Speciaalbieren hebben de afgelopen jaren een ware revolutie ondergaan, waarbij brouwers over de hele wereld innovatieve en smaakvolle brouwsels creëren. Om mij heen merk ik ook dat steeds meer vrienden en vriendinnen graag een speciaalbiertje bestellen wanneer we op de vrijdagavond op het terras zitten. Aan populariteit geen gebrek in ieder geval! Ook bij mensen thuis wordt er steeds vaker een echte speciaal bier avond georganiseerd en daar gaat het artikel van vandaag over. Het is namelijk hartstikke leuk én gemakkelijk om een speciaalbier proeverij bij jou thuis te houden! Ben jij benieuwd hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees dan snel verder.
1. Selecteer een thema
Voordat je de specifieke bieren in je winkelmandje gooit is het handig om eerst na te denken over een overkoepelend thema. Dit thema kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op een specifieke bierstijl, een regio (bijvoorbeeld Belgische bieren, Amerikaanse ambachtelijke bieren), of zelfs een seizoen. The choice is yours!
2. De bierselectie
Daarna is het tijd om de speciaalbieren uit te gaan kiezen. Het is leuk om te variëren tussen verschillende smaakprofielen, alcoholgehaltes en brouwerijen maar niets moet. Probeer in ieder geval enkele klassiekers op te nemen naast wat meer avontuurlijke opties om de smaakpapillen uit te dagen en de avond lekker gevarieerd te houden. Vind je het lastig om zelf de bieren bij elkaar te zoeken? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een van tevoren samengesteld pakket zoals je ze bij Speciaalbierpakket.nl kunt bestellen. Dan zit het met de bierselectie sowieso wel goed!
3. Proefnotities
Je wilt natuurlijk wel voorbereid overkomen dus zorg voor genoeg proefnotitiebladen en pennen. Zorg dat de proefnotitiebladen genoeg ruimte bevatten voor de naam van het bier, de brouwerij, het alcoholgehalte, het smaakprofiel en wat ruimte voor persoonlijke opmerkingen. Voeg daarnaast wat achtergrondinformatie toe over elk bier, zoals de geschiedenis van de brouwerij, de gebruikte ingrediënten en het brouwproces. Je gasten zullen je extra moeite sowieso waarderen!
4. Zorg voor de juiste glazen
Net als bij wijn smaakt bier beter in een bijpassend glas. Elk biersoort heeft zijn eigen ideale glas, ontworpen om de aroma’s en smaken te verbeteren. Wil je echt uitpakken? Investeer dan in geschikte glazen voor elk type bier dat je aanbiedt. Dit zou ik wel echt alleen aanraden wanneer je een frequente (speciaal)bierdrinker bent, anders is deze stap een beetje zonde van je geld.
5. De aankleding
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je de proeverij ook best wel gezellig mag aankleden. Creëer een uitnodigende setting en zorg voor voldoende zitplaatsen. Presenteer de bieren mooi op een tafel en zorg voor water en wat neutrale crackers om de smaakpapillen te neutraliseren tussen de bieren door.
6. De volgorde
Plan een logische volgorde voor het proeven. In veel gevallen start je met de lichtere en minder intense bieren en eindig je met de sterkere en intensere bieren. Zo voorkom je dat een sterke biersoort de smaakbeleving van een lichtere biersoort overheerst. Dat zou zonde zijn namelijk!
7. Breng het gesprek op gang
Begeleid de proeverij en moedig je gasten aan om hun persoonlijke mening delen. Bespreek de aroma’s, het mondgevoel en algemene indrukken van elk bier. Het is namelijk vaak zo dat je zelf plotseling ook veel meer proeft wanneer je samen je proefervaring bespreekt.
8. Maak het niet te gek
Omdat speciaalbieren vaak een hoger alcoholgehalte hebben dan reguliere bieren, is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Staan er veel biersoorten op de planning? Kies dan voor kleine slokjes en vul de glazen dan dus ook niet tot aan de rand.
9. Nagenieten
Na de proeverij kun je zorgen voor wat snacks en hapjes die goed samengaan met de geproefde bieren. Dit is ook het moment om verder te discussiëren over de favoriete bieren van de avond!
Heb jij al eens een bierproeverij bijgewoond of georganiseerd? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!