Wat is vegan make-up? Uitleg & tips voor starters

Wanneer je zelf niet vegan leeft of startend bent op dit gebied vraag je je misschien af wat sommige make-up merken nou wél vegan maakt terwijl andere merken dit dan weer niet zijn. Waar zit het verschil? Dat ga ik je uitleggen in deze blogpost. Ik leef zelf niet vegan maar vind het wel een fijn idee dat we tegenwoordig zoveel keuze hebben wanneer het gaat om cosmetica. Je bent namelijk al lang niet meer afhankelijk van niet-vegan cosmeticamerken wanneer je graag kwalitatieve make-up wilt gebruiken. Laten we snel starten!

De vraag naar vegan make-up groeit als een malle

De vraag naar vegan make up merken wordt steeds groter en dat is ook goed te merken in het aanbod. In de afgelopen vijf jaar is het aanbod van veganistische cosmetica met 175% gestegen! Dat is een enorme groei natuurlijk. Maar wat maakt een make-up merk nou echt vegan? Laten we daar eens verder op inzoomen.

Wat maakt make-up vegan?

Wanneer we het hebben over vegan make-up en vegan make-up merken gaat het over make-up waarbij gedurende het productieproces geen dierlijke producten, bijproducten of derivaten zijn gebruikt. Gebeurt dit bij niet-vegan make-up producten dan wel? Jazeker! Voorbeelden van veel voorkomende dierlijke producten, bijproducten of derivaten zijn bijenwas, lanoline, zijde, squaleen, shellak en keratine. Waarom veel merken nog steeds deze ingredienten gebruiken heeft vooral te maken met de kostprijs. Dierlijke producten zijn in veel gevallen namelijk goedkoper en dat betekent jawel, meer winst. Denk

Wat is het verschil tussen vegetarische make-up en vegan make-up?

Oké, we weten nu wat vegan make-up is maar naast vegan make-up bestaat er tegenwoordig natuurlijk ook nog (steeds) vegetarische make-up. Het verschil tussen vegetarische make-up en vegan make-up is eigenlijk hetzelfde als het verschil tussen vegan eten en vegetarisch eten. Vegetarische make-up merken maken namelijk nog wel gebruik van ingrediënten die door een dier zijn gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan honing. Bij vegan make-up merken is dit niet het geval.

Dierproefvrije make-up

Goed, we hebben het nu over vegan make-up en vegetarische make-up gehad maar laten we het onderwerp dierproefvrije make-up ook zeker niet vergeten. De beelden van zielige kleine witte konijntjes met aangetaste ogen zijn namelijk nog steeds de dagelijkse realiteit voor veel cosmeticamerken. Het is wel belangrijk om te melden dat het bij een dierproefvrij make-up niet automatisch om een vegan of vegetarisch make-up merk gaat.

Starten met vegan, vegetarische of dierproefvrije make-up

Wil jij starten met het gebruiken van vegetarische makeup, meer vegan make-up gaan gebruiken of wil je alle dierproefvrije make-up uit je collectie halen? Dan zijn er gelukkig heel veel make-up merken die wél aan je eisen voldoen. Deze merken zijn in grote parfumerieën wel wat lastig te onderscheiden van de andere merken. Google is dus ook je grootste vriend. Er bestaan bijvoorbeeld heel veel websites waar je gemakkelijk terug kunt vinden welke make-up merken vegan zijn. Wil je er helemaal voor gaan? Dan kan je je nieuwe levensstijl natuurlijk ook direct doortrekken in je huidverzorging en kledingkast. Ook voor huidverzorging zoals bijvoorbeeld verzorgende maar natuurlijke dagcreme kan je tegenwoordig namelijk heerlijke natuurlijke opties vinden.

Let jij eigenlijk op de ingrediënten van producten tijdens het shoppen? Ik ben benieuwd naar jullie mening en ervaringen!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

One Comment

  1. Melissa

    Goed dat je hier aandacht aan besteed Sharon. Elke keuze richting een betere wereld helpt uiteindelijk.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.