzijn. Zit jij nog lekker te eten als je weet hoe het er in de intensieve veehouderij oftewel bio-industrie aan toe gaat? Nederland geldt als één van de grootste exportlanden van vlees. In 2020 ging het vlees van 16.666.100 varkens, 529.800 runderen, 1.558.700 kalveren en 886.200 schapen en geiten naar het buitenland. Zeker qua ruimte is dat een groot offer en intensieve veehouderij en dierenwelzijn gaan lastig samen.
De keuze is reuze!
Minder of geen vlees hoeft niet alleen uit protest. De restaurants willen ook mee in de trend en er zijn ontelbaar blogs en vlogs over vleesloos eten. Ook zijn er meer boeken over, zoals die van Yotam Ottolenghi. De keuze is dus reuze. Elke culinaire influencer of chef-kok wil verrassend en origineel uit de hoek komen, net als de producenten van vegetarische snacks. En wie wel eens in Italië is geweest, waar veel traditionele gerechten en klassiekers zonder vlees bereid worden, weet dat het ook anders kan – op een heerlijke manier.
Tips
Tot slot enkele tips als je consequent vleesloos aan de slag wilt en zelf gaat kokkerellen. In de Thaise keuken wordt veel vis- en oestersaus gebruikt als smaakmaker. In de Indonesische keuken is dat trassi (garnalenpulp). Denk bij het kopen van kaas aan het dierlijke stremsel. Ook gelatine wordt in meer producten verwerkt dan je denkt, zoals drop en gebak. Check vooral de complete lijst.
Mila
Er zijn zoveel redenen vind ik, ik ben blij dat er meer en meer mensen vegetarier worden :)
Hanna
Ik heb onlangs besloten om vegetarisch te worden en ik ben ook erg blij mijn besluit. Ik ben ontzettend blij met het ruime aanbod in de supermarkten en ook online, anders had ik dit niet lang volgehouden. Ik ben overgegaan naar een complete gezonden lifestyle en ik. hou ervan! Ik drink elke ochtend nog steeds mijn kopje koffie en combineer het met een groen smoothie, gooi er meestal wat poedertjes in om het gezonder te maken (zoals deze https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi-puur-natuur ) en daarna probeer ik zoveel mogelijk groente te eten, maar ook veel fruit. Voel me lichter en zoveel meer energieker. Zou het iedereen aanraden.