YouTube covers opnemen, hoe doe je dat nu eigenlijk? Veel van jullie weten natuurlijk dat ik een aantal jaren actief ben geweest als YouTuber maar wat een hoop niet weten is dat mijn allereerste video’s geen make-up video’s waren maar zangvideo’s! Ik had volgens mij zo’n 8 zangvideo’s online staan voordat ik begon met het maken van make-up video’s. Tegenwoordig staat er nog maar één covervideo van mij online (deze vind je hier) maar ik krijg nog steeds vragen van mensen om mij heen hoe ik die video destijds heb opgenomen. Het leek me dus een leuk idee om hier eens een artikel over te schrijven!
1. Een goede microfoon
Wanneer je aan YouTube covers opnemen denkt denk je natuurlijk eerst aan een goede microfoon. Nu was dit vroeger best wel ingewikkeld aangezien je de traditionele studio-microfoons niet kon aansluiten op een computer. Tegenwoordig kan dit wel! Je kunt op internet gemakkelijk een studio-microfoon kopen met een usb-aansluiting. Grote merken als Blue (bekend van de super populaire Yeti microfoon!) bieden deze bijvoorbeeld aan voor een best wel betaalbare prijs. Wil je eerst nog wat oefenen voordat je een microfoon aanschaft? Gebruik dan de oortjes van je telefoon. Bij veel merken zit hier een microfoon ingebouwd en aangezien deze dichter bij je mond komt dan de microfoon van je laptop krijg je hiermee een beter geluid.
2. Gebruik een hoofdtelefoon
Wellicht vraag je je af waarom veel YouTube-sterren hun covers opnemen met een hoofdtelefoon op. Dit is heel belangrijk! Wanneer je namelijk geen hoofdtelefoon gebruikt neemt je microfoon niet alleen je zang op maar ook de achtergrondmuziek. Dit zorgt ervoor dat je zang minder goed hoorbaar is en dat je teksten er dus minder goed uitspringen. Je karaokemuziek hoor je dus door je hoofdtelefoon en je zang neem je dus apart op. Ook wil je wellicht nog wat aanpassen aan je zang (galm toevoegen, bepaalde stukjes opnieuw opnemen etc.) en dit wordt anders onmogelijk. Dit is bijvoorbeeld al een prima hoofdtelefoon.
3. Het opnemen van de audio
Zoals ik hierboven al aangaf is het bij YouTube covers opnemen belangrijk dat je je zang dus apart opneemt van je karaokemuziek. Hiervoor heb je helemaal geen ingewikkelde programma’s nodig. Wanneer je een MacBook of een iMac hebt staat er zelfs al standaard een prima programma op: Garageband. Je voegt je karaokemuziek toe op de eerste balk en neemt je zang op via de tweede balk. Je hebt zelfs al standaardopties om je zang wat professioneler te laten klinken zoals bijvoorbeeld de ‘dance’ optie.
4. Het opnemen van de video
Ooit een cover gezien van een meisje op een berg met wapperende haren en een microfoon op drie meter afstand? Dan kan je er 100% vanuit gaan dat de audio die je hoort niet op dat moment zelf is opgenomen. Wat veel YouTube-zangers doen is de audio eerst opnemen en daarna pas de video. Het kan natuurlijk wel tegelijk maar dat betekent dus wel dat je in een geluidsvrije ruimte moet gaan zitten met een goede akoestiek én dat de microfoon dicht bij je mond moet kunnen staan. Wanneer je een mooie achtergrond kunt creëren in een ruimte met goede akoestiek en je daarnaast een mooie hoek kunt vinden met je camera waardoor je gezicht niet te veel wordt bedekt door de microfoon kan het dus wel. Je video en je opgenomen cover zet je in een videobewerkingsprogramma onder elkaar. Schuif de zang net zo lang op en neer totdat je mondbewegingen exact overeenkomen met je tekst.
5. Licht
Goed, je hebt dus je audio opgenomen en een mooie ruimte gevonden voor je video. Wanneer je al een stapje verder bent met je video’s vind je het wellicht leuk om je video’s ook wat professioneler over te laten komen. Dit kan door aan de slag te gaan met je belichting. Een makkelijke en betaalbare manier om je video’s van mooi zacht en professioneel licht te voorzien is door middel van een softbox zoals deze. Wil je mooi verdeeld licht dan koop je er twee (links en rechts van je camera een) maar met eentje kom je ook al heel ver. Gebruik je er maar een en zet je deze aan een kant van je gezicht kan je bijvoorbeeld een heel cool dramatisch effect creëren. Je hoeft ze letterlijk alleen maar aan te klikken met een schakelaar en klaar is je lichtbron! Zo kan je dus ook zonder problemen ’s avonds zangvideo’s opnemen en heb je geen last van bewolking of te hard zonlicht. Je koopt softboxen gemakkelijk online en tegenwoordig kan je gelukkig ook prima betaalbare opties vinden.
En dan is het een kwestie van heel kritisch nadenken of je de video wel goed genoeg vindt (haha) en hem daarna uploaden op YouTube! Heel veel succes!
Rachel Kromdijk
Oh ik vond jouw stem ook zo mooi.. jammer dat er nooit meer een vervolg is gekomen. Je bent prachtig! Toffe tips heb je gegeven.