Wat doen muurkleuren met een ruimte? Drie snelle tips!

Ik vind het persoonlijk ontzettend leuk om met mijn interieur bezig te zijn. Ik woon sinds maart in een nieuw (groter) appartement en ik vind het heerlijk dat ik nu zoveel meer los kan gaan met de inrichting. Ik woonde hiervoor namelijk in een studio appartement en dan ben je vooral praktisch aan het inrichten. Door het ruimtegebrek kon ik er nooit echt iets van maken wat echt ‘mij’ was. Nu kan dat wel! Hoewel ik hier nu al een aantal maanden woon heb ik het huis door tijdgebrek nog steeds niet helemaal af kunnen maken. Er staan dus nog een aantal dingen op de to-do-lijst, waaronder het verven van de muren. Aangezien ik daar binnenkort aan ga beginnen leek het me een goed idee om me eens te gaan verdiepen in muurverf. Wat doet welke kleur nu precies met je huis? Wat laat een huis groter of juist warmer en gezelliger ogen? Dat lees je in dit artikel.

Laten we beginnen met de basics: wanneer je je huis gaat verven wil je dit natuurlijk wel zo mooi mogelijk doen. Voorbereiding is alles! Kies dus voor een goed, betrouwbaar kwalitatief merk (zoals Sikkens bijvoorbeeld) en lees je van tevoren goed in. Je kunt natuurlijk in je favoriete verfwinkel naar tips vragen maar gelukkig staat het internet er ook mee vol. Het is dus up to you waar je je informatie vandaan haalt, maar doe het wel! Je kunt namelijk nog zo je best doen tijdens het kiezen van de kleur, wanneer de kleur niet mooi op de muur zit heb je er een stuk minder plezier van.

Lichte kleuren maken groter

Waarom lijken ruimtes met witte of lichtgekleurde muren toch altijd groter? Dit komt door de weerkaatsing van het daglicht wat naar binnen schijnt. Door deze weerkaatsing lijkt je ruimte optisch groter en dat is wat veel mensen graag willen. Zo kan je een (redelijk) kleine ruimte namelijk alsnog ruimtelijk laten ogen. Wil je het helemaal groots aanpakken? Ga dan voor een lichte tint met een satin-finish. Meer weerkaatsing betekent een nog duidelijker effect. Score!

Donkere kleuren maken warmer

Goed, waar lichte kleuren dus het licht weerkaatsen en je kamer groter laten lijken is dit bij donkere kleuren net andersom. Donkere kleuren absorberen dit licht namelijk. Waarom zou je dit dan precies willen? Dat verschilt. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een hele grote woonkamer en vinden het lastig om deze ruimte knus en gezellig te laten ogen. De ruimte is simpelweg te groot. Wanneer je dus geen lichte muurkleur ‘nodig’ hebt om een ruimte groter te laten ogen kan je prima voor een donkere muurkleur gaan. Deze zal je ruimte direct gezelliger laten ogen.

Een kamer hoger of lager laten lijken

Wist je dat je je plafond zelfs hoger of lager kunt laten lijken met de juiste kleur muurverf? Zo kan je een kamer hoger laten lijken wanneer je je plafond in een lichtere kleur verft dan je muren en kan je een kamer lager laten lijken door het plafond in een donkerdere kleur te verven. Mocht je ooit een paleis bezitten dan is dat natuurlijk een hele handige tip.

Belangrijke punten om rekening mee te houden dus wanneer je binnenkort je huis een make-over gaat geven op het gebied van muurverf. Wil je nog een stapje verder gaan? Voer deze tips dan ook door tijdens het verven van je deuren en plinten! Ook daar geldt: voorbereiding is alles. Zorg te allen tijde voor de juiste materialen en gebruik een goede grondverf zoals bijvoorbeeld deze Sikkens Rubbol bl Rezisto Primer. Zo zorg je ervoor dat je verf prachtig zal ogen en dit ook voor een hele lange tijd zal blijven doen!

Vind jij het leuk om kleur te gebruiken op je muren? Of houd je liever alles wit? Deel jouw voorkeur hieronder in de comments!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.