Zo word jij SUPER productief!

productiviteit-verbeteren

De zin ‘hoe kan ik productiever worden’ wordt maandelijks ontelbare keren ingetypt in de zoekbalk van Google. Of je nu student bent of alweer vijf jaar aan dezelfde fulltime baan vastzit, velen van ons zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om meer taken uit te voeren in dezelfde of zelfs minder tijd. We zijn geobsedeerd met het maken van allerlei soorten lijstjes om maar het maximaal haalbare productiviteitsniveau te bereiken. Velen geloven dat productiviteit zoveel mogelijk doen in zo’n kort mogelijke tijd betekent. Niet heel gek dus, dat we ons allemaal massaal op caffeine en energiedrankjes zijn gaan storten. Is dat nou wel de manier, jezelf helemaal kapot werken om zogenaamd ‘productief’ te zijn? Absoluut niet!

Bij productiviteit draait het er helemaal niet om dat je de punten van je to-do-list afwerkt en het is ook niet hetzelfde als harder werken. Productiviteit kan namelijk betekenen dat je juist minder doet, maar aan het einde van de dag wel de meest belangrijke taken af hebt. Je hebt er tenslotte niets aan als je een hele dag mini-taakjes doet en het grote en belangrijke werk laat liggen. Je hebt dan wel ‘veel’ gedaan maar erg effectief is het niet. Aan productiviteit heb je natuurlijk pas iets wanneer je er ook daadwerkelijk iets aan overhoudt. Wat is nu is de beste manier om je onbenullige taakjes aan de kant te schuiven en meer gefocust te zijn op wat echt belangrijk is?

Maak gebruik van de volgende set tips:

PLAN JE MORGEN, VANDAAG.
Waarom kunnen we tegen het einde van het jaar uren blijven doorpraten over goede voornemens maar bedenken we bij ons dagelijkse werk toch pas ’s ochtends wat we gedurende de dag gaan doen? We plannen wel werktijd in maar vaak niet wát we tijdens die uren gaan doen. Dit betekent dat we wanneer we opstaan geen idee hebben waar we aan beginnen en dat zorgt vaak voor verloren tijd. Ook is het bewezen dat je veel productiever een taak instapt wanneer je geest zich er ’s nachts even bij neer heeft kunnen leggen. Hoe je dit doet? Door een goede planning aan te houden! Of je dit nu doet in een minimalistische agenda, een bullet journal of een simpel notitieboekje, het gaat sowieso helpen. Je weet wat je gaat doen en kan er dus ook meteen vol gas aan beginnen!

FITNESS JE PRODUCTIEF
Misschien niet een hele leuke tip (tenzij je natuurlijk al een enorme fitgirl bent) maar de effecten van een goede workout zijn nog steeds ondergewaardeerd. Geen enkele poging om fit te blijven is teveel, omdat de voordelen echt enorm zijn. Een korte work-out voordat je naar school of naar je werk gaat produceert al genoeg endorfine om je de hele dag een stuk blijer en fitter te voelen. Fit zijn is natuurlijk onmisbaar als je lekker productief aan je dag wil beginnen. Je werkt niet harder tijdens je werkuren maar gaat wel met een veel betere mindset je dag in wat weer tot beter werk leidt.

VAN GROOT NAAR KLEIN
We kennen natuurlijk allemaal de enorme projecten die we het liefst zo snel mogelijk aan de kant leggen. Vervolgens ga je verder met de kleine taakjes en twee weken later kom je met grote schrik weer bij je grote project terecht. Wat je hier mee bereikt? Echt helemaal niets! Je maakt je die twee weken lang elke dag weer opnieuw zorgen (shit, dat moet ook nog..) en van de kleine taakjes krijg je nou niet echt een tevreden gevoel. Wat je kunt doen om de grote taak wat minder zwaar te maken is hem opdelen in kleine stukjes. Zo hoef je niet te denken dat je begint aan een project van vijf werkuren maar deel je het op in taakjes van bijvoorbeeld een halfuur. Als je eenmaal bezig bent zal het vaak toch wel heel erg meevallen en voor je het weet kan je die enorme taak met een tevreden gevoel afronden!

FOCUS
Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat afleiding echt je grootste vijand is wanneer we het hebben over productief zijn. Het is natuurlijk heel gezellig om tussen je (huis)werk door met je vriendinnen over zaterdagavond te kletsen maar zo verlies je wel erg gemakkelijk je focus. Wist je dat wij Nederlanders gemiddeld 221 keer per dag op onze telefoon kijken?! Spreek met jezelf af wanneer je met volle focus aan de slag wilt gaan en zet op dat tijdstip ook je telefoon op vliegtuigstand. Zo sluit je jezelf gemakkelijk af voor alles wat op dat moment even niet belangrijk is.

BELOON JEZELF!
Yes! Je bent erin geslaagd om dat verschrikkelijke onderzoek af te ronden en je hebt je zeurende vriendinnen genegeerd toen ze wilden Facetimen. Super goed! Dit is het moment om jezelf te belonen voor je wilskracht en je discipline. Beloon jezelf met een lekkere koffie of een nieuwe aflevering van Riverdale. Zo blijf je lekker gemotiveerd, ook tijdens je volgende taak!

Wat doe jij om lekker productief te blijven gedurende de dag?
Laat het weten in de comments!

 

Favoriete producten van dit moment:

Misschien vind je dit ook leuk:

6 Comments

 1. Elisa

  Goede tips! Ik zet inderdaad ook altijd mijn telefoon op vliegtuigstand als ik focus nodig heb!

 2. Marloes

  Wat een fijne tips allemaal. Die kan ik erg goed gebruiken! Ik ben helaas veel te snel afgeleid!

  1. Sharon

   hahaha same here! telefoon moet dus altijd uit :’)

 3. femketje

  Ik werk zelf altijd met realistische to do lijstjes :)

  1. Sharon

   Dat kan ook heel goed werken inderdaad! :D

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.