Wijn leren drinken? Zo kan je leren wijn drinken én ga je het leuk vinden!

Niets zo fijn als een momentje voor jezelf inplannen met een goed glas wijn. Daar kan ik nou écht van genieten! Of het nu thuis is in je hangmat met standaard (love it!), op het terras van een leuk café of op de bank in je woonkamer met een goed boek, ik ben er gek op. Dat is natuurlijk niet altijd zo geweest, wijn moet je namelijk wel leren drinken. Hoewel wijn leren drinken voor sommige mensen helemaal geen uitdaging is, is het leren drinken van wijn voor veel mensen nog steeds een tikje lastig te noemen. Ik ben zelf persoonlijk gek op wijn maar moet toegeven dat ik in het begin soms ook een beetje de weg kwijt was. Waarom werd ik nou zo blij van die ene wijn in café A maar veel minder blij van een glas in café B? Probeer dat maar eens uit te vinden! Hoe leer je wijn drinken wanneer je nog nooit wijn hebt gedronken (of nog nooit een lékker glas wijn hebt gedronken) en hoe weet je welke wijnen het beste bij je passen? En wanneer je witte wijn nu wel onder de knie hebt, hoe kan je dan rode wijn leren drinken? Ik deel vandaag een simpel stappenplan waarmee je binnen no-time de oplossing hebt gevonden!

1. Ontdek jouw smaak

Wanneer je start met het leren drinken van wijn kan dit best wel overweldigend zijn. Een valkuil waar je voor moet waken is dat veel mensen denken dat ze geen wijn ‘lusten’ maar eigenlijk gewoon nog niet ‘hun’ wijn hebben gevonden. Het is namelijk enorm belangrijk om je eigen smaak te vinden! Wanneer je alleen maar een glas houtgelagerde chardonnay hebt geprobeerd bij een vriendin kan je daarop niet baseren of je wijn lekker vindt of niet. Een lichte sauvignon blanc is bijvoorbeeld een veel betere wijn om mee te starten. Aangezien je niet 12 glazen op een avond gaat drinken (nouja, over het algemeen dan..) is er eigenlijk maar één goede en snelle manier om jouw favoriete smaak of smaken te vinden: een wijn proeverij! Op dit moment is dit natuurlijk wat lastiger door de tijd waarin we leven maar je kunt tegenwoordig ook prima een wijnproeverij thuis organiseren. Met een speciaal samengesteld pakket bijvoorbeeld of via een online meeting! Super gezellig natuurlijk met een vriend of vriendin én je leert binnen no-time welke druifsoort wel of juist niet bij je past. Je hebt tegenwoordig verschillende soorten wijnproeverijen en dit betekent dat je ook voor vegan wijnen en/of biologische wijnen een goede wijnproeverij kunt vinden!

2. Leren wijn drinken met goede wijnen

Wil je nou toch liever zelf een simpele fles bij de supermarkt kopen? Dan is het natuurlijk verleidelijk om even een fles van twee euro te pakken van de onderste plank. Toch kan dat ook een risico zijn voor je proefproces. Het is niet zo dat alle dure wijnen beter zijn dan goedkopere flessen maar over het algemeen worden maar weinig mensen blij van een 3 euro wijn. De kwaliteit is vaak een (enorm) stuk minder en dit betekent dat je minder snel blij gaat worden van de smaak. Het kan dan dus voorkomen dat je denkt dat een glas merlot echt niets voor jou is terwijl een betere/duurdere merlot wél helemaal aan je eisen voldoet. Ga dus voor een iets hogere prijscategorie, dan ben je (eerder) verzekerd van een kwalitatieve/lekkere wijn. Wat ook helpt: mooie wijnglazen bestellen! Wist je dat veel wijnen veel beter tot hun recht komen in het juiste glas? Ik vind deze zelf erg mooi en fijn.

3. Wijnetiket gebruiken – hack!

Wil je een kleine hack weten waarmee je in het supermarktvak een goede kwalitatieve wijn uit kunt kiezen? Kijk goed naar de achterkant van het etiket. Staat er een vage anonieme tekst op die maar weinig prijsgeeft over de maker? Dan blijft het een risico. Misschien is de wijnmaker niet trots genoeg om zijn/haar wijnhuis op het etiket te vermelden? Dat zou natuurlijk kunnen. Is dit wel het geval en staat er een stukje over het wijnhuis, een leuke foto en nog beter: een e-mailadres of telefoonnummer voor vragen of klachten vermeld? Dan heb je een trots wijnhuis te pakken! Dit betekent dat de wijnmaker trots is op zijn product en dit geeft je alvast wat bevestiging dat de wijn (waarschijnlijk) goed zal zijn. Natuurlijk geldt dit niet altijd maar in veel gevallen is deze transparantie een goed teken!

4. Wijn leren drinken binnen jouw favoriete categorie

Heb je eenmaal een favoriete druifsoort gevonden? Dan is het een goede volgende stap om verschillende wijnen binnen deze categorie te proberen. Je weet welke basis je lekker vindt dus nu is het een kwestie van de (voor jou) allerlekkerste wijn vinden! Blijf dus jouw basisdruif aanhouden maar ga lekker variëren tussen verschillende landen en streken.

5. Samen proeven

Wil je een stapje verder gaan en écht de verschillen leren proeven tussen verschillende wijnen? Dan is het belangrijk om heel bewust te gaan proeven. Een manier om dit wat makkelijker te maken is om samen te proeven met een vriend of vriendin. Wanneer iemand anders namelijk een bepaalde smaak of geur noemt is het gemakkelijk om deze smaak of geur zélf ook te proeven! Zo werkt het echt. Wil je niet acht flessen op een avond openmaken omdat je geen wijn wilt verspillen? Kijk dan eens naar een Wine Saver. Zo’n tool is echt een uitvinding.

Wanneer je eenmaal een wijn hebt gevonden die je echt helemaal het einde vindt schrijf dan direct de naam van deze specifieke wijn op. Ik heb zelf nog steeds spijt dat ik een aantal jaren terug niet heb gevraagd naar een wijn die ik die avond had gedronken in een restaurant. Het was een 4-gangendiner bij Oonivoo met bijpassende wijnen en ik had de wijn dus niet zelf van een kaart gekozen. Nog steeds spijt dat ik het niet gevraagd heb. Doe dit dus altijd wanneer je fan van een wijn bent! Zo zonde wanneer je een lekkere wijn nooit meer opnieuw kunt drinken omdat je simpelweg de naam niet weet.

Goed, dat waren dus een aantal tips waarmee je wijn kunt leren drinken! Wijn leren drinken hoeft dus echt helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het kan ook gewoon heel erg leuk zijn om meer te leren over wijn en nieuwe wijnen te ontdekken.

Wil je in een korte tijd meer lezen over wijn? Dit toffe boek over wijn is echt een aanrader.

Ik ben nu wel heel benieuwd naar jouw ervaring met wijn en welke wijn toch wel jouw absolute favoriet is! Laat je me het hieronder weten? Cheers!

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

One Comment

  1. Toby

    Hi Sharon, naar aanleiding van jouw blog heb ik het boek gekocht op bol en mijn wijnbeleving is enorm verbeterd door deze informatie, dankjewel!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.