Zo kom jij dit jaar gezond de winter door!

De herfst is in volle gang en binnenkort doet de winter zijn intrede. De herfst en winter zijn heerlijk seizoenen om je terug te trekken en wat langzamer te leven. Toch heeft het najaar ook wat nadelen. De dagen zijn kouder, natter en om je heen worden er steeds meer mensen ziek. Zelf maak je je misschien ook zorgen. De afgelopen tijd hebben we namelijk al genoeg binnen gezeten, dus je zit er eigenlijk echt niet op te wachten om ziek te worden. Om gezond de winter door te komen, vind je hier een aantal tips.

Beweeg voldoende

Het beste wat je kunt doen om gezond de winter door te komen, is voldoende bewegen. Sporten is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum om minimaal 150 minuten per week te bewegen en minimaal twee keer per krachtoefeningen te doen. Regelmatig bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, verbetert je conditie, humeur, spierkracht en je immuunsysteem.

Buiten sporten in de winter is misschien iets minder aantrekkelijk, maar wel extra gezond. Door in de kou te sporten, zet je lichaam het witte vet namelijk om in bruin vet. Wit vet bevindt zich rondom je organen en kan leiden tot overgewicht. Dus hoe minder wit vet, hoe beter. Bruin vet zet daarentegen energie om in warmte en stimuleert de verbranding van vetten. Sport je liever binnen? Kies dan bijvoorbeeld voor een abonnement bij Basic-Fit.

Neem voldoende rust

Gelukkig hoef je niet alleen maar te bewegen om gezond te blijven. Voldoende rust nemen is net zo belangrijk. Probeer iedere nacht minimaal zeven uur te slapen. Een slechte nacht beïnvloedt niet alleen je gemoedstoestand en concentratievermogen, weinig slaap maakt je ook vatbaarder voor virussen. De volgende keer draai je je dus gewoon nog een keer om, want je gezondheid staat voorop. Val je moeilijk in slaap? Gebruik ‘s avonds dan geen schermen en pas op met koffie. Je kunt ook overwegen om melatonine of valeriaan te slikken voordat je gaat slapen.

Eet genoeg groenten en fruit

Om gezond de winter door te komen, is het belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten. Groenten en fruit zitten namelijk boordevol vitamines en mineralen. Deze vitamines en mineralen bevatten antioxidanten die je helpen om de giftige stoffen in je cellen en weefsels af te breken. Daarnaast is het belangrijk om gevarieerd te eten, eet dus ook voldoende volkorenproducten, peulvruchten, noten en vetten.

Vitamine D

Vitamine D krijg je voornamelijk binnen via zonlicht, slechts een klein deel komt uit voeding. Omdat je in de winter veel binnen zit en waarschijnlijk weinig zonlicht op je huid krijgt, is de kans op een tekort aan vitamine D groot. Dat is zonde, omdat vitamine D juist een belangrijke rol speelt bij je immuunsysteem. Om je weerstand te verhogen, doe je er dus goed aan om vitamine D supplementen te slikken tijdens de winter.

Drink genoeg

Tot slot is het belangrijk om voldoende te drinken. Water drinken is het beste, maar koffie en thee kunnen ook. Door voldoende te drinken, worden voedingsstoffen beter opgenomen en afvalstoffen afgevoerd. Streef dus naar ongeveer twee liter per dag.

En, wat doe jij om deze koudere periode (gezond!) door te komen? Ik ben benieuwd!
Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.